Trwa ładowanie...
d48ct9w
Temat

kuchnia hiszpańska

Co zrobić z resztek świątecznych wędlin? Fabada i forszmak - jednogarnkowe alternatywy dla bigosu
19-12-2022 11:17

Co zrobić z resztek świątecznych wędlin? Fabada i forszmak - jednogarnkowe alternatywy dla bigosu

Po postnej wigilii, dwa dni Bożego Narodzenia, to w wielu polskich domach prawdziwy festiwal mięs i wędlin. Świąteczne stoły uginają się pod duszonymi i pieczonymi mięsiwami, pasztetami, wszelkiej maści kiełbasami i innymi wędlinami.

Hiszpańska paella krok po kroku
09-09-2022 10:11

Hiszpańska paella krok po kroku

Paella to tradycyjna potrawa hiszpańska, pochodząca wprost z Walencji. Występuje w licznych wersjach, lecz zawsze jej głównym składnikiem jest ryż z dodatkiem szafranu, podsmażany oraz gotowany na specjalnej metalowej patelni z dwoma uchwytami (tzw. paellera, bądź paella). W zależności od wersji, paella może dodatkowo zawierać owoce morza, różne warzywa albo mięso z królika lub z drobiu.

Tortilla de patatas Magdy Gessler – przepis na hiszpański omlet ziemniaczany
02-08-2022 14:12

Tortilla de patatas Magdy Gessler – przepis na hiszpański omlet ziemniaczany

Tę potrawę znajdziesz w każdej hiszpańskiej restauracji. Hiszpanie najczęściej jedzą tortille na śniadanie, ale chętnie przygotowują ją również w porach wieczornych. Świetnie sprawdza się na szybki obiad lub jako zakąska do kufla zimnego piwa.

Tapas – świetna przekąska na wakacje
18-07-2022 09:23

Tapas – świetna przekąska na wakacje

Może być to mała kanapeczka z serem kozim i pomidorem, ale także kawałek tortilli, panierowana krewetka albo… wołowy policzek zaserwowany z ziemniaczanym puree. Niewielkie przekąski, zwane tapas, to ważny element hiszpańskiej kultury i znakomity pomysł na letnie spotkanie z przyjaciółmi.

Bellota – królowa szynek
01-04-2022 10:57

Bellota – królowa szynek

Zachwyca malinowo-rubinowym kolorem i głębokim aromatem, ale przede wszystkim smakiem, który sprawia, że jest uznawana za najznakomitszą ze wszystkich długo dojrzewających szynek. Bellota to produkt luksusowy i bardzo drogi. Czy naprawdę warto się na niego skusić?

d48ct9w
Flan – sekrety hiszpańskiego deseru
10-02-2022 09:33

Flan – sekrety hiszpańskiego deseru

Delikatny, aksamitny krem z jajek i mleka oraz warstwa wyrazistego karmelu tworzą kompozycję urzekającą smakiem. Doskonale wiedzą o tym Hiszpanie, którzy od wieków zajadają się flanem. Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste. Może warto spróbować?

Bartek Kieżun: "Najlepsze pamiątki to te, które można zjeść!"
10-11-2021 11:56

Bartek Kieżun: "Najlepsze pamiątki to te, które można zjeść!"

Bartek Kieżun, bloger, podróżnik, fotograf, dziennikarz kulinarny i autor książek zabiera nas w kolejną fascynującą podróż po kuchni śródziemnomorskiej. Tym razem na tapet wziął Hiszpanię. W rozmowie z WP Kuchnia zdradza nam, czym pachnie hiszpańska kuchnia i jakie pamiątki najchętniej przywozi ze swoich wypraw.

Bartek Kieżun: "Klimat Bilbao naprawdę mi się podoba"
29-09-2021 09:52

Bartek Kieżun: "Klimat Bilbao naprawdę mi się podoba"

Na hasło Bilbao w mojej głowie otwierało się kilka szufladek. W jedną z nich było wciśnięte słynne Muzeum Guggenheima. W drugiej znalazły się restauracje ze znakomitą kuchnią z gwiazdkami i bez. W trzeciej szufladce było kompletnie pusto i cicho jak makiem zasiał.

Ocet Jerez – duma hiszpańskiej kuchni
23-06-2021 09:43

Ocet Jerez – duma hiszpańskiej kuchni

Przygotujemy z niego doskonały winegret, przyrządzimy znakomitą marynatę do mięsa, wzbogacimy rozmaite sosy czy zupy – zdaniem wielu smakoszy andaluzyjski ocet winny z regionu Jerez nie ma sobie równych. Od niedawna dostępny jest także w polskich sklepach. Czy naprawdę warto sięgnąć po ten produkt?

Patatas bravas - znak rozpoznawczy madryckiej gastronomii. Jednak trzeba wiedzieć, gdzie je zamówić
14-05-2021 08:40

Patatas bravas - znak rozpoznawczy madryckiej gastronomii. Jednak trzeba wiedzieć, gdzie je zamówić

- Jeśli chcecie zjeść dobre bravas musicie iść do Docamar - powiedział mi Alfonso, który miał być moim przewodnikiem po Madrycie. - To nie jest wasz pierwszy raz w Hiszpanii, więc wiecie już, że najważniejszą rzeczą w przypadku patatas bravas jest sos. Wiecie też, że większość miejsc używa jakiś pomidorowych mazi, a nie porządnego sosu i dlatego musicie iść do Docamar, bo ich sos uchodzi za najlepszy w Mardycie i to od lat - dodał.

d48ct9w
Ser manchego – co to jest i jakie ma zastosowanie?
22-03-2021 10:07

Ser manchego – co to jest i jakie ma zastosowanie?

