Trwa ładowanie...

Zupa krem ze świeżych ogórków

Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking" wybrała ogórki i podała je w formie zupy krem. To propozycja pyszna, aksamitna i o niepowtarzalnym smaku. Jeśli ktoś myśli, ze zupa ze świeżego ogórka jest mdła, to musi sam jej spróbować.

Zupa krem ze świeżych ogórkówŹródło: www.daylicooking.pl
d43vkso
d43vkso

Wiosną wzrasta ochotą na świeże owoce i warzywa. Z utęsknieniem wypatrujemy ich w zaprzyjaźnionych warzywniakach i stoiskach sklepowych. I gdy powoli zaczyna się na nie sezon, po prostu trzeba je kupić i przygotować. Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking" wybrała ogórki i podała je w formie zupy krem. To propozycja pyszna, aksamitna i o niepowtarzalnym smaku. Jeśli ktoś myśli, ze zupa ze świeżego ogórka jest mdła, to musi sam jej spróbować.

Składniki:

1 kg świeżych ogórków (najlepiej gruntowych)
2 średnie cebule
12-15 cm jasnej części pora
3-4 duże ząbki czosnku
zielona papryczka chili
mały pęczek koperku
oliwa z oliwek
sól do smaku

Ogórki obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pora oczyścić, opłukać i pokroić w talarki. Papryczkę chili przekroić, usunąć nasionka i posiekać drobno. 2-3 łyżki oliwy rozgrzać w garnku. Dodać pora, cebulę, czosnek i papryczkę chili. Zeszklić. Dodać pokrojone ogórki i wszystko razem udusić do miękkości. Wlać wodę lub bulion, ale niezbyt dużo, gdyż finalnie zupa ma mieć konsystencję kremu. Przyprawić solą. Na końcu dodać opłukany i posiekany koperek. Wszystko razem gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Zupę podawać w bulionówkach skropioną lekko oliwą. Jako dodatek proponuję chrupiące grzanki.

*Więcej inspirujących przepisów znajdziecie na www.daylicooking.pl. *

(fot. www.daylicooking.pl)
Źródło: (fot. www.daylicooking.pl)
d43vkso
d43vkso
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d43vkso
Więcej tematów