wp
przepisy
18-04-2008 (10:53)

Płonące banany

Trwa ładowanie...
Płonące banany
Podziel się
wp
Składniki
  • 4 małe banany,
  • 4 łyżki masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 40 ml likieru bananowego,
  • 2 pomarańcze,
  • 1/2 cytryny,
  • 40 ml brandy,
  • 2 kumkwaty,
Przepis
  1. Pomarańcze pokrój na połówki, wyciśnij z nich sok. Sok wyciśnij także z cytryny. Kumkwaty pokrój w plasterki. Banany obierz i ewentualnie pokrój wzdłuż na połówki. Na patelni stop masło (na średnim ogniu aby się nie przypaliło!). Na nim lekko podsmaż banany (powinny mieć jasny złoty kolor) i kumkwaty. Gotowe owoce wyjmij z patelni, trzymaj w cieple (np. w piekarniku nagrzanym do temperatury około 100°C). 2. Do pozostałego na patelni masła dosyp cukier i podgrzewaj mieszając, aż się skarmelizuje, zalej likierem bananowym i sokami z cytrusów. Zagotuj. Do sosu ponownie włóż banany i w nim podgrzej. Szybko przełóż na ogrzane talerzyki. Polej brandy, podpalić. Serwuj płonące.

Przepis dodał użytkownik agajolaw

Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Podziel się na Facebooku
wp
wp
wp