Trwa ładowanie...
d2ukzdr
Temat

wątróbka

Foie gras – co jest i jak zrobić?
22-12-2022 08:33

Foie gras – co jest i jak zrobić?

Foie gras jest jednym z najdroższych i najbardziej kontrowersyjnych przysmaków kuchni francuskiej. W naszym kraju nie jest on jeszcze bardzo popularny, ale zyskuje coraz większe grono zwolenników. Na szczęście, aby spróbować tego rarytasu, nie trzeba wybierać się do Francji (choć tam z pewnością jest najsmaczniejszy). Foie gras można samodzielnie przygotować w domu. Czym charakteryzuje się ta przystawka i w jaki sposób ją przyrządzić?

5 oryginalnych pomysłów na pulpeciki
24-08-2022 07:50

5 oryginalnych pomysłów na pulpeciki

Pochodząca z Włoch potrawa kojarzy się przede wszystkim z kulkami przyrządzanymi na bazie mięsa mielonego, wieprzowego, cielęcego czy drobiowego. Jednak także bez niego przygotujemy pyszne pulpeciki. Oto kilka przykładów…

Co jeść, gdy rano mamy problem ze wstawaniem?
22-07-2022 09:47

Co jeść, gdy rano mamy problem ze wstawaniem?

Po przebudzeniu czujesz większe znużenie niż przed zaśnięciem i nie masz ochoty wyjść z łóżka? Z takim problemem zmaga się wiele osób. Jego przyczyną często bywa niewłaściwa dieta, uboga w potrzebne organizmowi witaminy i składniki mineralne. Co jeść, by poranne wstawanie stało się przyjemniejsze?

9 przysmaków regenerujących skórę
09-06-2022 07:52

9 przysmaków regenerujących skórę

Nadmierna ekspozycja na promienie słoneczne, suche powietrze, palenie papierosów, nadużywanie kosmetyków – to tylko niektóre z czynników przyczyniających się do niszczenia skóry. W jej regeneracji pomoże odpowiednia dieta. Po jakie produkty szczególnie warto sięgać?

Czego brakuje nam w diecie, gdy wieczorem gorzej widzimy
21-04-2022 09:42

Czego brakuje nam w diecie, gdy wieczorem gorzej widzimy

Przybywa Polaków, którzy mają problem z pogarszającym się widzeniem przy słabym świetle, zazwyczaj po nadejściu zmierzchu. Przyczyny tak zwanej kurzej ślepoty bywają różne, rozwojowi schorzenia sprzyja zwłaszcza dieta uboga w niezbędne witaminy. Co należy jeść, by uniknąć takich dolegliwości?

d2ukzdr
Przekonaj się do podrobów. Dobry sposób na tani obiad
22-02-2022 08:40

Przekonaj się do podrobów. Dobry sposób na tani obiad

Podroby, czyli wnętrzności zwierząt budzą sporo kontrowersji. Wielu z nas nie chce ich nawet spróbować. A szkoda, bo są to produkty bardzo smaczne, spotykane w najlepszych kuchniach świata, a w dodatku kosztują niewiele. Z wątróbki, serc, nerek czy innych podrobów można przyrządzić dania nie tylko pyszne i sycące, ale również eleganckie. Przekonajmy się więc do podrobów. Oto kilka naszych przepisów.

5 pomysłów na wątróbkę
17-01-2022 09:34

5 pomysłów na wątróbkę

Ma równie wielu zwolenników, co przeciwników. Nie ulega jednak wątpliwości, że wątróbka (wieprzowa, wołowa, drobiowa, cielęca) to produkt o dużych wartościach odżywczych. Można ją także w dość łatwy sposób przetworzyć na naprawdę smaczne potrawy. Oto kilka przykładów...

Pyszne i tanie dania z podrobów. 5 przepisów
12-11-2021 10:13

Pyszne i tanie dania z podrobów. 5 przepisów

Wielu z nas nie lubi podrobów, bo przecież tak naprawdę są to wnętrzności zwierząt. Jednak ci, którzy lubią jeść i gotować wiedzą, że z wątróbki, serc, nerek czy innych podrobów można przyrządzić dania nie tylko smaczne, ale również bardzo eleganckie. Przekonajmy się więc do podrobów i wypróbujmy je w kuchni. Może pomogą w tym nasze przepisy?

