zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Jakie robaki możemy znaleźć w jedzeniu?

WP | aktualizacja 2012-07-27 (12:17) 2 lata 11 miesięcy 5 dni 16 godzin i 19 minut temu | 18 opinii
 
Jakie robaki możemy znaleźć w jedzeniu?

Czasem zupełnie nieświadomie przynosimy je do domu np. w torebce z ryżem, kaszą czy suszonymi owocami i bakaliami. W naszych kuchniach czy spiżarniach też znajdują bardzo dogodne warunki do rozwoju. Jakie robaki najczęściej można najczęściej znaleźć w opakowaniu z mąką, herbatą czy czekoladą?

Na świecie istnieje ponad 1200 gatunków owadów nadających się do spożycia. Nic dziwnego, że po to ogólnie dostępne i łatwo przyswajalne białko sięga aż 80 proc. społeczeństw na świecie. W Polsce, jak i w większości państw europejskich, owady stanowią jednak kulinarne tabu. Niewielu z nas na ochotnika zjadłoby tłuściutką larwę, szarańczę czy nawet maleńkiego robaczka. A jednak jak wynika z badań FAO (Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Rolnictwa i Wyżywienia), co roku nieświadomie zjadamy blisko pół kilograma różnych robaków i nie chodzi tu bynajmniej o muchy, które wpadają nam do ust podczas szybkiej jazdy na rowerze.

Mimo dużych wartości odżywczych - owady są bowiem bogate nie tylko w białko, ale też witaminy i minerały, a ubogie w tłuszcze - mało kto z nas ucieszy się widząc, że w torebce z ryżem trafiło nam się takie gratisowe białko. - Robaki bądź ich pozostałości np. kokony, skrzydełka, pancerzyki należą do fizycznych zanieczyszczeń i nie powinny być obecne w żywności przeznaczonej do spożycia przez człowieka - podkreśla Magdalena Wojtaś, specjalistka ds. żywienia z poradni Dietosfera.

O ile wszyscy wiemy, że robaków w jedzeniu być nie powinno, o tyle czasem jednak się zdarzają. - Najczęstszym szkodnikiem żywności jest mól spożywczy, który żeruje głównie w produktach suchych jak np. kasza, mąka, ryż, makaron czy suszone owoce. Jest to środowisko suche i ciepłe, które najbardziej sprzyja rozwojowi jaj i larw. Jednocześnie produkty te długo przechowujemy w kuchni, co daje im szansę rozwoju - wyjaśnia dietetyczka. - Dlatego należy trzymać je w szklanych słoikach, ponieważ nawet foliowe opakowania nie są dla tych szkodników przeszkodą - wygryzają w nich mikroskopijne dziurki. Mole spożywcze najczęściej przynosimy do domu z zakupami, jednak dorosłe formy mogą przylecieć do nas nawet od sąsiada.

Larwy mola lubią miejsca, gdzie mogą w spokoju dojrzewać . Znajdziemy je nawet w trudno dostępnych miejscach np. w szczelnie zamkniętych opakowaniach herbaty czy czekolady. Tam wykluwają się z nich dojrzałe, latające okazy. Jeśli zauważymy, że np. na wewnętrznych ściankach papierowej torby z mąką zwisają pojedyncze ziarenka, jak na pajęczej nitce, możemy być pewni, że to ślady działalności mola. Jak najszybciej pozbądźmy się opakowania i dokładnie przejrzyjmy zawartość całej szafki.

Nie tylko mole możemy znaleźć w żywności. - Powszechne są także roztocza, które - jak mole - żerują przede wszystkim na produktach mączno-zbożowych. Roztocza pozostawiają w żywności wydaliny i resztki pancerzyków, które są pożywką do rozwoju bakterii i grzybów. Niestrawne przez człowieka pancerzyki mogą również powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe - tłumaczy dietetyczka.

Zagrożona jest nie tylko żywność, która stoi na sklepowej półce. Nawet, gdy kupiliśmy produkty wolne od owadów,  pozostawione w kuchni czy spiżarni, mogą stać się ich celem.

