Trwa ładowanie...

Kluski z kaszy manny z sosem grzybowym

Przepis poleca Andrzej Polan.

d1d5ilq
d1d5ilq

Jeśli podobnie jak Marcin Meller nie znosicie kaszy manny, Andrzej Polan przygotował danie, w którym na próżno szukać nielubianego smaku. Kluseczki przypominają kładzione, ale smakują zupełnie inaczej, najlepiej w towarzystwie pieczarek.

Składniki:
500ml mleko
60g masło
200g kasza manna
2 jajka
Szczypta soli
Koperek
Gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Mleko zagotowujemy ze szczyptą soli i masłem. Do mleka dodajemy kaszę mannę i gotujemy do momentu, aż powstanie gęsta masa i podczas mieszania będzie odchodzić od miski i łyżki. Masę przekładamy do miski i mikserem wcieramy jajka, posiekany koperek oraz niedużą ilość gałki muszkatołowej. Łyżką porcjujemy małe kluski i wrzucamy na wrzątek.

Sos:
400g pieczarka portobello mniejsze kapelusze
Puder z grzybów leśnych
60g masło
400ml śmietanki 18%
Cebula
Szczypiorek drobny
Sól i pieprz do smaku
Sok z cytryny

d1d5ilq

Przygotowanie:
Większe kapelusze większe kroimy w plastry, mniejsze pozostawiamy w całości. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przesmażamy na złoto. Następnie dodajemy grzyby, puder z grzybów suszonych, pieprz, sól do smaku i dusimy razem na małym ogniu około 10 minut, do momentu, aż pieczarka odparuje. Wszystko zalewamy śmietanką, doprowadzamy do wrzenia i odparowujemy. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Na sos wykładamy kluski z kaszy i wszystko posypujemy szczypiorkiem.

d1d5ilq
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1d5ilq
Więcej tematów