Trwa ładowanie...
d332qlx
21-04-2017 08:44

Pierogi z mięsem i kaszą

Przepis

Pierogi to jeden z klasyków polskiej kuchni. Wśród farszów dominują sery, mięsa czy kapusta, ale ciekawym połączeniem będzie kasza i mięso. Przepis prosto z bloga "Królestwo garów".

d332qlx
3.3
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

www.krolestwogarow.pl
Źródło: www.krolestwogarow.pl
Składniki

Farsz:

  • 450 g mięsa gotowanego wołowego,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 250 g cebuli,
  • 120 g słoniny wędzonej,
  • 10 g grzybów suszonych (prawdziwki),
  • sól i pieprz,
  • 3 białka,

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżeczka do kawy soli,
  • 20 ml oleju,
  • ciepła woda – około 90-100 ml,
Przepis

Słoninę pokroić w kostkę, wytopić tłuszcz. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę, pokruszone grzyby i dusić do miękkości. Kaszę ugotować według przepisu. Mięso zemleć. Wymieszać mięso, cebulę i kaszę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać lekko ubite białka. Wymieszać.

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło. Gdy ciasto "odpocznie", można lepić pierogi.

Ciasto rozwałkować, wycinać krążki wypełniać farszem i zlepiać. Pierogi wkładać do wrzącej osolonej wody z niewielkim dodatkiem oliwy – 2-3 łyżki. Gotować 3 minuty od zagotowania. Podawać z wody lub podsmażone.
Zobacz także: ogórki kiszone żurkiem - jedyne w swoim rodzaju

Pierogi z mięsem i kaszą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

25
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d332qlx
d332qlx
d332qlx
d332qlx
Więcej tematów
d332qlx