Trwa ładowanie...

Małdrzyki krakowskie, czyli ekspresowe placki twarogowe

Placki rodem z Małopolski. Poznaj przepis na pyszne regionalne danie.

Małdrzyki krakowskie, czyli ekspresowe placki twarogoweŹródło: www.justmydelicious.com
d1fcwyt
d1fcwyt

Małdrzyki krakowskie to pulchne, sycące placuszki na bazie twarogu, które są tak proste i pyszne, że mają całe grono fanów. Można je podać na śniadanie, obiad, ale też deser czy kolację. Z dodatkiem konfitur, miodu, syropu z sosny lub gęstego sosu czekoladowego, karmelowego lub owocowego smakują fantastycznie. Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious".

Składniki (na ok. 8 sztuk):
400 g tłustego twarogu w kostce
1 duże jajko
1 łyżeczka miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki mąki pszennej
tłuszcz do smażenia

Wszystkie składniki połącz ze sobą na jednolitą, gładką masę, np. w blenderze lub przy pomocy miksera. Porcje ciasta wykładaj na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smaż z obu stron przez kilka minut do czasu, aż placuszki wyraźnie się zezłocą.

Sugestie autorki: do małdrzyków dodaj cynamon, kardamon, wanilię lub przyprawę do piernika, jeśli tylko chcesz.

d1fcwyt

Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com

d1fcwyt
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1fcwyt
Więcej tematów