Trwa ładowanie...
abc gotowania
05-02-2016 12:31

Placuszki serowe z sosem z czarnej porzeczki

Zimowa aura nie nastraja nas zbyt optymistycznie. O tej porze roku staramy się łapać każdy pomyk słońca, oczekując na wiosenne, ciepłe dni. Aby choć na chwilę zapomnieć o pogodzie, warto wprowadzić do kuchni trochę lata. Kucharz Adam Kozanecki przygotował owocowe desery. W jego menu znalazły się placuszki serowe z czarną porzeczką, risotto malinowe oraz domowy budyń różany z kruchym ciasteczkiem.

dvl0hez
dvl0hez

Zimowa aura nie nastraja nas zbyt optymistycznie. O tej porze roku staramy się łapać każdy pomyk słońca, oczekując na wiosenne, ciepłe dni. Aby choć na chwilę zapomnieć o pogodzie, warto wprowadzić do kuchni trochę lata. Kucharz Adam Kozanecki przygotował owocowe desery. W jego menu znalazły się placuszki serowe z czarną porzeczką, risotto malinowe oraz domowy budyń różany z kruchym ciasteczkiem.

Zobaczcie przepis na placuszki serowe. Sprawdzi się doskonale na lekkie śniadanie, ale też popołudniową przekąskę.

Składniki:

250g twarogu, 100g kwaśnej śmietany, 2 jajka, szklanka mąki, laska wanilii lub cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia/sody oczyszczonej, olej do smażenia, cukier puder, dżem z czarnej porzeczki.

Przygotowanie:

Biały ser rozdrobnić widelcem, dodać śmietanę, jajko, proszek do pieczenia/sodę, mąkę i cukier. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę i odstawić na 20-30 minut. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć masę formując zgrabne placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor na bardzo małym ogniu, by racuchy miały czas podrosnąć. Gotowe przełożyć na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru oleju. Posypać cukrem pudrem, podawać z dżemem z czarnej porzeczki.

dvl0hez
dvl0hez
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dvl0hez
Więcej tematów