Trwa ładowanie...
d2ckt1y
Temat

cholesterol

Ile dziennie można zjeść? Stanowisko WHO nie pozostawia złudzeń
01-02-2021 14:29

Ile dziennie można zjeść? Stanowisko WHO nie pozostawia złudzeń

Jajka to ważny element naszej diety – nie tylko są wszechstronne, ale pyszne i oczywiście zdrowe. Czy aby na pewno? Od lat badacze spierają się o to, czy spożywanie jajek faktycznie może zwiększać ryzyko zachorowania na choroby związane z układem krążenia.

10 produktów, które pomogą obniżyć poziom cholesterolu
16-01-2020 11:20

10 produktów, które pomogą obniżyć poziom cholesterolu

Cholesterol frakcji LDL nieprzypadkowo jest nazywany złym. Jego nadmiar w naszym organizmie uznaje się za jedną z głównych przyczyn poważnych chorób układu krążenia, w tym miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Co warto wprowadzić do jadłospisu, by uniknąć takich problemów?

Pieczarki – dlaczego warto je jeść?
14-08-2019 11:36

Pieczarki – dlaczego warto je jeść?

Pieczarki to najbardziej popularne grzyby. Nie tylko wzbogacają smak potrawy, ale mają też rewelacyjny wpływ na nasz organizm. Dodatkowo są dostępne przez cały rok. Zobacz film.

5 niezdrowych faktów o kawie
07-08-2019 13:33

5 niezdrowych faktów o kawie

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów świata. Dla wielu jest nieodłącznym elementem każdego dnia. Nie wszyscy jednak zdajemy sobie sprawę z jej negatywnych wpływów na organizm. Zobacz film.

Czy kolor warzyw i owoców ma znaczenie?
24-02-2018 19:07

Czy kolor warzyw i owoców ma znaczenie?

Soczysta czerwień pomidora czy świeża zieleń szpinaku bez wątpienia cieszą oczy, jednak kolory nadają owocom i warzywom nie tylko walorów estetycznych, ale przede wszystkim wartości odżywczych oraz prozdrowotnych. Jakie barwy powinny zwrócić naszą szczególną uwagę?

d2ckt1y
Zdrowe i smaczne siemię lniane. Pomoże spalić tłuszcz i zmniejszyć cholesterol
22-10-2017 10:40

Zdrowe i smaczne siemię lniane. Pomoże spalić tłuszcz i zmniejszyć cholesterol

Niepozorne ziarenka to jeden z najstarszych środków leczniczych znanych człowiekowi. Jednak nasiona lnu świetnie sprawdzą się również w kuchni. Podpowiadamy, jakie właściwości ma ten produkt i jak użyć go w kuchni.

W wyborze tłuszczu kieruj się… sercem
24-09-2017 11:32

W wyborze tłuszczu kieruj się… sercem

Naukowcy już nie raz udowodnili zależność pomiędzy dietą a rozwojem chorób sercowo-naczyniowych. Jadłospis dla serca powinien odznaczać się niską zawartością soli, cukru i tłuszczu. W przypadku tłuszczu znaczenie ma także rodzaj zawartych w nim kwasów tłuszczowych, dlatego wybierając ich źródła, warto "kierować się sercem". Jak tłuszcze mogą wpływać na kondycję serca?

Polacy chcą ograniczenia tłuszczów trans w produktach
22-08-2017 13:58

Polacy chcą ograniczenia tłuszczów trans w produktach

Blisko 80 proc. Polaków chce ograniczenia tłuszczów trans (TFA) w żywności, tyle samo osób chciałoby wiedzieć ile izomerów trans zawierają poszczególne artykuły spożywcze. Odpowiednie regulacje prawne oraz edukacja nt. TFA pozwoliłyby zmniejszyć ich ilość w diecie Polaków i wybierać zdrowszą żywność.

Jajko na zdrowie. Obalamy największe mity
04-05-2017 19:07

Jajko na zdrowie. Obalamy największe mity

Do tej pory nie udało się rozstrzygnąć odwiecznego sporu: co było pierwsze – jajko czy kura? Jednak znacznie więcej wątpliwości budzi samo jajko i pytanie, jak jego spożycie wpływa na nasze zdrowie. Choć od zawsze doceniano walory smakowe jajka, przez ostatnie dziesięciolecia znajdowało się ono na liście tych posiłków, które należy ograniczyć, o ile nie zupełnie wyeliminować. Całkiem niesłusznie, bo już dziś wiadomo, że jajko to samo zdrowie.

Kukurydza – kalorie, gotowana, z grilla, prażona, w puszce
10-04-2017 14:42

Kukurydza – kalorie, gotowana, z grilla, prażona, w puszce

Kukurydza jest zdrowa, sycąca i pełna błonnika. Poprawia pracę układu pokarmowego, przyspiesza trawienie i obniża poziom cholesterolu.

d2ckt1y
Jak odróżnić prawdziwe masło od podróbek?
12-09-2015 10:31

Jak odróżnić prawdziwe masło od podróbek?

Statystyczny Polak zjada rocznie około czterech kilogramów masła. Przynajmniej tak mu się wydaje, ponieważ bardzo często smaruje chleb wyrobem miksem tłuszczowym, który nie ma w nazwie nawet słowa "masło". Katarzyna Bosacka w programie "Wiem, co jem" omówiła fałszywki maślane i podpowiedziała po czym poznać smaczny produkt.

Fakty i mity na temat czerwonego mięsa
20-07-2015 09:41

Fakty i mity na temat czerwonego mięsa

Czerwone mięso wielu osobom kojarzy się tylko i wyłącznie z wołowiną. Tymczasem jest to także mięso drobiowe czy dziczyzna.

6 powodów, dla których warto jeść jajka
03-12-2013 13:21

6 powodów, dla których warto jeść jajka

Jajka są tak bardzo odżywcze, że czasem nazywa się je wręcz "naturalnymi multiwitaminami". Mimo to niektórzy się ich boją, przekonani, że nadmiar jajek może podnieść poziom cholesterolu i zaszkodzić zdrowiu. Niepotrzebnie - jajka to jedne z najzdrowszych pokarmów świata!

Ile jajek można zjeść w tygodniu?
25-10-2013 11:18

Ile jajek można zjeść w tygodniu?

Jajko przez wiele lat nie cieszyło się dobrą opinią. Przestrzegali przed nim dietetycy i lekarze. Przede wszystkim ze względu na jego negatywny wpływ na poziom cholesterolu. Dziś wiemy, że to tylko mit, chociaż z jedzeniem jajek nie należy przesadzać. Podpowiadamy, jak je przyrządzić, by zachowały jak najwięcej cennych składników.

d2ckt1y
d2ckt1y
Więcej tematów