Trwa ładowanie...
23-12-2014 11:46

Obrońcy zwierząt zachęcają do świąt bez mięsa

Pierogi z soczewicą, pasztet z grochu i grzybów, tofu w galarecie - to niektóre propozycje na wegańską kolację wigilijną. Stowarzyszenie Empatia przygotowało e-book zawierający 12 przepisów na bożonarodzeniowe potrawy bez mięsa innych produktów zwierzęcych. Obrońcy praw zwierząt przekonują: święta bez mięsa mogą być smaczne i zdrowie.

Obrońcy zwierząt zachęcają do świąt bez mięsaŹródło: 123RF
d3cqa9r
d3cqa9r

Pierogi z soczewicą, pasztet z grochu i grzybów, tofu w galarecie - to niektóre propozycje na wegańską kolację wigilijną. Stowarzyszenie Empatia przygotowało e-book zawierający 12 przepisów na bożonarodzeniowe potrawy bez mięsa innych produktów zwierzęcych.

Dieta wegańska nie jest tym samym co wegetariańska. Ci drudzy nie jedzą mięsa, ryb, owoców morza ani produktów, które mają je w składzie. Weganie zaś nie jedzą ani mięsa, ani innych produktów pochodzących od zwierząt, np. nabiału, jajek, miodu.

- Wegańskie święta to okazja, by zrobić coś dobrego i dla siebie - bo te potrawy są bardzo smaczne, i dla zwierząt. Jak się połączy te dwa rodzaje dobra, jest ogromna satysfakcja. Bo zawsze można mieć satysfakcję ze smaku, ale nie zawsze również z tego, że robi się coś dobrego dla zwierząt - przekonuje w rozmowie z PAP prezes Stowarzyszenia Empatia Dariusz Gzyra.

W publikacji znalazły się potrawy będące połączeniem tradycyjnych wigilijnych i bożonarodzeniowych dań z wegańskimi składnikami. Gzyra podkreśla, że takie rozwiązania pod względem smaku w niczym nie ustępują tym tradycyjnym. - Może smakują nieco inaczej, ale przez to mogą być ciekawsze - zachęca.

d3cqa9r

Potrawy przygotowali kulinarni blogerzy współpracujący z Empatią. - Od kilku lat prowadzimy program +Weganizm. Spróbujesz+, jest tam blisko sto polskojęzycznych blogów. Spośród nich wybraliśmy najciekawsze przepisy świąteczne. To są przepisy sprawdzone, nie są to przedruki z zagranicznych książek kucharskich, ale dania zrobione ze składników dostępnych w Polsce, wypróbowane nie tylko przez ich autorów, ale również przez czytelników ich blogów - zapewnia Gzyra.

Autorzy publikacji zachęcają np., by zamiast ryby po grecku podać kotlety sojowe po grecku, a do sałatki jarzynowej zamiast tradycyjnego majonezu dodać majonez zrobiony na bazie mleka sojowego. W e-booku znaleźć można też m.in. przepisy na tofu w galarecie (bez żelatyny) i tofu a'la śledź, na pasztet z grzybów i grochu, bigos bez mięsa, pierogi z soczewicą, bezrybny filet z selera.

E-book można pobrać bezpłatnie ze strony internetowej Empatii www.empatia.pl/pdf/WeganskieSwieta_StowarzyszenieEmpatia.pdf.

Publikacja powstała w ramach akcji Dzień Ryby, który Empatia ustanowiła na początku swojej działalności w 2003 r. i obchodzi co roku 20 grudnia. To dzień zachęcający do zainteresowania losem ryb, którym - jak podkreśla Empatia - odmawia się nie tylko prawa głosu, ale i zdolności do odczuwania bólu. Nieprzypadkowo jest on obchodzony przed Bożym Narodzeniem, kiedy w sklepach i na bazarach pojawiają się stoiska z żywymi karpiami.

d3cqa9r

Weganizm jest sposobem życia dążącym do minimalnego uczestnictwa w eksploatacji zwierząt. Najważniejszy aspekt weganizmu dotyczy diety, i w tym zakresie oznacza odrzucenie z przyczyn etycznych produktów odzwierzęcych. W innych dziedzinach cechuje się podobnie konsekwentną postawą, np. sprzeciwem wobec hodowli zwierząt z przeznaczeniem na futra, wykorzystywania zwierząt do doświadczeń, do celów rozrywki itd.

Dietetycy uważają, że dobrze zbilansowana dieta wegańska jest dobra dla zdrowia, jednak oznacza konieczność suplementacji witaminy B12 obecnej jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego.

(PAP)/akw/ mhr/mp/kuchnia.wp.pl

d3cqa9r
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3cqa9r
Więcej tematów