Trwa ładowanie...

Kopytka buraczane z sosem

Doskonale smakują z sosem koperkowo-kurkowym.

d2rehwk
d2rehwk

Pierogi, knedle, kopytka - polska kuchnia słynie z mącznych produktów. Andrzej Polan zaproponował przepis na kopytka inne niż wszystkie, bo o pięknej czerwonej barwie. A do nich sos.

Składniki:
700 g gotowanych ziemniaków
300 g tartych buraków
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g tartego sera dojrzewającego
1 jajko
1 żółtko
sól
pieprz czarny

Przygotowanie:
Buraki dokładnie odcisnąć z soku na sitku. Ziemniaki ugotować i miękkie przepuścić przez praskę do ziemniaków. W misce połączyć ziemniaki, buraki, mąkę pszenną, ziemniaczaną, ser tarty, jajko, żółtko oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić i podzielić na małe kopytka. Gotować od razu w wodzie z dodatkiem soli. Ugotowane odsączyć i wyłożyć na talerz.

Sos:
2 szalotki
5 ogórków kiszonych
350 ml śmietany 30%
2 łyżki tartego chrzanu
koperek
kwiaty kopru jak do kiszenia
kurki świeże
masło klarowane

d2rehwk

Przygotowanie:
Szalotkę pokroić drobno i przesmażyć na maśle, dodać ogórki kiszone obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Po chwili smażenia dodać śmietanę i chrzan, gotować do momentu zredukowania sosu, doprawić pieprzem, koprem i delikatnie solą. Kurki przesmażyć szybko na maśle. Kopytka podać na sosie chrzanowo-ogórkowym, posypać kurkami i udekorować kwiatami kopru.

POLECAMY:

d2rehwk
d2rehwk
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2rehwk
Więcej tematów