Trwa ładowanie...
d147jpw
Temat

desery i ciasta

Lukier – jak go zrobić i do czego można wykorzystać domowy lukier?
01-06-2020 11:02

Lukier – jak go zrobić i do czego można wykorzystać domowy lukier?

Lukier to prosta glazura, bez której nie wyobrażamy sobie pysznych pączków, wielkanocnej babki cytrynowej czy pierniczków. Przygotowanie lukru nie zajmuje dużo czasu i jest dość proste, ale warto znać kilka trików, żeby mieć pewność, iż pyszna polewa zawsze wyjdzie idealna. Jakich składników potrzeba do przygotowania lukru? Jak go zrobić krok po kroku?

Ciasto z rabarbarem. Prosty przepis, który pokocha twoja rodzina
22-05-2020 17:44

Ciasto z rabarbarem. Prosty przepis, który pokocha twoja rodzina

Sezon na rabarbar w pełni, a to może oznaczać tylko jedno – ciasto z kruszonką i rabarbarem. Gwarantujemy, że ten przepis pokochają twoi najbliżsi.

Czekolady z przyprawami. Spróbuj, jeśli szukasz oryginalnych smaków
30-05-2019 09:20

Czekolady z przyprawami. Spróbuj, jeśli szukasz oryginalnych smaków

Pieprz, sól, chili i lawenda w czekoladzie? Tak. Jeśli nie zadowala cię zwykły, słodki smak tego wyrobu i pragniesz nowych kulinarnych doznań, możesz wybrać tabliczki z przyprawami. Sprawdź, co znajdziesz w sklepach.

Wilgotne i mocno czekoladowe brownie. Podaj do kawy
15-01-2019 14:19

Wilgotne i mocno czekoladowe brownie. Podaj do kawy

Wilgotne, ciężkie, mocno czekoladowe, o intensywnym smaku i zapachu - takie powinni być brownie. Mamy dla was prosty i sprawdzony przepis. Takiemu ciachu nikt się nie oprze!

Marchewka na słodko. Desery palce lizać
05-10-2018 13:02

Marchewka na słodko. Desery palce lizać

Marchewkę zazwyczaj jemy w postaci surówki bądź jarzynki. Chcemy odmienić to warzywo i proponujemy spróbować jej w słodkiej formie. Zajrzyj do naszej "galerii inspiracji" i przyrządź pyszne desery z tego warzywa.

d147jpw
Jagody w roli głównej. 5 pomysłów na letnie desery
17-07-2018 11:42

Jagody w roli głównej. 5 pomysłów na letnie desery

Lato to dobry okres na przygotowywanie deserów ze świeżymi owocami. Jagody świetnie sprawdzą się w tej roli. Słodkie leśne owoce możemy wykorzystać zarówno wykwintnych tartach, jak i prostych, szybkich w przygotowaniu deserach. Sprawdźcie, jakie przygotowaliśmy dla was przepisy.

Crumble. Błyskawiczny deser z owocami i słodką kruszonką
06-02-2017 10:52

Crumble. Błyskawiczny deser z owocami i słodką kruszonką

Crumble to nic innego jak owoce, które zapiekamy pod kruszonką. To fantastyczny deser, który można zrobić w ciągu kilkunastu minut ze składników, które mamy akurat pod ręką. Ciepłe i miękkie owoce, ukryte pod chrupiącą kruszonką - aż trudno im się oprzeć! Jeśli więc macie ochotę na coś słodkiego lub właśnie zapowiedzieli wam się goście, a brakuje wam czasu na pieczenie wymyślnych ciast, koniecznie wypróbujcie przepis na crumble.

Lemon curd – arystokrata wśród kremów
29-06-2017 09:04

Lemon curd – arystokrata wśród kremów

Lemon curd to krem z owoców cytrusowych. Klasycznie robi się go z cytryn, można także wykorzystać pomarańcze, limonki, mandarynki. Odważniejsi cukiernicy przygotowują go z malin, jeżyn, jagód, mango czy żurawiny. Poza owocami do przyrządzenia lemon curd potrzebujemy żółtek, cukru i masła.

Pachnący dodatek do ciast i deserów
15-05-2017 08:49

Pachnący dodatek do ciast i deserów

Lilak pospolity, potocznie zwany bzem, to ozdobny krzew, który kwitnie w maju. Jest nie tylko ozdobą ogródków i domów. Fioletowe lub białe kwiaty bzu, zebrane w kiście są wykorzystywane w ziołolecznictwie. Przygotowywane z nich napary, odwary i syropy łagodzą kaszel, wspomagają odporność i chronią wątrobę. Bzy sprawdzą się także w kuchni. Można z nich przygotować galaretkę, konfiturę, herbatkę czy nalewkę. Fioletowe kwiaty bzu można także smażyć w cieście naleśnikowym, dodawać do twarożku, omletów i deserów. Nie tylko pięknie wyglądają, ale również nadają daniu wspaniałego aromatu. Zobaczcie nasze inspiracje.

