Trwa ładowanie...
d3bgh16
Temat

mięta

Dbaj o siebie naturalnie. Herbatki Herbapolu – dla wsparcia organizmu
03-02-2023 09:52

Dbaj o siebie naturalnie. Herbatki Herbapolu – dla wsparcia organizmu

Czy w dzisiejszych czasach dbanie o siebie jest proste? Z jednej strony - mamy dużo większą świadomość, co możemy i co powinniśmy robić, by zachować dobre samopoczucie i kondycję. Z drugiej strony – współczesny tryb życia może skutecznie utrudniać nam realizację tych zamierzeń. Stres i nadmiar obowiązków wywierają negatywny wpływ na efektywny relaks i odbijają się na jakości snu, niezdrowe przekąski i jedzenie "w biegu" przyczyniają się do nieprawidłowej pracy układu trawiennego, a w połączeniu z siedzącym trybem życia sprzyjają nadprogramowym kilogramom.

Które przyprawy i zioła powinniśmy stosować z umiarem?
27-09-2021 09:18

Które przyprawy i zioła powinniśmy stosować z umiarem?

Przyprawy są używane od zawsze w każdej kuchni. Podnoszą one smak, aromat i atrakcyjność posiłku. Większość z nich ma działanie prozdrowotne. Oprócz podstawowych przypraw jak pieprz, sól, ocet, cukier, pojawiają się na rynku wciąż nowe, bo coraz chętniej sięgamy po wszystko co podnosi smak. A przyprawy w większości to naturalne polepszacze smaku.

Miętowy chutney – jak przygotować orzeźwiający sos?
23-07-2021 12:08

Miętowy chutney – jak przygotować orzeźwiający sos?

Od wieków jest jednym z ulubionych dodatków do potraw jadanych przez mieszańców Indii, Pakistanu czy Bangladeszu. Orzeźwiający, aromatyczny i lekko pikantny sos przyrządzany ze świeżych liści mięty i kolendry wzbogaci smak dań mięsnych czy warzywnych. Poznajmy przepis na miętowy chutney.

Poczuj miętę. Mięta w kuchni i domowej apteczce
28-06-2021 12:45

Poczuj miętę. Mięta w kuchni i domowej apteczce

Choć małe, zielone listki mięty wyglądają niepozornie, kryją w sobie wielką moc. Pomagają nie tylko w problemach żołądkowych i nieświeżym oddechu, ale także w przypadku wielu innych dolegliwości. Warto dodawać listki mięty do potraw, pić herbatki miętowe, a także własnoręcznie przygotowane napary. Najlepiej uprawiać miętę na kuchennym parapecie, żeby zawsze mieć ją pod ręką.

Nie tylko cytrynowa. Oto pomysły na orzeźwiające lemoniady
11-06-2019 13:28

Nie tylko cytrynowa. Oto pomysły na orzeźwiające lemoniady

Latem musimy wypijać odpowiednią ilość płynów. Co jednak zrobić, gdy mamy już dosyć wody? Idealnym wyjściem mogą być owocowe lemoniady. Są zdrowe, pyszne i, co najważniejsze, orzeźwiające. Zobacz film.

d3bgh16
Rumiankowa herbata z miętą i cytryną. Poprawia nastrój i strawia na nogi
06-07-2018 14:48

Rumiankowa herbata z miętą i cytryną. Poprawia nastrój i strawia na nogi

Jeśli rumiankowa herbata kojarzy ci się jedynie z napojem dla dzieci, jesteś w dużym błędzie. Łagodny ziołowy napar sprawdzi się o każdej porze dnia. Dodatek cytryny i mięty nie tylko poprawia smak, ale także wzbogaca napój o cenne właściwości.

Nie tylko limonka i rum. Bezalkoholowe wariacje na temat mojito
06-07-2018 15:11

Nie tylko limonka i rum. Bezalkoholowe wariacje na temat mojito

Mojito, uznawany za jeden z ulubionych drinków Ernesta Hemingwaya ma fanów na całym świecie. Nic w tym dziwnego. Wyjątkowe połączenie limonki i mięty idealnie pasuje na letnie upały. Szczególnie, że słynny drink możemy przygotować również w wersji mojito virgin, czyli bez alkoholu. Truskawki, arbuzy czy może jednak klasyczna limonka? Lipcowe upały nadchodzą. Wypróbujcie nasze przepisy i sprawdźcie, które połączenie lubicie najbardziej.

