Trwa ładowanie...
abc gotowania
12-11-2016 11:38

Knedle z jabłkami i otrębową posypką

Pyszne, jesienne, jarskie danie dla całej rodziny.

Knedle z jabłkami i otrębową posypkąŹródło: www.justmydelicious.com
dgnyg6e
dgnyg6e

Knedle z jabłkami to pyszna alternatywa dla tych, którzy w sezonie jesiennym poszukują odmiany od knedli ze śliwkami. Ziemniaczana otoczka skrywa w sobie cząstki soczystych jabłek, a wierzch knedli pokrywa cynamonowa zdrowsza wersja bułki tartej, czyli posypka z otrębów podsmażonych na maśle z cynamonem i cukrem. Przepis poleca Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious".

Składniki (na ok. 12-20 sztuk):

1 kg ziemniaków
1 jajko
100 g twarogu
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
ok. 2 jabłka

Obrane ziemniaki ugotuj, a następnie odcedź, po czym rozgnieć je dokładnie na jednolitą masę i odstaw na bok, aby ostygły. Kiedy nie będą już gorące, dodaj do nich jajko, twaróg, mąkę oraz cukier. Następnie odrywaj po kawałku, a w każdy kawałek ciasta owiń ściśle cząstkę jabłka, formując knedle. Kiedy skończysz, wrzuć przygotowane kulki do gotującej się wody i gotuj przez 4-5 min. Ugotowane knedle wyciągaj z garnka łyżką cedzakową.

Na wierzch knedli:

ok. 100 g masła
4-6 łyżek otrębów
1/2 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczka cukru

dgnyg6e

W rondelku roztop masło, następnie dodaj do niego otręby, cynamon, cukier i całość mieszaj przez jedną minutę. Ściągnij z ognia i polewaj ugotowane knedle.

Sugestie autorki: te knedle, które już zostały owinięte w ciasto, odkładaj np. na bawełnianą ściereczkę kuchenną, co zapobiegnie ich przywieraniu do blatu. Dodatek sera nie jest konieczny. Jeżeli wolisz, możesz również podwoić jego ilość, jednak wtedy polecam zwiększyć także ilość mąki, tak aby ciasto nie przyklejało się do dłoni.

Więcej przepisów blogerki na: www.justmydelicious.com.

dgnyg6e
dgnyg6e
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dgnyg6e
Więcej tematów