Trwa ładowanie...

Przepyszne crostini z musem z wątróbek według przepisu Magdy Gessler

Co kraj, to obyczaj i specyficzny rodzaj kanapek. My mamy pajdę chleba ze smalcem lub kanapki z serem żółtym, a Włosi zajadają się crostini. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", proponuje podanie ich z musem wątróbek. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt zadowoli najwybredniejszego smakosza.

Przepyszne crostini z musem z wątróbek według przepisu Magdy GesslerŹródło: www.daylicooking.pl
d2pz71f
d2pz71f

Co kraj, to obyczaj i specyficzny rodzaj kanapek. My mamy pajdę chleba ze smalcem lub kanapki z serem żółtym, a Włosi zajadają się crostini. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", proponuje podanie ich z musem wątróbek. Jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt zadowoli najwybredniejszego smakosza.

Składniki:
500 g wątróbek (użyto kurzych)
1 większa cebula lub 2 średnie
4-5 dużych ząbków czosnku
tymianek, natka pietruszki
sól, pieprz
masło do smażenia (najlepszy jest tłuszcz kurzy lub z gęsi)
mąka do prószenia wątróbek
3 jajka
10-20 g koniaku (użyto whiskey)
białe pieczywo
oliwa z oliwek
opcjonalnie czosnek do natarcia grzanki

Wątróbki opłukać, osuszyć i oczyścić z ewentualnych zbędnych błonek. Oprószyć mąką. Masło rozgrzać na patelni i na średnim ogniu partiami obsmażyć wątróbki. Nie wkładać wszystkich od razu bo nie obsmażą się, a ugotują. Obsmażone przełożyć do oddzielnego naczynia. Kiedy wszystkie wątróbki będą już obsmażone, na patelnię włożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Krótko podsmażyć, dołożyć obsmażone wątróbki, podlać wodą i całość udusić do miękkości. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Wątróbkę wraz jajkami zmielić dwukrotnie przez maszynkę lub zmiksować w malakserze. Powinna wyjść gładka masa. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem. Wlać koniak lub whiskey i dobrze wymieszać. Kawałki pieczywa posmarować oliwą i zgrillować lekko. Natrzeć czosnkiem i nakładać mus z wątróbek. Posypywać obficie zieloną pietruszką i podawać.

d2pz71f
d2pz71f
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2pz71f
Więcej tematów