Trwa ładowanie...

Prosty sposób na smażone śledzie

W polskiej kuchni to często najprostsze potrawy są najsmaczniejsze. Autorka bloga "Dziękuję było pyszne" wyjątkowym sentymentem darzy śledzie, których wykonanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych czy skomplikowanych składników. Blogerka podkreśla, że takie danie sprawi, że przez chwilkę poczuliśmy się jak na wybrzeżu Polski. Sekret dania to chrupiąca skórka śledzi.

Prosty sposób na smażone śledzieŹródło: www.dziekujebylopyszne.pl
d3ioqej
d3ioqej

W polskiej kuchni to często najprostsze potrawy są najsmaczniejsze. Autorka bloga "Dziękuję było pyszne" wyjątkowym sentymentem darzy smażone śledzie, których wykonanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych czy skomplikowanych składników. Blogerka podkreśla, że takie danie sprawi, że przez chwilkę poczujemy się jak na wybrzeżu Polski. Sekret dania to chrupiąca skórka śledzi.

Składniki:
1 kg śledzi
mąka
sól
pieprz
olej rzepakowy

Sposób przyrządzenia:
Śledzie myjemy, delikatnie pozbywamy się kręgosłupa (jeśli zrobicie to delikatnie odejdzie też większość ości). Suszymy ryby ręcznikiem papierowym. Solimy (niezbyt dużo), doprawiamy pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na oleju na rozgrzanej patelni na z obu stron. Śledzie smażone podajemy z frytkami (by tradycji nadmorskiej stało się za dość, z chlebkiem i po skropieniu cytryną). Do śledzia pasuje też prosty dip na bazie śmietany z drobno pokrojoną cebulką, ogórkiem kiszonym, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.

d3ioqej
d3ioqej
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ioqej
Więcej tematów