zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Różne odmiany pieprzu - z czym je łączyć?

WP | aktualizacja 2012-10-17 (15:21) 1 rok 9 miesięcy 11 dni 15 godzin i 14 minut temu | 9 opinii
 
Różne odmiany pieprzu - z czym je łączyć?

W średniowieczu pieprz był przyprawą królów i magnatów ? płacono za niego czystym złotem. Dzisiaj trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez tej przyprawy. Zazwyczaj sięgamy po pieprz czarny, czyli ten najbardziej popularny, coraz szerszym zastosowaniem cieszą się jednak inne odmiany ? pieprz biały, czerwony czy kajeński. Czym się różnią i do czego je dodawać?

Pieprz czarny

Jedna z czterech odmian pieprzu, zdecydowanie najpopularniejsza. – Odznacza się dużą zawartością olejków eterycznych i piperyny, która nadaje tej przyprawie charakterystyczny, ostry smak – mówi Ewa Wijatkowska, trener wellness, doradca odchudzania i odżywiania. Piperyna to organiczny związek chemiczny (alkaloid), który pobudza wydzielanie soków trawiennych, a tym samym usprawnia trawienie pokarmów, poprawia również ukrwienie tkanek. Ziarna czarnego pieprzu zbiera się zanim dojrzeją, następnie krótko się gotuje, suszy i poddaje fermentacji. – Dodajemy je do zup, potraw mięsnych i rybnych, sosów, warzyw czy marynat – wymienia specjalistka. To przyprawa, z której przygotowuje się również pieprzówkę, bardzo dobrą nalewkę na trawienie. Ewa Wijatkowska zaznacza, że czarnym pieprzem ziarnistym przyprawia się potrawy na początku przyrządzania, a mielonym – na końcu.

Pieprz biały

Swój jasny kolor zawdzięcza odpowiedniemu przygotowaniu – najpierw zbierane są dojrzałe owoce pieprzu czarnego, które następnie moczy się w wodzie. Dzięki temu można łatwiej usunąć zewnętrzną skórkę. Na końcu ziarenka się suszy, aż zrobią się biało-żółte. Pieprz biały jest znacznie delikatniejszy i subtelniejszy niż czarny. Ma za to bardziej intensywny zapach. Ziarna można dodawać do marynat. Zmielony jest natomiast idealnym dodatkiem do potraw z drobiu czy ryb, a także do ziemniaków (zwłaszcza tłuczonych), jasnych zup i sosów, np. beszamelu.

Pieprz zielony

Zdecydowanie najłagodniejsza odmiana. To po prostu niedojrzałe owoce pieprzu czarnego, które zwykle marynuje się lub konserwuje solanką. W smaku zielony pieprz jest lekko słodkawy i odświeżający. Nie ma tak palącego aromatu, jak czarny, a mimo to jest wyrazisty. Znalazł zastosowanie przede wszystkim jako dekoracyjny dodatek. Ten w zalewie światnie nadaje się do sosów, szczególnie pieczeniowych oraz przygotowanych na bazie masła i śmietany. Jest również dobrym dodatkiem do potraw z kaczki, a także do dań mięsnych, rybnych i zup. Niewielką ilość zielonego pieprzu można dodać do deserów.

Pieprz czerwony

Zwany również różowym, to niezwykły rarytas, na który nawet w tropikach można natrafić niezwykle rzadko. Dlatego dostępny powszechnie pieprz czerwony to zazwyczaj mieszanka wielu przypraw, m.in. pieprzu czarnego, kajeńskiego czy gwinejskiego. Ma słodko-gorzki smak i jest łagodniejszy od czarnego. Można go stosować w postaci całych ziarenek lub lekko utłuczony, a także w zalewie solankowej czy konserwowany w occie. Pieprz czerwony jest doskonałym dodatkiem do zup, owoców morza, potraw mięsnych i rybnych, delikatnych bulionów, marynat i sosów. Wzbogaci smak twarożku czy… czekoladowego musu. Ze względu na walory estetyczne warto nim dekorować potrawy.

Pieprz kajeński

– Ten diabelnie ostry, dający słodkawy posmak pieprz kajeński (cayenne) to ususzone czerwone papryczki chili mielone razem z nasionami – tłumaczy Ewa Wijatkowska. Jest idealny dla osób na diecie czy lubiących ostro doprawione jedzenie, stosuje się go także jako barwnik kulinarny. Zawiera kapsaicynę, organiczny związek chemiczny, który ma właściwości przeciwzapalne, obniża poziom cholesterolu i wspomaga metabolizm. Ostry smak tego pieprzu nadaje się do wielu potraw, np. sosów, mięs, zapiekanek, makaronów czy dań z jajek – należy jednak uważać, aby z nim nie przesadzić. Świetnie pasuje również do gorącej czekolady. Ma właściwości rozgrzewające.