Do czego wykorzystać świeżą miętę. 5 pomysłów na aromatyczne dania
29-05-2018 16:51

Do czego wykorzystać świeżą miętę. 5 pomysłów na aromatyczne dania

Orzeźwiający miętowy smak kojarzy się z wakacjami i piciem lemoniady. Ta roślina rośnie bardzo szybko i nie wymaga zbyt wiele uwagi. Raz zasadzona nie zniknie prędko z twojego ogródka. Podpowiadamy, do czego wykorzystać liście mięty.

Sposoby na nieświeży oddech po czosnku. Możesz się zdziwić
06-05-2018 14:46

Sposoby na nieświeży oddech po czosnku. Możesz się zdziwić

Czosnek jest zdrowym i popularnym składnikiem, który może znacznie "podkręcić" danie. Ale czasem z niego rezygnujemy, bo kiedy trafi do potrawy, uwolni się m.in. związek siarczku metylu. To przez niego lepiej potem nie otwierać ust. Istnieją jednak sposoby, którymi wygramy z przykrym zapachem.

Pyszny wiosenny dorsz, któremu nikt się nie oprze
19-04-2018 12:00

Pyszny wiosenny dorsz, któremu nikt się nie oprze

Szybkie w przygotowaniu danie, które zachwyci twoich bliskich. Tobie przygotowanie zajmie 10 minut!

d3bgh16
Ziołowe historie. Poczuj miętę do mięty
24-07-2017 09:35

Ziołowe historie. Poczuj miętę do mięty

W naszym polskim zielniku mięta zajmuje bardzo ważne miejsce. Zna ją niemal każdy, pamiętając zapewne z dzieciństwa gorzkie krople podawane na łyżeczce cukru albo słodki napar na dolegliwości żołądkowe. Delikatną, zieloną, intensywnie pachnącą roślinkę spotkać można w większości przydomowych ogródków. Coraz częściej pojawia się także na sklepowych półkach, stopniowo wypierając popularny do niedawna susz z kruszonych liści.

Mięta – aromatyczny dodatek do dań
25-05-2017 08:24

Mięta – aromatyczny dodatek do dań

Mięta słynie z silnego i przyjemnego aromatu. W medycynie naturalnej mięta jest wykorzystywana m.in. jako środek na dolegliwości żołądkowe oraz przeziębienie. Jednak jej drobne listki to także doskonała przyprawa do wielu dań i napojów.

Sposoby na poświąteczne przejedzenie
12-04-2017 15:59

Sposoby na poświąteczne przejedzenie

Podczas wielkanocnego śniadania, a potem rodzinnego biesiadowania, stoły uginają się pod ciężarem szynek, pieczonych mięs, jaj faszerowanych, barszczy, żurków, bab i ciast. Wszystkiego musisz spróbować, bo większość z tych potraw przygotowuje się raz do roku. Trzeba powiedzieć to otwarcie – przejadanie się jest naszą tradycją podczas świąt. Szczególnie po czterdziestodniowym poście tłuściutki schabik czy sałatka z pokaźną ilością majonezu smakują wybornie.

Czy znasz to zioło?
02-09-2016 11:24
Miętowe naleśniki z truskawkami
07-06-2016 13:52

Miętowe naleśniki z truskawkami

Adam Kozanecki przygotował aromatyczne potrawy z dodatkiem ziołowych naparów.

d3bgh16
Rozgrzewający napar z mięty i rumianku
06-01-2016 09:10

Rozgrzewający napar z mięty i rumianku

W mroźne, zimowe dni marzymy o ciepłym kocu i kubku gorącego napoju. Jednak rzeczywistość nie zawsze jest kolorowa i często musimy opuścić azyl. Przed wyjściem na zewnątrz warto wypić gorący napój, który skutecznie rozgrzewa i błyskawicznie dodaje energii. Adam Kozanecki, finalista 4. edycji programu "MasterChef" przygotował rozgrzewający napar z mięty i rumianku.

