Trwa ładowanie...
d2i97l6
20-03-2017 08:32

Kurczak a la Provencale wg przepisu z 1904 roku

Przepis

Kurczak duszony w winie z dodatkiem czerwonych pomidorów i białych pieczarek to doskonała propozycja na rodzinny obiad - od święta lub na co dzień.

d2i97l6
3.2
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

www.przepisytradycyjne.pl
Źródło: www.przepisytradycyjne.pl
Składniki
  • 4 nogi kurczaka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 50 ml białego wina
  • 100 ml wody
  • 2 pomidory
  • 3 większe pieczarki
  • szczypta soli i pieprz do smaku
Przepis

Nogi kurczaka umyć i osuszyć kuchennym ręcznikiem. Na rozgrzanej patelni ułożyć mięso i zrumienić z każdej strony. Dodać łyżkę mąki i posiekaną cebulę. Poczekać, aż cebula nabierze złocistego koloru. Wlać wino, dodać wodę, pokrojone pomidory i pieczarki. Całość wymieszać i przykryć pokrywką. Całość dusić na małym ogniu przez ok. 30 minut. Gdy kurczak będzie miękki, danie jest gotowe.
Zobacz także: grzanki śniadaniowe z owocami za kilka złotych

Kurczak a la Provencale wg przepisu z 1904 roku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

25
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2i97l6
d2i97l6
d2i97l6
d2i97l6
Więcej tematów
d2i97l6