Trwa ładowanie...
d2h7pda
Temat

ryby

Fier, czyli jakość i smak
09-11-2023 14:53

Fier, czyli jakość i smak

Owoce morza od Fier rewolucjonizują restauracje Z roku na rok coraz więcej Polaków otwiera swoje gusta kulinarne na ryby oraz owoce morza. Na rosnące statystki dotyczące spożywania morskich darów wpływa m.in. trend peskatarianizmu, rosnące ceny mięsa oraz - po prostu - niezwykłe walory zdrowotne i smakowe frutti di mare. Nadal jednak dominuje przekonanie, że aby skosztować naprawdę dobrych owoców morza, należy za cel obrać wizytę nad basenem Morza Śródziemnego. Firma Fier udowadnia, że to nie prawda.

Półwysep Helski - raj dla smakoszy. Co warto tutaj spróbować?
16-05-2023 15:54

Półwysep Helski - raj dla smakoszy. Co warto tutaj spróbować?

Zbliżają się wakacje. To czas, w którym popularne polskie miejscowości będą przeżywać prawdziwe oblężenie. Chyba nikt nie jest w stanie wyobrazić sobie urlopu bez możliwości spróbowania świeżej ryby prosto z morza. Co prawda, ceny popularnych dań nieco wzrosły, ale nie powinno to być żadną przeszkodą dla każdego, kto planuje odkryć smaki regionu Półwyspu Helskiego.

Jakie są zasady diety peskatariańskiej?
29-03-2023 15:16

Jakie są zasady diety peskatariańskiej?

Obecnie wiele osób decyduje się na odrzucenie mięsa w swojej diecie. Powodem mogą być kwestie etyczne, aspekty zdrowotne czy zwyczajnie - inne preferencje smakowe. Wśród diet, które nie zawierają w sobie tego elementu, można wymienić przede wszystkim peskatarianizm. Na czym dokładnie polegają zasady tej diety? Podpowiadamy.

Rozsądnie wybierajmy ryby na święta. Na co zwrócić uwagę?
22-12-2022 08:24

Rozsądnie wybierajmy ryby na święta. Na co zwrócić uwagę?

Nikt z nas nie wyobraża sobie świąt bez pysznego śledzia czy tradycyjnej ryby po grecku. Jeśli jednak chcemy cieszyć się pysznymi daniami z ryby na wigilijnym stole także w przyszłości, musimy sprawdzać czy kupowana przez nas ryba pochodzi ze zrównoważonych połowów. Z pomocą przychodzi niebieski certyfikat MSC. To gwarancja najlepszego wyboru zarówno dla ludzi jak i dla środowiska oraz pewność, że ryb nie zabraknie dla naszych dzieci, wnuków i kolejnych pokoleń.

Sos mornay – idealny dodatek do ryb
15-12-2022 08:34

Sos mornay – idealny dodatek do ryb

Świetnie pasuje do rozmaitych dań z ryb, ale doda też smaku gotowanym warzywom, potrawom z drobiu czy rozmaitym zapiekankom. Sos przyrządzany na bazie beszamelu oraz roztopionego sera zachwyca smakiem oraz aksamitną konsystencją. Jak go przyrządzić?

d2h7pda
Ryba po grecku – wariacje na temat klasycznego przepisu
15-12-2022 08:18

Ryba po grecku – wariacje na temat klasycznego przepisu

Jedna z ulubionych potraw na świątecznym stole. Wbrew nazwie jest naszym rodzimym specjałem, ale na pewno zasmakowałby niejednemu Grekowi. Świetnie znosi również rozmaite eksperymenty. Jak zmodyfikować tradycyjną recepturę ryby po grecku?

Diabeł morski, czyli żabnica. Ryba praktycznie u nas nieznana
12-12-2022 18:39

Diabeł morski, czyli żabnica. Ryba praktycznie u nas nieznana

Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z wieloma potrawami, ale przede wszystkim z wigilijnymi rybami. Na polskich stołach królują oczywiście karp i śledź, ale coraz częściej przygotowujemy pstrągi, ryby słodkowodne czy nawet egzotyczne. Żabnica, zwana też diabłem morskim, z pewnością należy do tej ostatniej kategorii.

Sycące, a niskokaloryczne. Te produkty warto jeść
12-12-2022 19:07

Sycące, a niskokaloryczne. Te produkty warto jeść

Zima to dla naszego organizmu spore wyzwanie. Niskie temperatury, wiatr, brak światła - to wszystko sprawia, że brakuje nam energii, czujemy się zmarznięci i ospali. Nic dziwnego, że w tym trudnym czasie, nasz organizm domaga się specjalnego paliwa, takiego, które nas rozgrzeje, nasyci i da nam siłę do działania.

