Trwa ładowanie...
d30b0vg
Temat

blok czekoladowy

Mleko w proszku. Sama chemia czy wartościowy produkt?
29-07-2021 09:39

Mleko w proszku. Sama chemia czy wartościowy produkt?

Zdarza się, że mlekiem w proszku zastępujemy to prawdziwe, bo nie grozi mu przeterminowanie, jest praktyczne i ma wiele zastosowań. Swoje pięć minut mleko w proszku miało zwłaszcza w czasach PRL-u. Wtedy to z jego pomocą przygotowywano tzw. coś z niczego, np. blok czekoladowy. Dzisiaj jednak mleko w proszku traci na popularności, głównie przez wzgląd na niepochlebne opinie, jakie krążą na jego temat. Czy jednak słusznie uważamy, że mleko w proszku to sama chemia i nie ma ono nic wspólnego z mlekiem krowim?

Kakao – kalorie, właściwości, jak zrobić, zastosowanie, przepisy
07-04-2017 13:39

Kakao – kalorie, właściwości, jak zrobić, zastosowanie, przepisy

Kakao to superfood, który chroni serce, łagodzi skutki stresu, poprawia humor. Napój robi się z łyżeczki kakao i mleka krowiego lub roślinnego albo wody.

Wspomnień czar, czyli słodycze PRL
10-02-2017 14:12

Wspomnień czar, czyli słodycze PRL

Blok czekoladowy, nugat, szyszki z ryżu preparowanego - to przykłady słodkości, które jeszcze do niedawna najczęściej pojawiały na polskich stołach. Do ich smaku często wracamy z sentymentem i robimy według sprawdzonego przepisu lub lekko je modyfikujemy. W programie #dzieńdobryWP rządziły słodkie pyszności z minionej epoki, a opowiedziała o nich Magda Pomorska, redaktor prowadząca WP Kuchnia.

Słodycze z czasów PRL
06-12-2016 08:40

Słodycze z czasów PRL

Blok czekoladowy i nie tylko. Tym się jeszcze niedawno zajadaliśmy.

d30b0vg
d30b0vg
Więcej tematów