Trwa ładowanie...
23-10-2015 10:28

Rukola na talerzu. Jak przyrządzić pesto i lody?

Ma lekko gorzkawy smak i oryginalny aromat. Coraz częściej gości na naszych stołach, choć wciąż nie jest popularnym warzywem. Mowa oczywiście o rukoli. To zapomniane warzywo stanowi bazę dla wielu prostych, ale bardzo smacznych dań.

d14kjy2
d14kjy2

Ma osiem razy więcej wapnia oraz cztery razy więcej żelaza niż sałata lodowa. Jest bogata w witaminy z grupy A, B, C oraz K. Rukola zawiera również flawonoidy, które mają działanie przeciwnowotworowe. Warto spożywać ją dla zwiększenia odporności, a także zapobiegania anemii czy osłabieniom.

To warzywo jest niskokaloryczne. W dwudziestu gramach znajduje się tylko 5 kcal. W dodatku rukola jest bogata w błonnik pokarmowy, który zapewnia uczucie sytości przez długi czas. Zobaczcie, jak przygotować pesto oraz lody z rukoli.

d14kjy2
d14kjy2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d14kjy2
Więcej tematów