Trwa ładowanie...
LifeTube/Jaja w kuchni
wegetarianizm
08-08-2016 13:22

Wegańskie chili z batatami

Danie jest o wiele lżejsze niż jego mięsna wersja.

d10nm0k
d10nm0k

Blogerka Karolina Sobańska zaprezentowała wegańskie menu na cały dzień. Nam do gustu przypadło chili z batatami. Gęste, pożywne i o wiele lżejsze niż jego mięsna wersja. Oto przepis:

Składniki:
2 cebule
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 ml czerwonego wina wytrawnego
2 puszki pomidorów bez skórki
350 ml bulionu warzywnego
Sól, oregano, mielone chili
1-2 łyżki cukru brązowego
1 kg batatów
Puszka czerwonej fasoli
Puszka kukurydzy
3-4 dymki
200 ml śmietany 18 proc.
Sok z limonki

Krok 1:
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek aż do zeszklenia. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krótko podsmażamy. Dolewamy czerwone wino, dodajemy pomidory z sokiem i bulion warzywny. Doprawiamy solą, 2 łyżeczkami chili, oregano i 1 łyżeczką cukru i gotujemy przez 5 minut.
Krok 2:
Bataty obieramy i kroimy w kostkę o wielkości 2-3 cm. Dodajemy do sosu i gotujemy razem przez 15-20 minut. Czerwoną fasolę odcedzamy i płuczemy, a następnie osączamy, podobnie kukurydzę. Oba składniki dodajemy do chili i gotujemy przez kolejne 5-8 minut. Doprawiamy solą, chili i cukrem.
Krok 3: Przygotowujemy dip
Cebule dymki kroimy w krążki. Mieszamy ze śmietaną, solą i odrobiną soku wyciśniętego z limonki. Chili posypujemy posiekanym szczypiorkiem dymki i podajemy z dipem. Do tego pasuje chrupiąca bagietka.

d10nm0k

Produkty spożywcze, które warto ze sobą łączyć

d10nm0k
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d10nm0k
Więcej tematów