Świeże zioła zimą - jak je pielęgnować?
04-01-2016 09:56

Świeże zioła zimą - jak je pielęgnować?

Odpowiednio pielęgnowanie nie tylko cieszą oko, ale wzbogacą smak potraw i korzystnie wpłyną na nasze zdrowie. Oto kilka wskazówek, jak dbać o zioła w domu i jak użyć ich w kuchni.

12 produktów spożywczych poprawiających trawienie
06-09-2015 10:18

12 produktów spożywczych poprawiających trawienie

Dobre samopoczucie i brak problemów zdrowotnych uwarunkowane jest w głównej mierze przez prawidłowe działanie układu pokarmowego. To wraz z jedzeniem przyswajamy potrzebne witaminy oraz sole mineralne, a powiedzenie "jesteś tym, co jesz" w pełni oddaje tę zależność. Niestety, współcześnie coraz więcej osób cierpi z powodu zaburzeń trawiennych. Z pomocą przychodzi ponownie żywność. Oto lista produktów, które warto jeść nie tylko w przypadku przejedzenia i dolegliwości żołądkowych, ale na stałe włączyć do diety.

Gotowanie na ekranie: dania pachnące ziołami
14-05-2015 07:56

Gotowanie na ekranie: dania pachnące ziołami

Piotr Kucharski przygotował w "Dzień Dobry TVN" dania pełne ziołowych aromatów. Wśród propozycji znalazł się kurczak szałwiowy, krem z białych szparagów z koperkiem oraz sałatka z glazurowanych warzyw z sosem ziołowym. Na słodko zaś pojawiły się marynowane truskawki z cukrem miętowym.

Mięta w kuchni i domowej apteczce
15-04-2015 09:32

Mięta w kuchni i domowej apteczce

Niepozorne listki mięty wykorzystywane są w kuchni i w lecznictwie od wieków. Aromatyczna woń skromnego ogrodowego ziółka pasuje do wielu potraw, w tym deserów, napojów i dań obiadowych. Mięta sprawdzi się również jako remedium na wiele dolegliwości. Co warto wiedzieć o tym ziele?

d3bgh16
Ser koryciński z miętowym pesto i musem truskawkowym
17-03-2015 08:51

Ser koryciński z miętowym pesto i musem truskawkowym

Ekspert kulinarny "Dzień Dobry TVN" Mikołaj Rey odwiedził Porosły-Kolonię w poszukiwaniu tradycyjnego korycińskiego sera.

- Sery korycińskie są bardzo zdrowe, nie znajdziemy w nich żadnych konserwantów ani masy, która dodawałaby im ciężaru. Są pełnowartościowe i tłuste. Mleko jest najlepszej jakości, jest niepasteryzowane a przyprawy dodają mu doskonały, specyficzny smak - wyjaśnił. Mikołaj Rey pokazał również, jak przygotować bazyliowo-miętowe pesto i mus truskawkowy, czyli dodatki idealne do regionalnego przysmaku.

Gotowanie na ekranie: placuszki z zielonego groszku
20-01-2015 11:17

Gotowanie na ekranie: placuszki z zielonego groszku

Placuszki z zielonego groszku - łatwe w przygotowaniu i idealne na lunch w pracy. Olga Kwiecińska i Agata Ziemnicka w programie "Szczypta smaku" pokazały, jak je przygotować. Ich sekrety? Groszek zblanszowały z limonką, żeby zachował piękny zielony kolor. I dodały miętę, która idealnie do niego pasuje. A co zrobić, żeby podkreślić smak? Wystarczy dodać papryczkę chili.

Przyprawy, które odchudzają
04-03-2010 08:50

Przyprawy, które odchudzają

Pomagają spalać kalorie, usprawniają pracę jelit, przyspieszają metabolizm oraz ułatwiają trawienie.

d3bgh16
d3bgh16
Więcej tematów