Śledzie są za słone? Wypróbuj ten sposób
12-12-2022 14:32

Śledzie są za słone? Wypróbuj ten sposób

Śledzie są jednymi z najbardziej popularnych, a jednocześnie niedocenianych ryb, które powszechnie pojawiają się na naszych stołach. Pochodzą z Bałtyku, więc jadamy je cały rok. Kupujemy śledzie świeże, solone, marynowane lub w różnego rodzaju zalewach. Wszystkie są zdrowe i warte polecenia. Nie tylko ze względu na stosunkowo niewysoką cenę, co dziś najczęściej sprawia, że decydujemy się na te właśnie ryby.

Co zamiast karpia?
12-12-2022 12:17

Co zamiast karpia?

Żadna ryba nie kojarzy się z Bożym Narodzeniem równie mocno, jak karp, choć tak naprawdę zaczął pojawiać się na świątecznym stole dopiero po II wojnie światowej. Wcześniej wigilijny jadłospis był znacznie bardziej urozmaicony. Warto wziąć przykład z przodków i sięgnąć także po inne gatunki wodnych stworzeń…

d2h7pda
Zakazane na świątecznym stole. Te ryby omijaj szerokim łukiem
06-12-2022 08:21

Zakazane na świątecznym stole. Te ryby omijaj szerokim łukiem

Bez nich trudno wyobrazić sobie wigilijną kolację, co może tylko cieszyć, ponieważ na co dzień Polacy jedzą zdecydowanie zbyt mało ryb – bogatego źródła cennych składników odżywczych. Jednak nie każda okazuje się równie korzystna dla zdrowia. Których lepiej unikać?

Co można zrobić z wędzonej makreli?
31-10-2022 09:56

Co można zrobić z wędzonej makreli?

Łatwo pozbyć się z niej ości, jest stosunkowo tania jak na rybę i bardzo smaczna. Do czego można wykorzystać wędzoną makrelę? Najczęściej robi się z niej pastę na kanapki lub je z pieczywem bez żadnych dodatków. Tymczasem charakterystyczny smak makreli wędzonej sprawia, że można z niej robić również inne potrawy – nawet dania obiadowe. Poznaj nasze propozycje na wędzoną makrelę.

Sardele a sardynki – czym się od siebie różnią?
31-10-2022 09:24

Sardele a sardynki – czym się od siebie różnią?

Zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia mówią, że ryby powinny gościć na naszym stole przynajmniej dwa razy w tygodniu. Są one źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są bardzo wartościowe dla ludzkiego organizmu. Wpływają pozytywnie na układ nerwowy, mogą działać przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Ryby są też doskonałym źródłem witaminy D, wapnia i białka. Dobrze jest wybierać takie ryby, które zawierają jak najmniej metali ciężkich. Należą do nich np. sardele i sardynki.

Łosoś dziki czy hodowlany? Ekspert radzi, którego wybrać
27-10-2022 09:47

Łosoś dziki czy hodowlany? Ekspert radzi, którego wybrać

Choć po łososia sięgamy bardzo często, budzi on wiele kontrowersji. O tym, jak wybrać dobrego łososia, rozmawiamy z dietetykiem i biotechnologiem Natalią Heinrich, która zawodowo zajmuje się dietetyką sportową, dziecięcą i żywieniem w chorobach.

Anchois – co to takiego i w jaki sposób jeść?
27-09-2022 09:59

Anchois – co to takiego i w jaki sposób jeść?

Tyle mówi się o anchois, ale czy wiemy, czym tak naprawdę jest ten produkt? Nie jest to przecież zwyczajna ryba w puszce, ale coś wyjątkowego, co dodaje pazura każdemu daniu. Dzięki anchois potrawy zyskują zupełnie nowe oblicze. Z czego robione jest prawdziwe anchois i do czego jest wykorzystywane?

d2h7pda
Co jeść na wakacjach, aby nie przytyć?
08-08-2022 13:59

Co jeść na wakacjach, aby nie przytyć?

Wakacje to czas, kiedy trudno o umiar. Lody, gofry z bitą śmietaną, czy smażone ryby kuszą na każdym kroku. Jeśli jednak zależy nam na tym, aby z urlopu, zamiast pamiątek nie przywieźć kilku dodatkowych kilogramów, warto poznać kilka prostych zasad, które pozwolą nam cieszyć się urlopem i zachować sylwetkę bez zbędnych restrykcji.

Przed czy po ugotowaniu? Kiedy powinno się solić mięso, zupy i inne potrawy
08-08-2022 13:08

Przed czy po ugotowaniu? Kiedy powinno się solić mięso, zupy i inne potrawy

Mimo że sól nie należy do najzdrowszych, to chętnie używamy jej w kuchni. Nikomu nie smakują przecież nieposolone potrawy. Jednak sól dodana zbyt wcześnie lub zbyt późno, może całkiem zepsuć smak naszych dań. Kiedy więc ją dodawać? Radzimy.

