Trwa ładowanie...
Informacja prasowa
restauracja
10-10-2016 15:20

Sztorm przynosi zmiany, czyli nowe smaki w Zatoce Sztuki

Zmiany za sterami kultowej restauracji na polskim wybrzeżu.

Sztorm przynosi zmiany, czyli nowe smaki w Zatoce SztukiŹródło: materiały prasowe
d3th1tz
d3th1tz

Zatoka Sztuki to miejsce obowiązkowe na kulinarnej mapie wybrzeża Polski. W dniu 06.10. 2016 za sterami kuchni restauracji zasiadła Adriana Marczewska. To wyraźny sygnał rozwoju i metamorfoz miejsca, które co roku stawia sobie coraz wyższą poprzeczkę w zakresie standardów oferowanych swoim gościom.
Adriana to szef kuchni oraz twórca projektu La BlaBla, w którym tworzyła autorskie menu oparte na sezonowych, tylko polskich produktach. Wierzy, że o ostatecznym smaku potraw decyduje jakość składników, dlatego używa tylko naturalnych produktów sprowadzonych od lokalnych dostawców specjalizujących się w zrównoważonej hodowli zwierząt, uprawie warzyw i ziół. Prowadzi warsztaty poświęcone sztuce kulinarnej w całej Polsce. Pracowała m.in. jako szef kuchni w restauracjach "Instalacje Art Bistro" oraz "U Artystów” i „The Star". Prowadząca program kulinarny „Ślinotok” w Kuchnia +. Uczestniczka 4 edycji programu „Top Chef” w telewizji Polsat. Interesuję się kuchnią tradycyjną, specjalizuje w polskich produktach, ziołach i przepisach.

Co nowego i wyjątkowego pojawiło się w raz z tą zmianą?

- Kochamy nasze okolice. Ważne dla nas jest wsparcie regionu. Skupiamy się zatem przede wszystkim na rodzimych produktach. Tworzonych przez wyjątkowych ludzi z pasją. W naszej kuchni pojawiły się kaszubskie sery i miody, wołowina z Pniew czy wędliny z domowej wędzarni - mówi szefowa kuchni.

W menu śniadaniowym znalazły się m.in. szakszuka, jaglanka z pieczonymi warzywami korzeniowymi, orzechami włoskimi i grzybami oraz BLT, czyli słynna kanapka podawana z boczkiem, jajkiem sadzonym, pomidorem i sałatami. Czekają na nas dwie aromatyczne zupy: rosół z kaczki i zupa rybna. W ramach obiadu mamy okazję spróbować dorsza z patelni, kaczki z pieczonymi jabłkami lub steka z sezonowanej polędwicy wołowej.

d3th1tz
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3th1tz
Więcej tematów