wp
Placuszki z cukinii, beza i dorada w soli
x-news/Dzień Dobry TVN
abc gotowania
10-01-2017 (09:21)

Placuszki z cukinii, beza i dorada w soli

Znane dania w prostych przepisach.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie

Są takie dania , które znają i lubią wszyscy, a w dodatku po ich zjedzeniu poprawia się samopoczucie. Karina Kuncewicz zalicza do nich m.in. placuszki z cukinii. Aktorka proponuje także na rodzinny obiad doradę pieczoną w soli oraz pieczone warzywa, a na deser - bezę z kremem mascarpone.

wp

Placuszki z cukinii

Składniki:
1 cukinia (ok. 300 g)
6-8 łyżek mąki pszennej
2 jaka
1 ząbek czosnku
pieprz i sól do smaku
olej do smażenia
Do podania:
śmietana 22 proc. gęsta
łosoś wędzony w plasterkach
kapary (z ogonkiem)

Przygotowanie:

Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól. Odstaw na chwilę, żeby puściła sok. Odciśnij sok z cukinii, dodaj jajko, czosnek, sól i pieprz. Dodaj mąkę tak, aby ciasto było w miarę gęste. Smaż na rozgrzanym oleju, aż placki będą rumiane. Podawaj z łososiem skropionym cytryną, śmietaną i kaparami.

wp

POLECAMY:

Cukinia pomoże na wiele dolegliwości

Ciasto z porzeczką i migdałową bezą

Dorsz w pomidorach

wp
Trwa ładowanie
.
.
.
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Podziel się na Facebooku
wp
wp
wp