Ryby nad morzem droższe niż w górach
08-08-2022 10:32

Ryby nad morzem droższe niż w górach

Porcja halibuta w Jastarni - 160 zł. Turbot w Gdańsku - 155 zł. Dorsz w Świnoujściu - 149 zł. Od kilku miesięcy Polacy prezentują w mediach społecznościowych "paragony grozy" z niebotycznymi cenami ryb nad Bałtykiem. Ryby nad morzem są droższe niż w górach - powtarzają internauci i zastanawiają się jak to możliwe.

Jaką rybę wybrać w smażalni, aby była smaczna i świeża?
19-07-2022 16:28

Jaką rybę wybrać w smażalni, aby była smaczna i świeża?

Ceny nad polskim morzem, jak inflacja, szybują w górę w zawrotnym tempie. Jednak nie sposób odmówić sobie ryb podczas wczasów nad morzem. Jaką więc rybę wybrać, żeby nie stracić pieniędzy na mrożonego fileta?

Łosoś wędzony na zimno – jak powstaje, z czym go jeść?
20-04-2022 07:38

Łosoś wędzony na zimno – jak powstaje, z czym go jeść?

Łosoś jest na tyle specyficzną rybą, że albo się ją uwielbia, albo nie znosi. Raczej nie wzbudza pośrednich uczuć. Jednocześnie niewłaściwie przyrządzony może naprawdę wiele stracić na smaku. Łososia wędzonego na zimno najczęściej podajemy jedynie w towarzystwie cytryny. Jednocześnie ryba ta doskonale sprawdza się w połączeniu z różnego rodzaju serkami, tortillą czy pieczywem. Sprawdź, jak powstaje łosoś wędzony na zimno i jakie fantastyczne dania można przyrządzić z nim w roli głównej.

d2h7pda
Pstrąg na 5 sposobów
24-03-2022 08:37

Pstrąg na 5 sposobów

Pstrąg pieczony z masłem, czosnkiem i cytryną, gotowany na parze z ziołami czy smażony w najzwyklejszej panierce z mąki to dania, które są wyjątkowe w swojej prostocie i doskonałym smaku. Ryby powinno się jadać jak najczęściej, a pstrąg daje nam nieograniczone możliwości. Moglibyśmy spokojnie dwa razy w tygodniu jadać pstrąga i przez długi okres czasu żadna potrawa nie powtórzyłaby się w naszym menu. Poniżej przedstawimy kilka pomysłów na pstrąga.

5 przysmaków ze szprotkami w oleju
16-02-2022 09:45

5 przysmaków ze szprotkami w oleju

Małe rybki, lekko uwędzone, po czym zalane olejem, są nie tylko smaczne i aromatyczne oraz bogate w cenne składniki odżywcze: łatwo przyswajalne białko, wapń, fosfor oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Szprotki mogą być wartościową przekąską, ale również bazą prostych i pysznych dań.

Coraz chętniej wybieramy ten produkt. Co warto wiedzieć, kupując ryby w puszce?
04-02-2022 09:09

Coraz chętniej wybieramy ten produkt. Co warto wiedzieć, kupując ryby w puszce?

W z związku z pandemią zmieniły się nasze nawyki zakupowe i żywieniowe. Coraz częściej robimy zakupy online i przygotowujemy posiłki w domu. Rozwinął się również trend comfort food, a wraz z nim rynek gotowych dań. Korzysta z nich obecnie 70 proc. gospodarstw domowych.

Ceviche – surowa ryba może być pyszna
20-01-2022 09:13

Ceviche – surowa ryba może być pyszna

Smaczna, odświeżająca i bardzo zdrowa przekąska. Ceviche, czyli surowa ryba marynowana w cytrusowym soku, dostarczy niezapomnianych walorów kulinarnych. Pod warunkiem, że podczas przygotowania potrawy będziemy przestrzegać pewnych zasad. Jakich?

Nie tylko dorsz i pstrąg. Mniej popularne ryby, po które warto sięgnąć
16-12-2021 08:28

Nie tylko dorsz i pstrąg. Mniej popularne ryby, po które warto sięgnąć

Na naszych stołach ryby goszczą zdecydowanie za rzadko, a jeśli już, ograniczamy się do kilku najbardziej popularnych gatunków. Pstrągi, łosoś, śledzie czy dorsz to najczęściej goszczące na naszych stołach gatunki. W polskich rzekach, jeziorach i w morzu żyje jednak wiele innych ryb, czasem bardzo szlachetnych, o których, niestety zapominamy. A warto od czasu do czasu pokusić się na zrobienie z nich wyjątkowo smacznych dań.

d2h7pda
d2h7pda
Więcej tematów