wp
22-06-2008 (20:19)

Kulki wieprzowe w sosie pomidorowym

Trwa ładowanie...
Kulki wieprzowe w sosie pomidorowym
Podziel się
wp
Składniki
  • 30 dag mięsa wieprzowego zmielonego
  • 1-2 cebule
  • 2 jajka
  • makaron (świderki lub muszelki)
  • 1 szklanka wody przegotowanej ostudzonej
  • przecier pomidorowy lub koncentrat
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • papryka słodka lub ostra
  • tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
  • zielona cebulka do posypania
Przepis

Mięso z jajkami, solą, pieprzem i ewentualnie papryką dobrze wyrobić. Formować małe kulki, obtaczać je w mące i podsmażyć na wolnym ogniu do zrumienienia ok 10 min.
Osobno ugotować makaron i sos pomidorowy.
Czubatą łyżkę mąki zmiksować ze szklanką ostudzonej przegotowanej wody. Cebulę drobno posiekaną przyrumienić na wolnym ogniu, powoli dodawać przecier pomidorowy i wodę z mąką, doprawić sos do smaku, dołożyć wcześniej przygotowane kulki i dusić na wolnym ogniu ok 10 min.
Na talerz wykładać makaron, obok kulki, wszystko polać sosem i posypać zieloną cebulką. Smacznego.

Przepis dodał użytkownik bodeta

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
wp
wp
wp