Gdy myślimy o Hiszpanii, przed oczami wyobraźni pojawiają się nam taniec flamenco, korrida, sjesta i oczywiście jedzenie: pomidory albo tapas. Ale jednym z najbardziej charakterystycznych produktów kuchni hiszpańskiej jest ser manchego. Znajdziemy go tam w każdej restauracji i w każdym, nawet niewielkim, sklepie. Czym wyróżnia się ten ser i dlaczego warto wprowadzić go do swojej kuchni?

Krem kataloński i inne słodycze z Hiszpanii
13-11-2020 11:16

Krem kataloński i inne słodycze z Hiszpanii

Od jakiegoś czasu, pracując nad kolejną książką, podróżuję po Hiszpanii w poszukiwaniu najsmaczniejszych kąsków. Jednym z najprzyjemniejszych aspektów tej wędrówki jest możliwość jedzenia słodyczy niemalże bez ograniczeń. Oto krótka lista najsmaczniejszych deserów jakie udało mi się zjeść tej jesieni.

Paella. Z chatek rolników do najlepszych restauracji
03-11-2020 09:50

Paella. Z chatek rolników do najlepszych restauracji

W każdym w zasadzie zakątku Hiszpanii w restauracyjnym menu znajdzie się paella. Wiadomo jednak, że najlepsza powstaje w Walencji, a wpływ na to miała wyjątkowa mieszanka historii i geografii.

Pinchos, czyli tapas północnej Hiszpanii
08-10-2020 08:50

Pinchos, czyli tapas północnej Hiszpanii

O tym, czym tapas różnią się od pinchos dyskutują sami Hiszpanie, a rozwiązanie problemu nie wydaje się bliskie. Spróbujmy jednak nieco rozjaśnić sprawę!

Burgos - miasto hiszpańskiej kaszanki
23-09-2020 09:59

Burgos - miasto hiszpańskiej kaszanki

Jeśli komuś wydaje się, że kaszankę wymyślono nad Wisłą, to niestety jest w błędzie. Znana jest pod wieloma nazwami i pod wieloma szerokościami geograficznymi, a jedna z najsłynniejszych to ta z hiszpańskiego Burgos.

d48ct9w
Jak przygotować ryż na modłę hiszpańską
04-02-2020 13:18

Jak przygotować ryż na modłę hiszpańską

Ryż kojarzymy przede wszystkim z kuchnią azjatycką, jednak nie mniej bogatą tradycję w jego przyrządzaniu mają również Hiszpanie. Sztandarową potrawą jest oczywiście pochodząca w Walencji paella, ale warto też spróbować prostego do przygotowania deseru o pięknie brzmiącej nazwie – arroz con leche.

Churros – słodka przekąska z Hiszpanii
24-01-2020 14:29

Churros – słodka przekąska z Hiszpanii

Churros to ciasteczka rodem z Hiszpanii. Można w bardzo prosty sposób przygotować je w swoim domu. Potrzebne składniki bardzo możliwe, że masz już teraz w domu.

Hiszpański omlet z ziemniakami
29-07-2019 14:23

Hiszpański omlet z ziemniakami

Jeżeli szukasz prostego i pysznego rozwiązania na letni obiad, to mamy dla ciebie super propozycję. Oto jak przygotować tradycyjną, hiszpańską potrawę - tortilla de patatas. Jest to omlet z ziemniakami.

Barwna kuchnia hiszpańska
22-07-2019 15:56

Barwna kuchnia hiszpańska

Często mówi się, że potrawy kuchni hiszpańskiej odzwierciedlają barwy flagi narodowej. Króluje czerwień i żółty. Dania składają się z niewielkiej ilości składników, ale są bardzo aromatyczne, dzięki czemu kuchnia hiszpańska zjednała sobie wielu miłośników. Dania z Półwyspu Iberyjskiego charakteryzują się przede wszystkim wykorzystaniem produktów regionalnych.

Biała fasola po andaluzyjsku. Rodzinna porcja
04-03-2019 14:21

Biała fasola po andaluzyjsku. Rodzinna porcja

My mamy fasolkę po bretońsku, a w Hiszpanii zajadają się białą fasolą po andaluzyjsku. To pożywne, smaczne i proste w przygotowaniu danie. Warto wypróbować.

d48ct9w
6 pomysłów na gazpacho. Smakowite pomysły nie tylko z Andaluzji
04-09-2018 12:49

6 pomysłów na gazpacho. Smakowite pomysły nie tylko z Andaluzji

Oto hiszpański odpowiednik naszego chłodnika. Gazpacho to serwowana na zimo i niewymagająca gotowania zupa idealna na ciepłe dni. Najpopularniejsza jest z pomidorami, mimo że tradycyjne gazpacho przyrządzało się tylko z wody, chleba i oliwy. Poznaj najlepsze przepisy na tę potrawę.

Bruschetta z tapenadą. Mariaż kuchni włoskiej i hiszpańskiej
08-08-2018 11:34

Bruschetta z tapenadą. Mariaż kuchni włoskiej i hiszpańskiej

Tapenada to klasyk hiszpańskiej kuchni. Pasta z oliwek doskonale smakuje z grzankami czy krakersami. W połączeniu z włoską bruschettą, tapenadą będzie pyszną przekąską. Wypróbuj nasz przepis.

Hiszpański placek migdałowy. Prosty przepis dla łasuchów
02-08-2018 15:33

Hiszpański placek migdałowy. Prosty przepis dla łasuchów

Kuchnia hiszpańska to nie tylko paella i gazpacho. Hiszpanie słyną również ze wspaniałych słodkości. Wypróbujcie koniecznie przepis na aromatyczny migdałowy placek. Palce lizać!

d48ct9w
d48ct9w
Więcej tematów