Rarytas, który warto docenić. Jak usmażyć wątróbkę, by była miękka i delikatna?
15-02-2021 18:30

Rarytas, który warto docenić. Jak usmażyć wątróbkę, by była miękka i delikatna?

Wątróbka należy do tzw. piątej ćwiartki, określającej podroby. Niegdyś bardzo cenione, głównie ze względu na dostępność i cenę. Dziś nieco zapomniane, choć poczciwa wątróbka nadal gości na naszych stołach. Niestety często nie jest smaczna. Dlaczego? Jak należy smażyć wątróbkę, by była smaczna?

Najlepsze źródła cynku
17-04-2020 16:06

Najlepsze źródła cynku

Cynk to pierwiastek, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie trzustki, przyspieszenie metabolizmu czy zwiększenie odporności. W jakich produktach znajdziemy najwięcej cynku?

d2ukzdr
Czego nie jeść w dnie moczanowej?
16-03-2020 10:09

Czego nie jeść w dnie moczanowej?

Na tę chorobę cierpi blisko pół miliona Polaków. Wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi powoduje reakcje zapalne, a w konsekwencji – silny ból stopy lub stawów, a także inne uciążliwe objawy. Jak je złagodzić? Unikając spożywania i picia niektórych produktów.

Mus wątróbkowy – sekrety pysznego smarowidła
03-03-2020 11:55

Mus wątróbkowy – sekrety pysznego smarowidła

Wykwintny i smaczny specjał, który możemy przyrządzić bez większego problemu w domu, zaś jego podstawowy składnik, czyli wątróbka, może pochwalić się sporymi wartościami odżywczymi. Świetnie pasuje do chleba czy bagietki, ale również wykonanych we włoskim stylu grzanek.

Dlaczego warto jeść wątróbkę
13-02-2020 14:53

Dlaczego warto jeść wątróbkę

Wątróbka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Przed laty bardzo popularna, przyrządzana na wiele sposobów, współcześnie uważana za „mięso dla ubogich”. Na szczęście ten pogląd powoli odchodzi do lamusa. Zapewne niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że wątróbka ma więcej składników odżywczych niż pierś kurczaka czy mięso z szynki. Stanowi doskonałe źródło wysokiej jakości białka, witamin oraz składników mineralnych, dlatego warto włączyć ją do diety. Co znajdziemy w wątróbce?

8 proteinowych dań naładowanych białkiem
04-06-2019 13:19

8 proteinowych dań naładowanych białkiem

Stanowią podstawowy składnik krwi czy hormonów, pomagają w regeneracji tkanek, regulują ciśnienie krwi, wspomagają odporność organizmu – długo można wyliczać funkcje białek, które są jednym z podstawowych składników pokarmowych. Co jeść, by dostarczyć ich organizmowi jak najwięcej?

Jak przyrządzić wątróbkę. 6 pomysłów na obiad
05-03-2019 11:32

Jak przyrządzić wątróbkę. 6 pomysłów na obiad

Jedni uwielbiają jej smak i aromat, inni krzywią się na sam widok. Nie ulega jednak wątpliwości, że wątróbka jest produktem o dużych wartościach odżywczych, bogatym źródłem witamin i minerałów. Można ją również przyrządzać na wiele sposobów. Oto kilka z nich.

d2ukzdr
Eleganckie podroby. Tanio, ale smacznie i wytwornie
06-12-2018 11:56

Eleganckie podroby. Tanio, ale smacznie i wytwornie

Podroby kojarzą nam się z jedzeniem gorszej jakości. Niesłusznie. Serca, wątróbka, żołądki flaczki mogą stanowić bazę dań nie tylko smacznych, ale też wykwintnych. W swoich przepisach wykorzystują je najlepsi kucharze świata, którzy rzadko serwują dania z niższej półki.

Co jeść i pić, aby być zdrowym? Na te produkty warto stawiać
16-08-2018 11:54

Co jeść i pić, aby być zdrowym? Na te produkty warto stawiać

Często się przeziębiacie, cierpicie z powodu różnorakich bolączek albo zmagacie się z anemią? To tylko niektóre z problemów, jakie gnębią nas wszystkich w mniejszym lub większym stopniu.

