zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Najostrzejsza papryczka świata

WP | aktualizacja 2011-04-18 (15:27) 3 lata 4 miesiące 14 dni i 8 minut temu | 15 opinii
 
Najostrzejsza papryczka świata

Najostrzejszą papryczkę świata, czyli The Trinidad Scorpion Butch T wyhodowano w Australii. Jak bardzo jest pikantna może świadczyć chociażby fakt, że bez rękawiczek najlepiej w ogóle jej nie dotykać. A przed przygotowaniem np. salsy dodatkowo trzeba założyć maskę i specjalny kombinezon, by zabezpieczyć się przed ?diabelskimi oparami?.

Rekordowa papryczka chili w skali Scoville’a ma aż 1 463 700 jednostek (SHU). Co to oznacza? Ta skala, stworzona w 1912 r. przez austriackiego farmaceutę, służy określeniu koncentracji kapsaicyny, czyli substancji decydującej o ostrości różnych odmian papryk. Im więcej punktów, tym bardziej pali w gardle. Dla porównania warto podać, że zwykła słodka papryka jest na samym dole w hierarchii (0 SHU), peperoncini zawiera od 100 do 500 SHU, a papryka tabasco od 30 do 50 tys. SHU.

Papryki o ponad milionowej wartości to prawdziwe rarytasy. Wcześniej tytuł najostrzejszej należał do Naga Viper (1 382 118 SHU), którą wyhodował brytyjski farmer. Zresztą na Wyspach to chyba całkiem popularne hobby, bo papryczka Infinity (1 176 182 SHU) także wyrosła w brytyjskiej szklarni.

Sama kapsaicyna to alkaloid, po raz pierwszy wyodrębniony w drugiej połowie XIX wieku. W czystej formie jej zawartość określa się na 15-16 mln jednostek. Znalazła zastosowanie w medycynie, między innymi jako składnik maści, balsamów i plastrów rozgrzewających, a także leków przeciwbólowych i przeciwreumatycznych. Ma działanie podobne do witamin A, C i E, jest skuteczna w profilaktyce chorób serca oraz raka. Ponadto, prace naukowców dowodzą, że kapsaicyna przyspiesza metabolizm, a nawet zapobiega powstawaniu komórek tłuszczowych. W ramach eksperymentu wyprodukowano nawet butelki czystej kapsaicyny (1ml), ale trzeba pamiętać, że w takiej formie nie wolno jej spożywać.

Skąd pochodzą papryczki chili?

Świat poznał papryczki chili dzięki odkryciu Ameryki. Istnieje około 100 odmian, które różnią się między sobą kształtem, kolorem, wielkością i naturalnie ostrością. Niektóre spośród chili są okrągłe, inne mają kształt pąka lub gruszki, są czerwone, zielone, żółte, pomarańczowe, brązowe a nawet czarne. Dziś bez papryczek chili nie obejdzie się nie tylko kuchnia Ameryki Południowej, ale także hinduska, tajska czy arabska. Przyjrzyjmy się kilku spośród nich.

Habanero to jedna z ostrzejszych papryczek chili, średnio osiąga ok. 285 tys. SHU, a rekordzistka miała aż  577 tys. jednostek. Osiąga do 8cm długości.  Jednak mimo nadzwyczaj ostrego pieczenia, pozostawia uczucie odświeżenia i posmak tropikalnych owoców. Przeważnie w całości wrzuca się ją do potrawy i wyjmuje przed końcem gotowania, by danie nie było zbyt ostre.

Papryczki jalapeno mają od od 5 do 8 cm (2,5 do 5 tys. jednostek). Używa się ich świeżych, marynowanych, suszonych, a także pieczonych i wędzonych.  Jalapeno jest najczęściej stosowanym chili w Meksyku i USA oraz jednym z najważniejszych warzyw w kuchni meksykańskiej.

Chili „ptasie oko” to bardzo mała (ok. 10 mm), bardzo ostra afrykańska odmiana (100 – 225 tys. SHU). Powszechnie nazywana jako „chili w całości”, gdyż ze względu na swój rozmiar i wyjątkową ostrość, jedna sztuka wystarcza na doprawienie i zaostrzenie całego dania.

Papryki serrano (8 - 22 tys.  SHU) najczęściej są puszkowane.  Oprócz ostrości mają także orzeźwiający cytrusowy  aromat. Zazwyczaj znajdują w zastosowanie w sosach, a także potrawach duszonych i zupach.

Papryczki poblano ( 1 – 2 tys.) są znane z ciemnoczerwonego lub brązowego koloru, mają też mają dwa razy więcej witaminy C niż owoce cytrusowe.  Idealnie komponuje się z wieloma składnikami, dzięki czemu znajdują zastosowanie w kuchni wielu krajów.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 4 100,00%
nie 0 0,00%

Opinie (15)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~FraLine 2014-05-21 (22:14) 3 miesiące 10 dni 17 godzin i 21 minut temu

Mnie ostatnio zaserwowano pizzę z ptasim okiem. Znalazło się na niej jakieś 10 papryczek ;) Nie muszę chyba mówić jak się moja wizyta w restauracji skończyła...

odpowiedz

0
0
~pozeracz chili 2011-05-31 (23:41) 3 lata 3 miesiące 15 godzin i 54 minuty temu

Jak sie nie
Ptasie oko to papryczka tajska, a nie afrykanska i ma od ok. 50000 do ok. 100000SHU. Ta papryczka ma co prawda swoja afrykanska kuzynke, ale nazywa sie ja piri piri i ma ona od ok. 50000 do ok. 200000SHU. Oczywiscie te wszystkie granice sa umowne i nie mozna im do konca ufac. Sami mozemy wyhodowac albo mocniejsza papryczke albo slabsza, to wszystko zalezy od warunkow jakie zapewnimy roslinom.

