Trwa ładowanie...
d40ha57
Temat

deska do krojenia

Drewniane akcesoria kuchenne – czy warto ich używać?
26-05-2022 08:39

Drewniane akcesoria kuchenne – czy warto ich używać?

Łyżki, łopatki, szpatułki, deski do krojenia – człowiek od niepamiętnych czasów używa w kuchni przyborów wykonanych z drewna, którego – w opinii wielu osób – nie da się zastąpić nawet najbardziej nowoczesnymi tworzywami. Jednak tego typu akcesoria wymagają odpowiedniego traktowania, w przeciwnym razie przyniosą więcej szkody niż pożytku.

Jak dbać o deskę do krojenia? Zapamiętaj kilka zasad
17-12-2021 10:27

Jak dbać o deskę do krojenia? Zapamiętaj kilka zasad

W każdym domu znajdziemy co najmniej jedną deskę do krojenia, ale często nie wiemy, jak o nią dbać, by służyła nam jak najdłużej i nie stała się wylęgarnią bakterii. Niby taki prosty przedmiot, a jednak musimy w odpowiedni sposób go traktować.

Włóż deskę do krojenia do lodówki. Tam jest jej miejsce
11-05-2021 12:30

Włóż deskę do krojenia do lodówki. Tam jest jej miejsce

Deska do krojenia do jeden z najważniejszych utensyliów – korzystają z niej na co dzień nawet najwięksi kuchenni laicy. Nic dziwnego więc, że trzeba o nią odpowiednio zadbać. A czy wiesz, dlaczego warto deskę do krojenia trzymać w lodówce?

Masz drewnianą deskę do krojenia? Sprawdź, jak należy o nią dbać
16-03-2021 12:47

Masz drewnianą deskę do krojenia? Sprawdź, jak należy o nią dbać

Drewniana deska do krojenia to synonim trwałości, ale też symbol domowej kuchni. Jest niemal niezniszczalna i może służyć latami. Pod jednym warunkiem: że odpowiednio o nią zadbamy.

Błędy podczas gotowania. Które z nich popełniasz każdego dnia?
04-01-2021 13:17

Błędy podczas gotowania. Które z nich popełniasz każdego dnia?

Przygotowując posiłki, bazujemy na doświadczeniu bądź przepisach. Rzadko jednak zastanawiamy się nad tym, czy czynności powtarzane w kuchni rutynowo, nie powielają schematów. Oto 5 najczęściej popełnianych przez nas podczas gotowania błędów.

d40ha57
Jaką deskę do krojenia wybrać?
04-09-2019 13:30

Jaką deskę do krojenia wybrać?

Drewniana, plastikowa, a może szklana? Często zastanawiamy się, który materiał do krojenia będzie najlepszy. Wszystkie rodzaje desek mają zarówno wady, jak i zalety.

Deska do krojenia to źródło zarazków. 5 domowych trików jak się ich pozbyć
28-09-2018 11:00

Deska do krojenia to źródło zarazków. 5 domowych trików jak się ich pozbyć

Deska do krojenia to podstawowe narzędzie w kuchni. Kroimy na niej chleb, rybę, warzywa. Po jakimś czasie na jej powierzchni pozostają brzydkie zapachy i staje się ona źródłem bakterii. Jak zadbać o czystość kuchennej deski do krojenia?

Jak się obchodzić z surowym mięsem. Warto wiedzieć
20-04-2018 10:01

Jak się obchodzić z surowym mięsem. Warto wiedzieć

Nie od dziś wiadomo, że mycie surowego mięsa pod bieżącą wodą w zlewie nie jest dobrym pomysłem. W ten sposób możemy rozsiać bakterie po całej kuchni. O czym jeszcze warto pamiętać, kiedy mamy do czynienia z surowym mięsem?

Jedzenie na drewnianych deskach zamiast na talerzach. Niebezpieczny trend w restauracjach
05-02-2018 17:24

Jedzenie na drewnianych deskach zamiast na talerzach. Niebezpieczny trend w restauracjach

Skrzynki, tace, jadalne talerze – wymyślne formy serwowania jedzenia w restauracjach coraz częściej wypierają ceramikę. Ma być oryginalnie, ale przestaje być… higienicznie. Oto, dlaczego nie powinnyśmy zamawiać dań podawanych na drewnianych deskach.

