Trwa ładowanie...

Kluski ziemniaczane według przepisu z 1895 roku

Ziemniaki stanowią podstawę polskiej kuchni. Ich obecność w potrawach jako główny składnik albo dodatek zapisana jest w naszej kulinarnej historii. Przepis na kluski ziemniaczane według receptury z 1895 roku odświeżyła Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne". To prosta i pyszna propozycja na sycąc obiad.

Kluski ziemniaczane według przepisu z 1895 rokuŹródło: www.przepisytradycyjne.pl
d45ayx3
d45ayx3

Ziemniaki stanowią podstawę polskiej kuchni. Ich obecność w potrawach jako główny składnik albo dodatek zapisana jest w naszej kulinarnej historii. Przepis na kluski ziemniaczane według receptury z 1895 roku odświeżyła Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne". To prosta i pyszna propozycja na sycący obiad.

Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 jajko
1 łyżeczka masła
3 łyżki mąki pszennej
szczypta soli i pieprzu
Do podania: cebulka, szynka i rozmaryn

Przygotowanie:
Pół kilo ziemniaków myję i zalewam zimną wodą (nie obieram ziemniaków). Gotuję ziemniaki do momentu, aż będą całkowicie miękkie. Ucieram je na tarce - jeżeli skórka nie chce się ładnie zetrzeć to jej większe kawałki wyrzucam. Dodaję żółtko, łyżeczkę masła i odrobinę mąki (ok. 3 łyżek) Przyprawiam wszystko solą i pieprzem. Na końcu dodaję ubite na sztywno białko. Dokładnie wszystko mieszam. Wyrabiam kulki, maczam je w mące i wrzucam do osolonej i wrzącej wody. Gotuję je przez ok. 2-3 minuty. Na patelni podsmażam posiekaną cebulkę z kawałkami szynki i świeżym rozmarynem. Podaję wszystko razem.

Treść oryginalna przepisu z 1895 roku z "Kucharza Warszawskiego":

d45ayx3

"Ugotować pół garnca kartofli w łupinach, utrzeć na tarce, wbić 3 żółtka, dodać łyżkę masła i mąki tyle, aby ciasto byłó pulchne i wolne, dodać pianę z białek, brać ciasta małe kawałki, okulnąć w mące i wrzucać na wrzącą wodę. Na półmisku polać zrumienionym masłem".

POLECAMY:

Tak gotowane ziemniaki są najzdrowsze

d45ayx3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d45ayx3
Więcej tematów