- Przykładem takich owadów są karaluchy, które żyją w ciepłym i wilgotnym środowisku np. kanałach ściekowych. Są to owady wszystkożerne, więc wszelkie pozostałości po posiłku należy od razu wyrzucać bądź zamykać w szczelnym pojemniku. Karaluchy mogą wywoływać groźne choroby, nawet gruźlicę, i alergie - ostrzega Magdalena Wojtaś. - Również bardzo często do naszego pożywienia mogą przywędrować, pochodzące z Indii, mrówki faraona. Na szczęście przestają być aktywne, gdy temperatura spada poniżej 14 st. C. Mrówki są bardzo popularne w blokach, gdzie wędrują między mieszkaniami. Szukają pożywienia w obrębie kilku metrów od gniazda. Jednym z ich przysmaków jest żółtko jaja. Skuszą się jednak również na inne okruchy i odpadki. Inne mrówki (polskie) pojawiają się najczęściej w mieszkaniach parterowych i atakują głównie słodycze, a odstrasza je zapach fusów od kawy - dodaje specjalistka ds. żywienia człowieka.


Polub WP Kuchnia na Facebooku

Oceń
tak 9 100,00%
nie 0 0,00%

Opinie (18)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~Uparta12 2012-11-10 (19:42) 2 lata 7 miesięcy 22 dni 8 godzin i 54 minuty temu

Robale bez cholesterolu
Przyzwyczajajcie sie, kochani, do tematów o owadach i robalach, bowiem białko robaczane będzie jedyną alternatywą ludzi bez pracy i perspektyw . Robala zawwsze można znaleźć, złapać i posilic sie nim bezpłatwnie... Tylko za głosno nie mówcie, bo opodatkują!

odpowiedz

2
0
~Muszkatuła12 2012-11-10 (19:38) 2 lata 7 miesięcy 22 dni 8 godzin i 58 minut temu

Dieta robaczana
Przyzwyczajajcie sie, kochani, do tematów o owadach i robalach, bowiem białko robaczane będzie jedyną alternatywą ludzi bez pracy i perspektyw . Robala zawwsze można znaleźć, złapać i posilic sie nim bezpłatwnie... Tylko za głosno nie mówcie, bo opodatkują!

odpowiedz

0
0
~LARWA Melvit S.A. SZCZYTNO PREMIUM 2012-09-02 (11:56) 2 lata 10 miesięcy 16 godzin i 40 minut temu

LARWA - PŁATKI
Znalazłem dzisiaj larwę 1.5cm w płatakch błyskawicznych Jęczmienne, firma Melvit S.A. YAMMIE

odpowiedz

0
0
~temeko 2012-08-08 (10:20) 2 lata 10 miesięcy 24 dni 18 godzin i 16 minut temu

herbata
a ja dzis znalazłam żywą larwę w zielonej herbacie Bio Activ z żurawiną! Nie polecam :(

odpowiedz

0
0
~Viona 2012-07-28 (14:01) 2 lata 11 miesięcy 4 dni 14 godzin i 35 minut temu

Wypieki z warmii
Ostrzegam przed gotowymi mieszankami do chleba z firmy "Wypieki z warmii i mazur"( Ekovita), bo ostatnio kupilam mieszanke "chleb wieloziarnisty" i po otwarciu zobaczylam przeklejonego do torby robaka i maka pokryta byla pajeczynkami. Mąkę wyrzucilam oczywiscie i nie kupie juz raczej nic z tej firmy. Mysle ze najbezpieczniej otwierac make juz w sklepie i sprawdzic czy jest ok, bo ta maka ktora kupilam miala jeszcze dlugi okres waznosci.

odpowiedz

0
0
~mich 2012-07-28 (13:49) 2 lata 11 miesięcy 4 dni 14 godzin i 47 minut temu

nic nie zrec
tylko oddawac wszystko tuskowi obrzydzacie wszystko dookoła w tym kraju

odpowiedz

0
0
~kk 2012-07-28 (10:57) 2 lata 11 miesięcy 4 dni 17 godzin i 39 minut temu

jakie robaki?!!
w artykule chyba chodzi o larwy owadów i owady a nie o robaki. helou

odpowiedz

1
0
~Pan Tofel 2012-07-28 (10:44) 2 lata 11 miesięcy 4 dni 17 godzin i 52 minuty temu

