Jajka po szkocku
Otoczone mięsną chrupiącą z zewnątrz warstwą mogą być zarówno daniem samodzielnym, np. na śniadanie (o ile ktoś lubi cięższe), jak również obiadowym z dodatkiem ulubionych warzyw lub gęstej kremowej zupy, zroszonej odrobiną aromatycznej oliwy.
Jajka po szkocku są ciekawą, a zarazem pyszną alternatywą dla innych potraw, w których główną rolę grają jajka. Jak pisze autorka przepisu, Paulina Krajewska z bloga "Justmydelicious", można rzec, że danie to jest po prostu jajkiem na twardo i kotletem mielonym w jednym. Otoczone mięsną chrupiącą z zewnątrz warstwą mogą być zarówno daniem samodzielnym, np. na śniadanie (o ile ktoś lubi cięższe), jak również obiadowym z dodatkiem ulubionych warzyw lub gęstej kremowej zupy, zroszonej odrobiną aromatycznej oliwy.
Składniki na jajka po szkocku:
0,5kg mięsa mielonego z indyka
1 cebula
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
ziołowa sól morska do smaku
1 łyżka ziół prowansalskich
5 jajek
Mięso połącz z drobno posiekaną cebulą i pozostałymi składnikami, tak aby masa była jednolita. Gotową mięsną masą obtocz ugotowane na twardo i obrane ze skorupki jajka. Następnie smaż je przez kilka minut z każdej strony na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy do czasu, aż będą złociste.
Sugestie autorki: do mięsa możesz dodać ulubione zioła i przyprawy. Od razu po smażeniu przełóż jajka po szkocku na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Mi zwykle wychodzi około 100 g mięsa na 1 jajko od kury.
Wersja light: jajka zamiast smażyć upiecz w piekarniku w 180 stopni C do czasu, aż będą chrupiące i złociste.
Więcej przepisów autorki na: www.justmydelicious.com POLECAMY RÓWNIEŻ:[