Trwa ładowanie...
d16jr38
Temat

gzik

Gzik – jak przygotować wielkopolski przysmak?
23-07-2021 11:57

Gzik – jak przygotować wielkopolski przysmak?

Nazwa tego specjału brzmi dość zagadkowo, ale kryje się za nią bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu potrawa, czyli rozrobiony ze śmietaną twaróg, z dodatkiem cebuli lub szczypiorku. Gzik podawany z młodymi kartofelkami w mundurkach może być pysznym, lekkim posiłkiem zaserwowanym na letni obiad.

SMAKI POLSKI: kuchnia wielkopolska
28-06-2016 12:29

SMAKI POLSKI: kuchnia wielkopolska

Każdy region Polski ma swoje charakterystyczne dania. Nie inaczej jest z Wielkopolską. Żyzne ziemie dawały zawsze znakomite produkty, jednak kuchnia tego regionu przez lata nie różniła się zbyt od tej serwowanej w innych częściach naszego kraju.

Młode ziemniaki - jak je najlepiej przygotować?
23-06-2016 13:37

Młode ziemniaki - jak je najlepiej przygotować?

Młode ziemniaki to jedno z najbardziej lubianych przez Polaków warzyw. Świeżo ugotowane, posypane koperkiem i podane z kefirem, maślanką lub zsiadłym mlekiem to zestaw, o którym marzymy zimą i na przednówku. Kiedy więc pojawiają się na straganach i w sklepach, natychmiast wchodzą do codziennego menu. Jednak aby w pełni cieszyć się ich smakiem oraz wartościami odżywczymi, warto kierować się kilkoma zasadami w trakcie zakupów oraz samego przygotowania ziemniaczków. Podpowiadamy, jak obchodzić się z nimi w praktyce i w jakich przepisach są najlepsze.

Pomysły na pyszny twaróg
13-12-2015 14:09

Pomysły na pyszny twaróg

Polacy lubią biały ser. Najczęściej podajemy go na śniadanie albo wykorzystujemy jako nadzienie do pierogów czy naleśników. Twarożek to bardzo dobre źródło białka, a także niektórych witamin i biopierwiastków. Możemy serwować go na wiele sposobów. Oto garść propozycji z różnych regionów Polski.

Moczki i fjuty, czyli co nas może zaskoczyć w regionalnej kuchni
22-08-2011 13:51

Moczki i fjuty, czyli co nas może zaskoczyć w regionalnej kuchni

To co dla jednych jest drożdżówką, inni znają jako sznekę z glancem. Pod różnymi nazwami funkcjonują też nóżki w galarecie. Na Kujawach będzie to trzęsionka, a w Toruniu zylc. Jak się w tym nazewnictwie regionalnym nie pogubić?

d16jr38
d16jr38
Więcej tematów