Trwa ładowanie...
dv0nxor
Temat

aronia

Zimowe przetwory. Dżemy z ziołami – pyszne i zdrowe
01-12-2022 08:31

Zimowe przetwory. Dżemy z ziołami – pyszne i zdrowe

Rozmaryn, mięta czy tymianek dodadzą smaku nie tylko potrawom wytrawnym. Aromatyczne zioła świetnie sprawdzą się także w dżemach czy konfiturach. Choć najlepszym okresem na przygotowywanie takich przetworów jest jesień, także w grudniu będzie z czego je wyczarować. Oto kilka przykładów.

5 pomysłów na aronię
15-09-2022 09:57

5 pomysłów na aronię

Nieprzypadkowo jest zaliczana do grona "suprefoods" – wśród owoców trudno znaleźć bogatsze źródło cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Aronię, z powodu cierpkiego smaku, rzadko jadamy na surowo, lecz po przetworzeniu możemy wyczarować z niej rozmaite pyszności.

Co zrobić z aronii? 3 pomysły na przetwory z aronii
24-08-2022 15:24

Co zrobić z aronii? 3 pomysły na przetwory z aronii

Te owoce o charakterystycznym kwaśno-gorzkim smaku doskonale nadają się na przetwory. Możemy zrobić z nich nie tylko pyszne soki, ale też aromatyczne konfitury czy słodko-słony chutney. Oprócz walorów smakowych aronia ma też liczne właściwości prozdrowotne, dla tego warto wykorzystać ja w kuchni.

Nalewka z aronii. Jak ją zrobić?
27-10-2020 07:40

Nalewka z aronii. Jak ją zrobić?

Nalewka aroniowa to doskonały trunek na jesienne i zimowe wieczory. Poprawia nastrój, rozgrzewa oraz doskonale wpływa na pracę serca.

Aronia - zapomniany superowoc
02-08-2019 10:56

Aronia - zapomniany superowoc

Aronia nie jest popularnym owocem ze względu na swój charakterystyczny, cierpki smak. Mimo to sprawdza się doskonale do przyrządzania przetworów, soków czy nalewek. Warto sięgać po nią regularnie, ponieważ jest ona bogata w bardzo wiele składników odżywczych.

dv0nxor
Spór o aronię. Bloger obnaża telewizyjne absurdy
23-08-2018 14:10

Spór o aronię. Bloger obnaża telewizyjne absurdy

O tym, że tego, co słyszymy w telewizji, nie można brać za pewnik, wiemy już od dawna. Celebryci również przyzwyczaili internautów do "interesujących" i nie zawsze zgodnych z zasadami nauki teorii. Nie bez przyczyny w tym roku kolejny raz zorganizowano konkurs na Biologiczną Bzdurę Roku.

Agnieszka Cegielska promuje polskie skarby. Zamiast po pomarańczę, sięgnij po aronię
21-12-2017 14:12

Agnieszka Cegielska promuje polskie skarby. Zamiast po pomarańczę, sięgnij po aronię

Chiński czosnek i soki z hiszpańskich pomarańczy to produkty, które zajmują częste, niechlubne miejsce w polskich kuchniach. Agnieszka Cegielska chce odwrócić ten trend i wprowadza nas w świat polskiej "super żywności" bez chemicznych wspomagaczy. Dobre samopoczucie bez chorób i wartościowa dieta to gwaranty, których możemy się spodziewać po zastosowaniu porad z jej książki "Naturalnie". W rozmowie z WP Kuchnia znana pogodynka zdradza, jak żyjąc w mieście jeść zdrowo i zachęcić dzieci do naturalnych produktów.

Niedoceniane skarby jesieni. Sezonowe owoce, które wzmacniają odporność
05-09-2017 09:40

Niedoceniane skarby jesieni. Sezonowe owoce, które wzmacniają odporność

Jesień przynosi nam wiele owoców i warzyw. Poza tymi popularnymi, takimi jak jabłka, gruszki, winogrona lub śliwki, przydomowe sady i ogródki dostarczają nam aronii, jarzębiny czy dzikiej róży. Mimo że jedzone na surowo nie zachwycają, ponieważ są cierpkie i gorzkawe w smaku, doskonale nadają się na przetwory, herbatki i nalewki. Zobacz nasz przewodnik po niedocenianych jesiennych owocach i odkryj je na nowo.

Aronia – owoc o wielkich możliwościach. Niezastąpiona na jesienne chłody
04-09-2017 11:55

Aronia – owoc o wielkich możliwościach. Niezastąpiona na jesienne chłody

Przełom sierpnia i września to sezon na aronię. Polska jest liderem, jeśli chodzi o produkcję tych owoców. Niestety większość trafia na eksport m.in. do Niemiec, Skandynawii czy Stanów Zjednoczonych. Nie doceniamy aronii. A szkoda. W tych niewielkich owocach ukrywa się wielka moc. Zobaczcie, dlaczego warto włączyć aronię do diety.

Polskie zamienniki drogich zagranicznych super foods
06-09-2016 09:47

Polskie zamienniki drogich zagranicznych super foods

Nie przepłacaj za drogą "super żywność", która propagują gwiazdy fitness. W Polskiej kuchni też mamy produkty o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Są tańsze, łatwiej dostępne, a w dodatku dają szerokie pole do kulinarnych popisów.

dv0nxor
Gotowanie na ekranie: polędwiczki wieprzowe w sosie z aronii
06-11-2015 09:29

Gotowanie na ekranie: polędwiczki wieprzowe w sosie z aronii

Aronia to bardzo zdrowy, a niedoceniany owoc. W jej składzie znajdziemy m.in. sporą dawkę witamin i cennych bioflawonoidów. Doskonale smakuje w słodkich przetworach, ale warto użyć jej też do wzbogacenia smaku dań obiadowych. Udowodnił to Mikołaj Rej, który wraz z plantatorem aronii, Mariuszem Tadeuszem, przygotował polędwiczki wieprzowe w sosie z ekologicznej aronii.

Prozdrowotna fioletowo-niebieska uczta z warzyw i owoców
01-11-2015 13:20

Prozdrowotna fioletowo-niebieska uczta z warzyw i owoców

Skutecznie hamują apetyt i są pyszne. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego jeszcze warto sięgać po produkty w tych kolorach.

Purpurowe smakołyki pełne zdrowie
06-06-2015 13:28

Purpurowe smakołyki pełne zdrowie

Jagody acai, porzeczka, aronia, jagoda kamczacka i owoce bzu czarnego to jedne z najbogatszych źródeł antyoksydantów - zawierają one o połowę więcej antyoksydantów niż inne jagody. Dieta zawierająca te owoce pomoże ochronić organizm przed chorobami przewlekłymi, np. chorobami krążenia i rakiem, oraz spowolni procesy starzenia się. Purpurowe jagody to znakomite źródło witamin A i C, które ważne są dla układu odpornościowego. Oto charakterystyka poszczególnych produktów i podpowiedzi, jak użyć ich w kuchni.

10 najzdrowszych polskich produktów na jesień
26-09-2012 16:07

10 najzdrowszych polskich produktów na jesień

Zagraniczne wcale nie znaczy smaczniejsze i zdrowsze. Wiele polskich produktów jest skarbnicą witamin oraz składników mineralnych

dv0nxor
dv0nxor
Więcej tematów