Nie tylko wątróbka. Smakowite pomysły na podroby.
30-05-2018 12:01

Nie tylko wątróbka. Smakowite pomysły na podroby.

Nasze babcie przyrządzały wątróbkę, płucka, móżdżki, nerki czy ozorki na wiele sposobów. Dziś coraz częściej wracamy do podrobów. Nie są już one traktowane jako produkty drugiej kategorii. Nikogo nie dziwi więc obecność serca, grasicy, ozorów w karcie dań wykwintnej restauracji.

ABC gotowania: wątróbka z jabłkami. Pyszny obiad za grosze
30-11-2017 09:19

ABC gotowania: wątróbka z jabłkami. Pyszny obiad za grosze

Wątróbka duszona z cebulką i jabłkami to klasyka polskiej kuchni. Jeszcze do niedawna wątróbka uchodziła za mięso drugiej kategorii. Dziś coraz częściej znajdziemy ją w kartach dań dobrych restauracji. Umiejętnie przyrządzona może być pysznym i pożywnym daniem. Wystarczy jedynie pamiętać o kilku zasadach. Zobaczcie, jak ją przygotować krok po kroku.

Powrót do przeszłości. Szpik, żołądek i móżdżek, czyli "piąta ćwiartka" znowu w modzie
06-10-2017 11:39

Powrót do przeszłości. Szpik, żołądek i móżdżek, czyli "piąta ćwiartka" znowu w modzie

Polska kuchnia słynie z podrobów. Od setek lat cynaderki, czyli nerki cielęce, baranie czy wieprzowe, flaczki wołowe i wieprzowe, wątróbka smażona z jabłkiem i cebulą, pieczony szpik kostny, gęsie żołądki czy smażony móżdżek to sztandarowe dania polskich stołów. Dla jednych to przysmak, a inni, choć nie stronią od mięsa, ze wstrętem krzywią się na samą myśl o skosztowaniu tych produktów. Dlaczego podroby budzą tyle kontrowersji?

d2ukzdr
Wątrobianka nie tylko na kanapki. Zapomniany przysmak z Kaszub
03-10-2017 10:37

Wątrobianka nie tylko na kanapki. Zapomniany przysmak z Kaszub

Zajadał się nią Henryk Sienkiewicz, choć uważał, że to typowo niemiecki specjał. Wątrobiankę wytwarzano jednak także na polskich wsiach, zwłaszcza na Kaszubach i w Wielkopolsce, gdzie pajda chleba z wędliną o wyczuwalnym smaku podrobów, cebuli i majeranku była ulubioną przekąską podczas prac polowych. W cyklu "Sentymentalny wtorek" przyglądamy się temu produktowi.

Smaki Polski: wątróbka drobiowa smażona z cebulką
13-02-2017 10:18

Smaki Polski: wątróbka drobiowa smażona z cebulką

Wątróbka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Przed laty bardzo popularna, przyrządzana na wiele sposobów, współcześnie uważana za „mięso dla ubogich”. Na szczęście ten pogląd powoli odchodzi do lamusa. Wątróbka oraz inne podroby coraz częściej goszczą w kartach dań dobrych restauracji. Przestają być traktowane jako produkty drugiej kategorii. I słusznie. Wątróbka jest bowiem nie tylko bardzo smaczna, ale i zdrowa. Zobacz, jak ją odpowiednio przyrządzić.

Drobiowa wątróbka duszona z cebulką
20-09-2016 08:40

Drobiowa wątróbka duszona z cebulką

To potrawa szybka i prosta do przygotowania, można ją więc zrobić na obiad, kiedy mamy mało czasu.

Eleganckie i wartościowe dania z podrobów
16-09-2016 11:33

Eleganckie i wartościowe dania z podrobów

Oto kilka propozycji, jak podać te niedoceniane produkty

Podroby są mało apetyczne? To bomba zdrowia
16-09-2016 09:54

Podroby są mało apetyczne? To bomba zdrowia

Przygotujesz z nich wiele apetycznych potraw.

d2ukzdr
d2ukzdr
Więcej tematów