Trwa ładowanie...

Zdrowe śniadania, które wzmocnią twoją odporność

Słodkości raczej nie kojarzą się ze zbilansowaną dietą. Zdrowy tryb życia nakazuje, by omijać tego rodzaju przyjemności szerokim łukiem. Istnieją jednak pomysły, które śmiało możemy włączyć do swojego śniadaniowego menu. Kilka propozycji na zdrowe i pyszne słodkie śniadania przedstawiła w studiu „Dzień Dobry TVN”, aktorka Monika Mrozowska.

d22j2ci
d22j2ci

Słodkości raczej nie kojarzą się ze zbilansowaną dietą. Zdrowy tryb życia nakazuje, by omijać tego rodzaju przyjemności szerokim łukiem. Istnieją jednak pomysły, które śmiało możemy włączyć do swojego śniadaniowego menu. Kilka propozycji na zdrowe i pyszne słodkie śniadania przedstawiła w studiu „Dzień Dobry TVN”, aktorka Monika Mrozowska.

Są smaczne, a do tego potrafią skutecznie wzmocnić naszą odporność. Te śniadania mogą być świetnym pomysłem na rozpoczęcie dnia. Są słodkie, ale tego rodzaju cukier, spożywany z umiarem, z pewnością nam nie zaszkodzi. Wśród zdrowych i odżywczych propozycji Moniki Mrozowskiej znalazły się kruche tartaletki z czarnym bzem i bezą, komosa ryżowa na słodko z rokitnikiem i malinami oraz budyń jaglano-bananowy z dziką różą. Jakie produkty zastąpiły masło, biały cukier i mąkę pszenną?

Komosa ryżowa z rokitnikiem i malinami ( ok. 4 porcje)

Składniki:
1/2 szklanki komosy ryżowej
1 i 1/2 szklanki wody
4 łyżki mleka kokosowego
2 duże dojrzałe banany
dżem 100% owoców Rokitnik
200 g malin (mrożonych)
garść pestek słonecznika

Przygotowanie:
Komosę ryżową gotujemy na małym ogniu w wodzie ok. 20 minut. Po ugotowaniu dodajemy mleko kokosowe oraz zmiksowane banany oraz maliny i delikatnie mieszamy. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Komosę z owocami nakładamy do misek/ słoików, dodajemy po dużej łyżce rokitnika i posypujemy odrobiną pestek słonecznika.

d22j2ci

Kruche tarteletki z czarnym bzem i bezą

Ciasto:
150 g mąki orkiszowej
50 g pestek słonecznika
100 g oleju kokosowego
4 łyżki miodu wielokwiatowego
1 żółtko

Nadzienie:
dżem 100% owoców Czarny Bez

Beza:
białka z 4 jaj
3 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Przygotowanie:
Pestki słonecznika mielimy i mieszamy w misce z przesianą mąką orkiszową. Dodajemy olej kokosowy, miód wielokwiatowy oraz roztrzepane żółtko i zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy, dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie układamy w okrągłych, małych foremkach. Na górę nakładamy 1/2 cm warstwę czarnego bzu. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st góra/ dół ok. 25 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie pomału dodajemy syrop z agawy, ocet i mąkę kukurydzianą i całość ubijamy. Następnie na ciasto nakładamy na górę ubitą pianę z białek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 140 stopni przez 30 minut góra/dół. Następnie wyciągamy do wystudzenia (przed wystudzeniem beza będzie miękka, po wystudzeniu będzie miała kruchą skorupkę).

d22j2ci

Budyń jaglano-bananowy (4 porcje) z dziką różą

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka kokosowego
kilka bananów

Dodatki:
dżem 100% z owoców dzika róża
listki świeżej melisy

Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy, a następnie gotujemy około 10 minut w wodzie z mlekiem kokosowym, na małym ogniu, dodajemy banany. Do ugotowanej kaszy z bananami dodajemy szafran i miksujemy. Budyń jaglano-bananowy nakładamy do miseczek, a na wierzch nakładamy po łyżce dżemu z dzikiej róży. Posypujemy listkami świeżej melisy.

d22j2ci

Cukier waniliowy czy wanilinowy - czym się różnią?

d22j2ci
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d22j2ci
Więcej tematów