Trwa ładowanie...
d1147vw
Temat

anemia

Kaczka - niedoceniany rodzaj mięsa
11-02-2020 13:43

Kaczka - niedoceniany rodzaj mięsa

Obok wieprzowiny, na naszych stołach króluje kurczak i indyk. Zapominamy o kaczym mięsie, które jest nie tylko smaczne, ale również bardzo wartościowe. Kacze mięso zawiera dużo białka, fosfor, żelazo oraz witaminy z grupy A, B, E. Porównując je z mięsem z kurczaka, należy zwrócić uwagę nie tylko na walory smakowe. Mięso z kaczki jest ciemne, kruche, bardziej aromatyczne, ale także bardziej wartościowe pod względem odżywczym. Zobacz film.

Starożytny afrodyzjak. 5 powodów, dla których warto jeść figi
20-08-2018 12:13

Starożytny afrodyzjak. 5 powodów, dla których warto jeść figi

Mnóstwo witamin i mało kalorii. Jednak mimo tych niewątpliwych zalet, figi nie są popularne w polskich domach. Najwyższy czas to zmienić – w kuchni znajdzie się przecież dla nich wiele zastosowań. Przedstawiamy więc 5 powodów, dla których warto jeść figi.

Polskie oliwki. 5 powodów, dla których warto jeść dereń
14-08-2018 12:40

Polskie oliwki. 5 powodów, dla których warto jeść dereń

Popularne przed wojną, nazywane czasem polskimi oliwkami, owoce derenia jadalnego, obecnie są nieco zapomniane. Szkoda, stanowią bowiem wyjątkowe źródło składników odżywczych. Niewielkich rozmiarów dereń sprawdzi się zarówno jako naturalny lek, jak i składnik zimowych przetworów. Poznajcie więc 5 powodów, dla których warto jeść dereń.

Burak - dla krwi i figury
24-11-2015 10:11

Burak - dla krwi i figury

Jedni go uwielbiają, inni nienawidzą. Entuzjaści zachwycają się jego niezwykłą barwą, przeciwnicy wytykają, że sok z niego koszmarnie plami. Te skrajne uczucia budzi niezwykle popularny w Polsce burak.

10 produktów, które pomogą w walce z anemią
10-11-2014 17:58

10 produktów, które pomogą w walce z anemią

Niedokrwistość, potocznie zwana anemią, jest zespołem chorobowym, który polega na zmniejszeniu stężenia hemoglobiny, hematokrytu lub liczby erytrocytów poniżej prawidłowych wartości - dla kobiet dolną granicą jest 12,0 g/dl (gram na decylitr), a dla mężczyzn 13,5g/dl. Objawy anemii można łatwo zrzucić na przepracowanie i zmęczenie, ale nie należy ich bagatelizować, gdyż choroba ta jest groźna dla serca i mózgu. Głównymi powodami wystąpienia anemii są niedobory takich składników mineralnych, jak żelazo, kwas foliowy czy witamina B12. Tuż po badaniu krwi i zdiagnozowaniu niedokrwistości, warto do swojego jadłospisu włączyć produkty spożywcze, które będą naturalnymi suplementami diety.

d1147vw
d1147vw
Więcej tematów