Podstawy w kuchni. Jak wybrać deskę do krojenia?
05-12-2017 16:07

Podstawy w kuchni. Jak wybrać deskę do krojenia?

Wybór odpowiedniej deski do krojenia to nie taka łatwa sprawa, jak może się wydawać. Postanowiliśmy wam to ułatwić.

d40ha57
Jak dbać o drewniane akcesoria kuchenne? Kilka przydatnych porad
18-10-2017 12:55

Jak dbać o drewniane akcesoria kuchenne? Kilka przydatnych porad

W każdym polskim domu znajdziemy drewniane akcesoria kuchenne, jednak nie wszyscy wiedzą, jak prawidłowo o nie zadbać. Wykonane z drewna łyżki, łopatki, wałki czy deski pięknie wyglądają, ale szybko mogą ulec zniszczeniom, chłonąć intensywne zapachy, a także stać się siedliskiem bakterii. Jak temu zaradzić? Poznaj kilka przydatnych trików, dzięki którym twoje drewniane akcesoria długo posłużą ci w kuchni.

Solidna podstawa w kuchni. Jaką deskę do krojenia wybrać?
18-08-2017 10:12

Solidna podstawa w kuchni. Jaką deskę do krojenia wybrać?

Dobra deska do krojenia te niemalże niezbędny element w każdej kuchni. Używamy jej każdego dnia, dlatego tak ważne jest, by była dobrej jakości i dopasowana do naszych potrzeb. Drewniane, plastikowe, silikonowe, szklane, ceramiczne, bambusowe — wybór jest ogromny. Jak w takim razie wybrać najlepszą, nie wydając fortuny?

Food plating, czyli jak ciekawie podawać wiosenne jedzenie
06-03-2017 10:07

Food plating, czyli jak ciekawie podawać wiosenne jedzenie

Wiosna to czas, kiedy można absolutnie poszaleć także w kuchni. Chcesz zaskoczyć gości ciekawym podaniem wiosennych dań? Zrezygnuj z talerza i wykorzystaj deskę do krojenia. Goście będą zachwyceni, a ty zbierzesz masę komplementów za pomysłowość i kreatywność.

Jak wybrać deskę do krojenia
03-11-2015 09:18

Jak wybrać deskę do krojenia

Niewątpliwie jest jednym z najpopularniejszych przyborów kuchennych, który jednak może stać się również poważnym zagrożeniem dla naszego zdrowia - często gromadzi się na nim biofilm, czyli osad tworzony przez chorobotwórcze drobnoustroje. Dlatego tak istotny jest nie tylko wybór deski do krojenia, ale także jej właściwa pielęgnacja.

d40ha57
Kuchenne zakamarki pełne zarazków
08-04-2015 11:17

Kuchenne zakamarki pełne zarazków

Polacy nie przestrzegają podstawowych zasad higieny podczas przygotowywania posiłków. Mimo to 83 proc. jest przekonana, że szybciej zatruje się w restauracji niż we własnej kuchni - tak wynika z badania TNS Global przeprowadzonego na zlecenie Fundacji BOŚ. Polacy nie dbają o higienę w kuchni - 64 proc. respondentów nie myje lodówki przynajmniej raz w miesiącu. Ponad połowa ankietowanych (51 proc.) przyznaje również, że odkrawa kawałek nadpsutego owocu lub warzywa, a resztę - zawierającą m.in. komórki pleśni - zjada. Tymczasem pleśnie wytwarzają mikrotoksyny (np. patulinę), które uszkadzają wątrobę i nerki oraz mogą być przyczyną powstawania nowotworów. Podstawowych zasad higieny brakuje też w przechowywaniu żywności oraz przygotowywaniu posiłków. Problemem są również najczęściej używane przedmioty, które są prawdziwym siedliskiem bakterii.

d40ha57
d40ha57
Więcej tematów