Trwa ładowanie...

Babeczki z owocami sezonowymi według przepisu z 1895 roku

Poleca autorka bloga PrzepisyTradycyjne.pl.

dwd84sj
dwd84sj

Kiedy w ogrodach i na bazarach pełno jest owoców, warto wykorzystać je w kuchni. Autorka bloga PrzepisyTradycyjne.plzaprezentowała przepis na babeczki z bitą śmietaną według przepisu z 1895 roku.

Składniki:
200 g przesianej mąki
80 g masła
1 jajo
80 g cukru pudru
1 łyżeczka masła klarowanego
170 ml śmietanki 36 proc.

Przygotowanie:

  1. Mąkę, masło, cukier puder i całe jajko zagniatam na elastyczne kruche ciasto. Owijam je folią aluminiową i odstawiam do lodówki na czas chłodzenia ok. 45 minut. (Dla zniecierpliwionych polecam sposób z zamrażalnikiem, ale uważajcie, żeby masa nie zamarzła na kamień)
  2. Schłodzone ciasto dzielę na kilka mniejszych kulek. To, czego nie będę w danej chwili używać, przechowuję w lodówce. Kawałek wykładam na folię spożywczą, zawijam i zaczynam wałkować. Dzięki temu nie przykleja się do wałka.
  3. Rozwałkowane wyjmuję z folii i wycinam foremkami odpowiednie kształty. Foremki powinny być wysmarowane masłem. Wykładam ciasto i ugniatam w każdej foremce.
  4. Nakłuwam je w foremkach - dzięki temu nie będzie się podnosiło podczas pieczenia i równomiernie się upiecze.
  5. Babeczki piekę przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
  6. Ubijam bitą śmietanę. Dodaję odrobinkę cukru pudru.
  7. Wyjmuję ostudzone babeczki z foremek i wykładam na nie bitą śmietanę. Wykorzystuję też ulubione owoce, w moim wypadku będą to truskawki i borówki. Babeczki przechowujemy w lodówce.
dwd84sj
dwd84sj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dwd84sj
Więcej tematów