Lukier – historia, rodzaje, zastosowanie, domowy a sklepowy
10-04-2017 14:20

Lukier – historia, rodzaje, zastosowanie, domowy a sklepowy

Lukier jest jednym z najpopularniejszych elementów dekoracyjnych w cukiernictwie. Posiada ciekawą historię i świetnie smakuje. Warto jednak unikać lukru kupnego, ponieważ zawiera wiele substancji szkodzących zdrowiu.

d147jpw
Malina – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy
10-04-2017 11:45

Malina – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy

Malina to owoc pełen witamin i wartości odżywczych. Co prawda najlepiej smakuje zerwany prosto z krzaka, jednak swoim smakiem urozmaici również wszelakie desery i ciasta. Ponadto, malina wykazuje wiele właściwości leczniczych. Zatem jest to owoc nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Bita śmietana – właściwości, zastosowanie, historia
07-04-2017 11:01

Bita śmietana – właściwości, zastosowanie, historia

Bita śmietana, również krem bita śmietanka, to śmietana o zawartości 30% i więcej, którą po schłodzeniu ubija się i, pod wpływem napowietrzenia, uzyskuje się puszysty krem.

Budyń waniliowy – kalorie, skład, przepisy
07-04-2017 08:49

Budyń waniliowy – kalorie, skład, przepisy

Budyń waniliowy komponuje się z przetworami, owocami, bakaliami. Można go posypać pestkami granatu, cynamonem, kakao i nie ma potrzeby dosładzania.

Ajerkoniak – skład, dodatki, desery
06-04-2017 15:10

Ajerkoniak – skład, dodatki, desery

Jednym z trunków, który pije się przede wszystkim dla smaku, w niewielkich ilościach, jest ajerkoniak. Można go urozmaicić na wiele sposobów i przede wszystkim dodać do wielu deserów, z którymi ajerkoniak dobrze się będzie komponować.

Cynamon – rodzaje, zastosowanie, właściwości lecznicze
06-04-2017 13:12

Cynamon – rodzaje, zastosowanie, właściwości lecznicze

Cynamon to przyprawa uzyskiwana z suszonej kory cynamonowca, dostępna na rynku w postaci skręconych rurek lub proszku o rdzawym kolorze i charakterystycznym słodko-korzennym smaku i zapachu.

d147jpw
Najlepsze desery na ciepło
01-01-2015 20:25

Najlepsze desery na ciepło

Zima to czas ciepłych, rozgrzewających, sycących deserów. Oto kilka propozycji, które osłodzą chłodne wieczory.

Ludzie żują liście koki od 8000 lat
25-10-2013 10:57

Ludzie żują liście koki od 8000 lat

Ludy zamieszkujące tereny dzisiejszego Peru już 8000 lat temu używały do żucia liści koki - informuje serwis "BBC Science& Environment".

Zabobony w kuchni
20-09-2010 12:43

Zabobony w kuchni

Mity, zabobony, wierzenia - wszystko to jest częścią naszego życia. Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że choć w nie nie wierzymy, to często z przyzwyczajenia stosujemy się do dziwacznych przekonań wpajanych nam przez mamy czy babcie.

Głód - znajomy nieznajomy?
19-04-2010 10:38
d147jpw
Sekrety mistrzów - gotowanie i pieczenie
17-09-2009 12:22

Sekrety mistrzów - gotowanie i pieczenie

Zastanawialiście się kiedyś co zrobić, by lepiej gotować? Są na to sposoby!

Obsesja na punkcie zdrowego żywienia
10-03-2010 13:32

Obsesja na punkcie zdrowego żywienia

Jedzenie jest konieczne, aby żyć. Ważne też, by jeść zdrowo i codzienne menu ustalać tak, by nie zabrakło w nim wszystkich niezbędnych do życia składników. Ale co, kiedy troska o zdrowe odżywianie przeradza się w obsesję?

Słodycze, nie takie znowu straszne
19-01-2010 12:00

Słodycze, nie takie znowu straszne

Jedni z nas sięgają po nie chętnie, inni wolą nawet nie patrzeć, obawiając się efektów pokusy słodkiej konsumpcji. Ale, co tak naprawdę wiemy na temat słodyczy?

10 powodów, dla których nie warto się odchudzać
30-11-2009 10:54

10 powodów, dla których nie warto się odchudzać

Ciągłe odmawianie sobie ulubionych potraw jest zwyczajnie frustrujące, prowadzi do gniewu, konfliktu z tymi, na których wyładujemy negatywne emocje, wreszcie do skosztowania "zakazanego owocu", czyli złamania diety

Śniadanie bez węglowodanów
17-11-2009 12:28

Śniadanie bez węglowodanów

Zobacz czym zastąpić popularne węglowodany.

d147jpw
d147jpw
Więcej tematów