odpowiedz

0
0
~AFAICT you've cvoeerd all the… 2011-05-29 (17:25) 3 lata 3 miesiące 2 dni 22 godziny i 10 minut temu

AFAICT you've cvoeerd all the bases with this answer!

odpowiedz

0
0
~At last! Someone who undersntads! Thanks… 2011-05-28 (19:13) 3 lata 3 miesiące 3 dni 20 godzin i 22 minuty temu

At last! Someone who undersntads! Thanks for posting!

odpowiedz

0
0
~Pawel 2011-05-13 (13:13) 3 lata 3 miesiące 19 dni 2 godziny i 22 minuty temu

Naga/Bhut Jolokia 1st.
Właśnie tytan ma częściowo rację. Naga jolokia nadal jest na 1. miejscu by regularnie osiąga wyniki powyżej 1 000 000 SHU (a nie 100 tyś). Natomiast tamte odmiany nie są stabilne jeśli chodzi o ostrość.

odpowiedz

0
0
~Luik 2011-04-27 (19:32) 3 lata 4 miesiące 4 dni 20 godzin i 3 minuty temu

tytan poczytaj chłopie
Naga Jolokia ma jakieś 100tyś. SHU :D Piszesz głupoty straszne. Jedną z ostrzejszych papryk jest Bhut Jolokia, ale powyżej miliona jest znanych 15+ odmian (Trinidad Scorpion, 7-Pod, Naga Morich, Viper Naga...), a Habanero do nich daleko.

odpowiedz

0
0
~Lewek 2011-04-21 (05:37) 3 lata 4 miesiące 11 dni 9 godzin i 58 minut temu

papryka
Nie dzieki jusz kiedys sprubowalem ,nawet jak sralem potym to mnie szczypalo.

odpowiedz

0
0
~diablo 2011-04-21 (02:39) 3 lata 4 miesiące 11 dni 12 godzin i 56 minut temu

1500000 scoville ;-)
proponuje cos dla ludzi z jajami ;-) cal .44 Magnum - dla kogos dla kogo czarny pieprz jest ostra przyprawa STANOWCZO ODRADZAM no i dobrze przygotowas sobie jogurt naturalny najlepiej 2-3 kubeczki... ps. Jadlem kebab z tam sosem - hammer... ale na 7 mln zrezygnowalem tylko doknalem czubkiem jezyka...

odpowiedz

0
0
~Łukasz Łowcewicz 2011-04-20 (17:05) 3 lata 4 miesiące 11 dni 22 godziny i 30 minut temu

Spróbuję
Wyślij tutaj Staromiejska 2/5 m.1 10-018 Olsztyn Dzięki

odpowiedz

0
0
~paprykomaniak 2011-04-20 (14:23) 3 lata 4 miesiące 12 dni 1 godzinę i 12 minut temu

Sprobuje
...a dasz?

odpowiedz

0
0
~xyz 2011-04-19 (12:37) 3 lata 4 miesiące 13 dni 2 godziny i 58 minut temu

Odp Rękawiczki
Te poważniejsze odmiany palą w palce, grubość skóry nie ma aż takiego znaczenia. Jeśli chodzi o 21 palec to.. hehe. Co kto lubi, pamiętacie scene z filmu Apocalipto? :p

odpowiedz

0
0
~Chillihead 2011-04-19 (12:16) 3 lata 4 miesiące 13 dni 3 godziny i 19 minut temu

Rękawiczki.
No cóż rękawiczki dla najostrzejszych to dobry pomysł...szczególnie dla facetów...co prawda nie poparzy ci to rąk, za gruba skóra, ale jak przypadkiem się zapomni człowiek i po krojeniu 1 mln SHU chilli bez umycia przed tym rąk pójdzie się odlać....serio nieprzyjemne :)

odpowiedz

0
0
~tytan 2011-04-19 (12:15) 3 lata 4 miesiące 13 dni 3 godziny i 20 minut temu

Jadłem surowe Habanero
Moim zdaniem artykuł jest nieco "na wyrost", bo odmiany w nim wymienione udało się wyhodować tylko raz, a nie uzyskać stałą odmianę. Na tronie nadal rządzi Naga Jolokia, zaraz po niej - Habanero. Gdyby ktoś chciał spróbować, to polecam zaopatrzyć się wcześniej w dużą ilość substancji łagodzących - mleko, jogurty, kefiry, lody...

odpowiedz

0
0
~Chillihead 2011-04-19 (12:12) 3 lata 4 miesiące 13 dni 3 godziny i 23 minuty temu

Mam Bhut Jolokie i Bird Eye...ta pierwsza daje radę :) Te drugie też ostre, dla większości ludzi za ostre. Ale to co Aussie wyhodowali to prawdziwe ciało szatana :)

odpowiedz

0
0
~POlSKIszoł 2011-04-19 (12:06) 3 lata 4 miesiące 13 dni 3 godziny i 29 minut temu

POLAKpoTRAFI
Tak sprobował bym jak smakuje dajac na siłe J. KAczynskiemu :D jestem ciekawy jak by mu smakowało :D

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Kuchenne tematy
regulamin
Popularne przepisy
sernik na zimno, Rogaliki, Sałatka, Naleśniki, Ciasta na zimno, Barszcz czerwony, Blok czekoladowy, Placuszki, Knedle, Desery, Mięso mielone, Kurczak, Makowiec, Śledzie przepisy, Śledzie po kaszubsku, Szarlotka, Śledzie w oleju, Sałatka gyros, Dania z ziemniaków, Pierogi