Ta..... Oczywiście!
Zdaniem naukowców za 40 lat owady staną się częścią naszego jadłospisu. Dieta entomofagiczna jest zdaniem badaczy zdrowa, pożywna, nietucząca i tania - przynajmniej znacznie tańsza od diety mięsnej. A więc życzę tym naukowcom smacznego! Tyle, że żaden z nich tego nie tknie, jestem tego pewny. Inna sprawa, że w Polsce jeśli tak dalej pójdzie to będziemy jedli gó... I najgorsze, że obawiam się, iż nie dla wszystkich wystarczy.

odpowiedz

0
0
~Tomek 2012-07-27 (23:13) 2 lata 11 miesięcy 5 dni 5 godzin i 23 minuty temu

mól spożywczy
Miałem to cholerstwo, nie życze nikomu. Musiałem przyciągnąc z jakiegoś supermarketu, 3 miesiace z nimi walczyłem, ale wojna wygrana :D

odpowiedz

0
0
~ala 2012-07-27 (14:10) 2 lata 11 miesięcy 5 dni 14 godzin i 26 minut temu

Najważniejsze żeby nie
bo jest post.

odpowiedz

0
0
~bobo 2012-07-27 (13:55) 2 lata 11 miesięcy 5 dni 14 godzin i 41 minut temu

smrod w polityce
a w zyciu politycznym ta smierdzaca kaczka .....

odpowiedz

0
1
~real 2012-07-27 (13:55) 2 lata 11 miesięcy 5 dni 14 godzin i 41 minut temu

real
ty robak nie gadaj głupot to nie real jest winny czy inny sklep tylko producent, który chce się pozbyc robala takiego jak ty,

odpowiedz

0
0
~maximus 2012-07-27 (13:50) 2 lata 11 miesięcy 5 dni 14 godzin i 46 minut temu

robaki ? nic
Od dawna przestałem jeść tzw. musli gdy zobaczyłem robaki typowe dla jabłek lub innych owoców,które żona dawała wnuczce , a przy okazji , mnie. Teraz na to patrzeć nie mogę.

odpowiedz

0
0
~... 2012-07-27 (13:48) 2 lata 11 miesięcy 5 dni 14 godzin i 48 minut temu

Kiełbasa firmy Mazury
Nie tylko w ryżu i bakaliach można znalezć to cenne źródło białka. Wczoraj kupiłem kiełbasy śląskie marki Mazury, które były wzbogacone o całe mnóstwo malutkich,białych larw. Data ważności na opakowaniu: 20.08 . Ostrzegam.

odpowiedz

1
0
~Help Desk 2012-07-27 (13:38) 2 lata 11 miesięcy 5 dni 14 godzin i 58 minut temu

Nie ma tego
Premier już pracuje nad nowym podatkiem, ponoć ma się nazywać - insektalny.

odpowiedz

0
0
~kat 2012-07-27 (13:33) 2 lata 11 miesięcy 5 dni 15 godzin i 3 minuty temu

robaki
Jak przyjechałam z Turcji to przywiozłam przyprawe hermetycznie zapakowaną i po paru tygodniach w przezroczystej hermetycznie zapakowanej torebce pełzały robaki( pewnie się wykluły)

odpowiedz

0
0
~maisa 2012-07-27 (13:21) 2 lata 11 miesięcy 5 dni 15 godzin i 15 minut temu

owady
najczęściej real preferuje mole w saszetkach z ryżem :-(

odpowiedz

1
0
~dietetyk 2012-07-27 (13:15) 2 lata 11 miesięcy 5 dni 15 godzin i 21 minut temu

100% Białka
Tylko patrzeć jak podniosą ceny tych towarów za zwiększone wartości odżywcze.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Kuchenne tematy
regulamin
Popularne przepisy
Ciasta na zimno, Sałatka gyros, sernik na zimno, Rogaliki, Mięso mielone, Sałatka, Kurczak, Desery, Naleśniki, Placuszki, Makowiec, Śledzie przepisy, Barszcz czerwony, Pierogi, Szarlotka, Blok czekoladowy, Śledzie po kaszubsku, Knedle, Dania z ziemniaków, Śledzie w oleju