Pieprz syczuański

Zwany także pieprzem chińskim i pieprzem z Syczuanu, wbrew nazwie, nie należy do rodziny pieprzowatych. Jako przyprawę stosuje się zewnętrzną łupinę jagody żółtodrzewu pieprzowego, a jej aromat wydobywany jest poprzez prażenie. Pieprz syczuański szeroko stosowany jest nie tylko w Chinach, ale także w Japonii, Tybecie czy Nepalu. Charakteryzuje go ostry, korzenny smak, który może powodować mrowienie języka. Ma wyczuwalną, cytrusową nutę. To idealny dodatek do potraw z mięsa drobiowego i kaczki oraz do dań z ryb czy papryki.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 13 86,67%
nie 2 13,33%

Opinie (9)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~eawdf 2012-10-20 (11:23) 1 rok 9 miesięcy 8 dni 19 godzin i 12 minut temu

dieta polecam
Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi, ale waga wracała. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) a wszystko dzieki diecie zakupionej na allegro u uzytkownika dietek1 polecam a komentarze mowia same za siebie...

odpowiedz

0
0
~kotyl 2012-10-20 (08:38) 1 rok 9 miesięcy 8 dni 21 godzin i 57 minut temu

zobacz
Wpisz w Gogle ? dorabiaj teraz ? i przeczytaj jak możesz generować pasywny dochód przez Internet

odpowiedz

0
0
~olo 2012-10-19 (23:34) 1 rok 9 miesięcy 9 dni 7 godzin i 1 minutę temu

odmiany pieprzu
zamiast opisanych doświadczeń z pieprzem tylko pieprzycie , to ma być kuchnia a nie gówniana reklama "odchudzisz się z moją dietą". ktoś nie zrozumiał o co tu chodzi?

odpowiedz

0
0
~kotylion 2012-10-19 (17:56) 1 rok 9 miesięcy 9 dni 12 godzin i 39 minut temu

pasywny dochod
Zacznij zarabiac 1-2% dziennie przez Internet w domu!! Na start otrzymasz za darmo 10$ wiecej informacji na pasywny-dochod. manifo. com

odpowiedz

0
0
~iza 2012-10-19 (17:46) 1 rok 9 miesięcy 9 dni 12 godzin i 49 minut temu

przyszlosc
Warto sie zastanowic, bo to nie jest tak, jak to wyglada. Tez nie potrafilam schudnac skutecznie.Koszmar jakis... Jednak znalazlam w necie strone www.bede-szczupla.pl i w koncu wiem jak tego dokonac i w koncu jestem szczesliwa.

odpowiedz

0
0
~anonim 2012-10-19 (10:17) 1 rok 9 miesięcy 9 dni 20 godzin i 18 minut temu

PRZYPRAWY MAGROS
jak pieprzyć to tylko z firmą MAGROS

odpowiedz

0
0
~chemia 2012-10-19 (10:15) 1 rok 9 miesięcy 9 dni 20 godzin i 20 minut temu

a ja po
pacany

odpowiedz

0
0
~Glaurung 2012-10-18 (18:19) 1 rok 9 miesięcy 10 dni 12 godzin i 16 minut temu

Pieprzenie
Każdy facet lubi sobie popieprzyć.

odpowiedz

0
0
~Anna 2012-10-18 (18:18) 1 rok 9 miesięcy 10 dni 12 godzin i 17 minut temu

Wskocz w wymarzony
MASZ FIGURĘ TYPU GRUSZKA CZY JABŁKO NA TEJ DIECIE TO BEZ ZNACZENIA-Sprawdź dlaczego program którego używałam skutecznie pozwolił mi się pozbyć nadwagi i nie pozwolił przytyć ponownie Poznaj moc która drzemie w twoim organizmie. Jedz ulubione dania i chudnij. Czytaj na kilocotydzień.pl) sprawdzony i skuteczny w przypadku kobiet po porodzie. Znakomicie regeneruje organizm i kształtuje sylwetkę Zapraszam do odwiedzenia w słusznej sprawie to nie spam. To możliwość pomocy.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Kuchenne tematy
regulamin
Popularne przepisy
Śledzie przepisy, Kurczak, Rogaliki, Blok czekoladowy, Śledzie po kaszubsku, Sałatka gyros, Desery, Barszcz czerwony, Dania z ziemniaków, Placuszki, Naleśniki, sernik na zimno, Szarlotka, Mięso mielone, Makowiec, Ciasta na zimno, Sałatka, Pierogi, Knedle, Śledzie w oleju