Trwa ładowanie...

Pide z nadzieniem serowym, warzywami i jajkiem

Turecki specjał prosto z programu "Bake Off - Ale Ciacho".

Pide z nadzieniem serowym, warzywami i jajkiemŹródło: TVP2
d1joujw
d1joujw

Zbliżamy się ku finałowi pierwszej polskiej edycji programu "Bake Off - Ale Ciacho". W dziewiątym odcinku uczestnicy mieli za zadanie upiec pide, czyli klasyczny turecki wypiek z serowym nadzieniem, warzywami i jajkiem. Najlepiej z tym daniem poradziła sobie Małgorzata Rybacka, zostając gwiazdą wypieków tygodnia. Z programem pożegnała się Sylwia Grodzka-Haba. A poniżej przepis na turecki placek z dodatkami.

Składniki:
ok. 300 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
15 g drożdży
200 ml mleka
woda na zaczyn
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
masło

Nadzienie:

turecki kaşar
string halloumi
twardy ser owczy
papryka ramiro
żółte pomidory
świeże oregano
pieprz
masło
jajko
Nastaw zaczyn. Wymieszaj z pozostałymi składnikami na ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Sam zdecyduj, jaką konsystencję powinno mieć ciasto. Przygotuj nadzienie: wymieszaj sery z przyprawami (pamiętaj o równowadze smaków). Upiecz paprykę, pomidory pokrój w półplasterki. Rozwałkuj ciasto i ukształtuj je w łódkę. Nałóż nadzienie i zawiń brzegi ciasta w taki sposób, by nadzienie nie wypłynęło. Piecz w temperaturze niższej niż pizzę. Pamiętaj, że do wykorzystania masz jeszcze masło i jajko. Z podanej ilości składników możesz (ale nie musisz) zrobić kilka pide.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21:45 na kanale TVP2.

d1joujw

Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/

d1joujw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1joujw
Więcej tematów