Muffiny na kwaśnym mleku

Obraz

Składniki

  • 1 jajko, żółtko oddzielone od białka
  • 1 szklanka kwaśnego mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju albo stopionego masła oraz dodatkowy tłuszcz do posmarowania foremek

Przepis

1. Rozgrzać piekarnik do 205°C i natłuścić foremki do muffinek.

Przepis

2. Ubić żółtko i dodać do niego kwaśne mleko. Przesiać razem mąkę, sodę oczyszczoną, cukier i sól. Domieszać do żółtka z mlekiem.

Przepis

3. Ubić białko na półsztywno i delikatnie domieszać do masy wraz z olejem lub roztopionym masłem. Nie dodawać oleju lub masła bezpośrednio do białka, bo natychmiast opadnie.

Przepis

4. Wlać ciasto do natłuszczonych foremek i piec w 205°C, małe muffiny przez 10 minut, a normalnej wielkości przez 15 minut.

Przepis

*Otrzymujemy 12 zwykłych muffinek lub 24 miniaturowe

Przepis

UWAGI LIZ:

Przepis

Jak przygotować kwaśne mleko? Pozostawić 1 szklankę mleka w temperaturze pokojowej do następnego dnia (Nie może to być mleko UHT i lepiej na 2 dni – przyp. tłum.) lub do niecałej szklanki mleka dodać 1 łyżkę octu lub soku cytrynowego – tak żeby razem otrzymać 1 szklankę – wymieszać i odstawić na około 10 minut, aż się zetnie.

Przepis

Upieczone w ten sposób muffinki będą raczej blade – wiec nie martw się tym!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja