zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Jakie robaki możemy znaleźć w jedzeniu?

WP | aktualizacja 2012-07-27 (12:17) 1 rok 8 miesięcy 22 dni 18 godzin i 14 minut temu | 18 opinii
 
Jakie robaki możemy znaleźć w jedzeniu?

Czasem zupełnie nieświadomie przynosimy je do domu np. w torebce z ryżem, kaszą czy suszonymi owocami i bakaliami. W naszych kuchniach czy spiżarniach też znajdują bardzo dogodne warunki do rozwoju. Jakie robaki najczęściej można najczęściej znaleźć w opakowaniu z mąką, herbatą czy czekoladą?

Na świecie istnieje ponad 1200 gatunków owadów nadających się do spożycia. Nic dziwnego, że po to ogólnie dostępne i łatwo przyswajalne białko sięga aż 80 proc. społeczeństw na świecie. W Polsce, jak i w większości państw europejskich, owady stanowią jednak kulinarne tabu. Niewielu z nas na ochotnika zjadłoby tłuściutką larwę, szarańczę czy nawet maleńkiego robaczka. A jednak jak wynika z badań FAO (Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Rolnictwa i Wyżywienia), co roku nieświadomie zjadamy blisko pół kilograma różnych robaków i nie chodzi tu bynajmniej o muchy, które wpadają nam do ust podczas szybkiej jazdy na rowerze.

Mimo dużych wartości odżywczych - owady są bowiem bogate nie tylko w białko, ale też witaminy i minerały, a ubogie w tłuszcze - mało kto z nas ucieszy się widząc, że w torebce z ryżem trafiło nam się takie gratisowe białko. - Robaki bądź ich pozostałości np. kokony, skrzydełka, pancerzyki należą do fizycznych zanieczyszczeń i nie powinny być obecne w żywności przeznaczonej do spożycia przez człowieka - podkreśla Magdalena Wojtaś, specjalistka ds. żywienia z poradni Dietosfera.

O ile wszyscy wiemy, że robaków w jedzeniu być nie powinno, o tyle czasem jednak się zdarzają. - Najczęstszym szkodnikiem żywności jest mól spożywczy, który żeruje głównie w produktach suchych jak np. kasza, mąka, ryż, makaron czy suszone owoce. Jest to środowisko suche i ciepłe, które najbardziej sprzyja rozwojowi jaj i larw. Jednocześnie produkty te długo przechowujemy w kuchni, co daje im szansę rozwoju - wyjaśnia dietetyczka. - Dlatego należy trzymać je w szklanych słoikach, ponieważ nawet foliowe opakowania nie są dla tych szkodników przeszkodą - wygryzają w nich mikroskopijne dziurki. Mole spożywcze najczęściej przynosimy do domu z zakupami, jednak dorosłe formy mogą przylecieć do nas nawet od sąsiada.

Larwy mola lubią miejsca, gdzie mogą w spokoju dojrzewać . Znajdziemy je nawet w trudno dostępnych miejscach np. w szczelnie zamkniętych opakowaniach herbaty czy czekolady. Tam wykluwają się z nich dojrzałe, latające okazy. Jeśli zauważymy, że np. na wewnętrznych ściankach papierowej torby z mąką zwisają pojedyncze ziarenka, jak na pajęczej nitce, możemy być pewni, że to ślady działalności mola. Jak najszybciej pozbądźmy się opakowania i dokładnie przejrzyjmy zawartość całej szafki.

Nie tylko mole możemy znaleźć w żywności. - Powszechne są także roztocza, które - jak mole - żerują przede wszystkim na produktach mączno-zbożowych. Roztocza pozostawiają w żywności wydaliny i resztki pancerzyków, które są pożywką do rozwoju bakterii i grzybów. Niestrawne przez człowieka pancerzyki mogą również powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe - tłumaczy dietetyczka.

Zagrożona jest nie tylko żywność, która stoi na sklepowej półce. Nawet, gdy kupiliśmy produkty wolne od owadów,  pozostawione w kuchni czy spiżarni, mogą stać się ich celem.

- Przykładem takich owadów są karaluchy, które żyją w ciepłym i wilgotnym środowisku np. kanałach ściekowych. Są to owady wszystkożerne, więc wszelkie pozostałości po posiłku należy od razu wyrzucać bądź zamykać w szczelnym pojemniku. Karaluchy mogą wywoływać groźne choroby, nawet gruźlicę, i alergie - ostrzega Magdalena Wojtaś. - Również bardzo często do naszego pożywienia mogą przywędrować, pochodzące z Indii, mrówki faraona. Na szczęście przestają być aktywne, gdy temperatura spada poniżej 14 st. C. Mrówki są bardzo popularne w blokach, gdzie wędrują między mieszkaniami. Szukają pożywienia w obrębie kilku metrów od gniazda. Jednym z ich przysmaków jest żółtko jaja. Skuszą się jednak również na inne okruchy i odpadki. Inne mrówki (polskie) pojawiają się najczęściej w mieszkaniach parterowych i atakują głównie słodycze, a odstrasza je zapach fusów od kawy - dodaje specjalistka ds. żywienia człowieka.


Oceń
tak 7 100,00%
nie 0 0,00%

Opinie (18)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~Uparta12 2012-11-10 (19:42) 1 rok 5 miesięcy 8 dni 10 godzin i 49 minut temu

Robale bez cholesterolu
Przyzwyczajajcie sie, kochani, do tematów o owadach i robalach, bowiem białko robaczane będzie jedyną alternatywą ludzi bez pracy i perspektyw . Robala zawwsze można znaleźć, złapać i posilic sie nim bezpłatwnie... Tylko za głosno nie mówcie, bo opodatkują!

odpowiedz

0
0
~Muszkatuła12 2012-11-10 (19:38) 1 rok 5 miesięcy 8 dni 10 godzin i 53 minuty temu

Dieta robaczana
Przyzwyczajajcie sie, kochani, do tematów o owadach i robalach, bowiem białko robaczane będzie jedyną alternatywą ludzi bez pracy i perspektyw . Robala zawwsze można znaleźć, złapać i posilic sie nim bezpłatwnie... Tylko za głosno nie mówcie, bo opodatkują!

odpowiedz

0
0
~LARWA Melvit S.A. SZCZYTNO PREMIUM 2012-09-02 (11:56) 1 rok 7 miesięcy 16 dni 18 godzin i 35 minut temu

LARWA - PŁATKI
Znalazłem dzisiaj larwę 1.5cm w płatakch błyskawicznych Jęczmienne, firma Melvit S.A. YAMMIE

odpowiedz

0
0
~temeko 2012-08-08 (10:20) 1 rok 8 miesięcy 10 dni 20 godzin i 11 minut temu

herbata
a ja dzis znalazłam żywą larwę w zielonej herbacie Bio Activ z żurawiną! Nie polecam :(

odpowiedz

0
0
~Viona 2012-07-28 (14:01) 1 rok 8 miesięcy 21 dni 16 godzin i 30 minut temu

Wypieki z warmii
Ostrzegam przed gotowymi mieszankami do chleba z firmy "Wypieki z warmii i mazur"( Ekovita), bo ostatnio kupilam mieszanke "chleb wieloziarnisty" i po otwarciu zobaczylam przeklejonego do torby robaka i maka pokryta byla pajeczynkami. Mąkę wyrzucilam oczywiscie i nie kupie juz raczej nic z tej firmy. Mysle ze najbezpieczniej otwierac make juz w sklepie i sprawdzic czy jest ok, bo ta maka ktora kupilam miala jeszcze dlugi okres waznosci.

odpowiedz

0
0
~mich 2012-07-28 (13:49) 1 rok 8 miesięcy 21 dni 16 godzin i 42 minuty temu

nic nie zrec
tylko oddawac wszystko tuskowi obrzydzacie wszystko dookoła w tym kraju

odpowiedz

0
0
~kk 2012-07-28 (10:57) 1 rok 8 miesięcy 21 dni 19 godzin i 34 minuty temu

jakie robaki?!!
w artykule chyba chodzi o larwy owadów i owady a nie o robaki. helou

odpowiedz

0
0
~Pan Tofel 2012-07-28 (10:44) 1 rok 8 miesięcy 21 dni 19 godzin i 47 minut temu

Ta..... Oczywiście!
Zdaniem naukowców za 40 lat owady staną się częścią naszego jadłospisu. Dieta entomofagiczna jest zdaniem badaczy zdrowa, pożywna, nietucząca i tania - przynajmniej znacznie tańsza od diety mięsnej. A więc życzę tym naukowcom smacznego! Tyle, że żaden z nich tego nie tknie, jestem tego pewny. Inna sprawa, że w Polsce jeśli tak dalej pójdzie to będziemy jedli gó... I najgorsze, że obawiam się, iż nie dla wszystkich wystarczy.

odpowiedz

0
0
~Tomek 2012-07-27 (23:13) 1 rok 8 miesięcy 22 dni 7 godzin i 18 minut temu

mól spożywczy
Miałem to cholerstwo, nie życze nikomu. Musiałem przyciągnąc z jakiegoś supermarketu, 3 miesiace z nimi walczyłem, ale wojna wygrana :D

odpowiedz

0
0
~ala 2012-07-27 (14:10) 1 rok 8 miesięcy 22 dni 16 godzin i 21 minut temu

Najważniejsze żeby nie
bo jest post.

odpowiedz

0
0
~bobo 2012-07-27 (13:55) 1 rok 8 miesięcy 22 dni 16 godzin i 36 minut temu

smrod w polityce
a w zyciu politycznym ta smierdzaca kaczka .....

odpowiedz

0
0
~real 2012-07-27 (13:55) 1 rok 8 miesięcy 22 dni 16 godzin i 36 minut temu

real
ty robak nie gadaj głupot to nie real jest winny czy inny sklep tylko producent, który chce się pozbyc robala takiego jak ty,

odpowiedz

0
0
~maximus 2012-07-27 (13:50) 1 rok 8 miesięcy 22 dni 16 godzin i 41 minut temu

robaki ? nic
Od dawna przestałem jeść tzw. musli gdy zobaczyłem robaki typowe dla jabłek lub innych owoców,które żona dawała wnuczce , a przy okazji , mnie. Teraz na to patrzeć nie mogę.

odpowiedz

0
0
~... 2012-07-27 (13:48) 1 rok 8 miesięcy 22 dni 16 godzin i 43 minuty temu

Kiełbasa firmy Mazury
Nie tylko w ryżu i bakaliach można znalezć to cenne źródło białka. Wczoraj kupiłem kiełbasy śląskie marki Mazury, które były wzbogacone o całe mnóstwo malutkich,białych larw. Data ważności na opakowaniu: 20.08 . Ostrzegam.

odpowiedz

0
0
~Help Desk 2012-07-27 (13:38) 1 rok 8 miesięcy 22 dni 16 godzin i 53 minuty temu

Nie ma tego
Premier już pracuje nad nowym podatkiem, ponoć ma się nazywać - insektalny.

odpowiedz

0
0
~kat 2012-07-27 (13:33) 1 rok 8 miesięcy 22 dni 16 godzin i 58 minut temu

robaki
Jak przyjechałam z Turcji to przywiozłam przyprawe hermetycznie zapakowaną i po paru tygodniach w przezroczystej hermetycznie zapakowanej torebce pełzały robaki( pewnie się wykluły)

odpowiedz

0
0
~maisa 2012-07-27 (13:21) 1 rok 8 miesięcy 22 dni 17 godzin i 10 minut temu

owady
najczęściej real preferuje mole w saszetkach z ryżem :-(

odpowiedz

0
0
~dietetyk 2012-07-27 (13:15) 1 rok 8 miesięcy 22 dni 17 godzin i 16 minut temu

100% Białka
Tylko patrzeć jak podniosą ceny tych towarów za zwiększone wartości odżywcze.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Kuchenne tematy
regulamin
Popularne przepisy
sernik na zimno, Sałatka, Makowiec, Naleśniki, Rogaliki, Szarlotka, Placuszki, Dania z ziemniaków, Blok czekoladowy, Sałatka gyros, Barszcz czerwony, Śledzie po kaszubsku, Knedle, Śledzie przepisy, Pierogi, Kurczak, Ciasta na zimno, Śledzie w oleju, Mięso mielone, Desery