zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Jaka kawa jest najlepsza?

WP | dodane 2009-04-29 (16:26) 4 lata 11 miesięcy 26 dni 1 godzinę i 15 minut temu | 39 opinii
 
Jaka kawa jest najlepsza?

Wiele osób nie wyobraża sobie codziennego funkcjonowania bez kilku łyków gorącej kawy. Nic dziwnego. Ten aromatyczny napój skutecznie potrafi skutecznie pobudzać do działania i „postawić nas na nogi".

Choć odmian kawy jest tyle, co liści na drzewie, to wszystkie powstają z dwóch gatunków ziaren. Najbardziej szlachetna - Arabika (Coffea arabica) - pochodzi z Etiopii. Uprawiana jest w Afryce, Ameryce Południowej i Azji. Drugi gatunek to robusta (Coffea canephora) i odkryty został w XIX wieku.

Temperatura, czas i mielenie

Jest kilka porad, których warto przestrzegać, jeśli chcemy przygotować naprawdę dobrą kawę.

Najważniejszą jest temperatura wody. Nie powinna być wrząca. Najlepsza jest taka o temperaturze około 90 stopni Celsjusza. Tylko taka woda zapewni naszej kawie doskonały smak i aromat, ale pamiętajcie, żeby zawsze używać świeżej - bogatej w składniki mineralne. Optymalna proporcja to 7 g kawy na 150 ml wody.

Miłośnicy „małej czarnej" bardzo przestrzegają także czasu parzenia, który nie powinien być krótszy niż 4 i dłuższy niż 6 minut, oraz temperatury podania - około 80 stopni Celsjusza.

Pamiętajcie także, że ważne jest, jak zmielimy kawę. Powinna być drobno zmielona, jeśli przygotowujemy ją w urządzeniach do espresso. W ekspresach przelewowych wykorzystujemy kawę średnio zmieloną, a do tradycyjnego parzenia najlepsza będzie grubo mielona.

Zaparzoną kawę należy wypić w ciągu 20 minut.

Tagi: Napoje, kawa
Oceń
tak 13 41,94%
nie 18 58,06%

Opinie (39)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~Allekawa 2013-02-28 (16:48) 1 rok 1 miesiąc 27 dni i 53 minuty temu

Najlepsze kawy
Zapraszam do wypróbowania kaw z naszego sklepu http://allekawa.pl/ W jednym miejscu możecie Państwo znaleźć kilka nut z różnych zakątków świata. Każdy wybierze tu coś dla siebie ? osoby delektujące się łagodnym smakiem kawy z delikatną kremą, jak i osoby lubiące mocne, czarne espresso.

odpowiedz

0
0
~kawosz 2013-02-06 (20:24) 1 rok 2 miesiące 17 dni 21 godzin i 17 minut temu

To jest łatwe,
Ostatnio zakupiłam kawę organo gold, jest niesamowita, przyznam, że piję mega dużo kawy zaniepokoiłam się o siebie i postanowiłam poszukać czegoś zdrowszego i znalazłam tą kawę na organogoldcafe.pl z dodatkiem ganodermy, która ma właściwości oczyszczające organizm, dodające energii,poprawia sen i system odpornościowy. Postanowiłam spróbować i absolutnie nie żałuję :)

odpowiedz

0
0
~kosialski 2012-06-11 (13:58) 1 rok 10 miesięcy 13 dni 3 godziny i 43 minuty temu

kawa
A która z ogólniedostępnych i przystępnych cenowo kaw których nie trzeba zamaiwac nigdzie polecacie ??Oprocz jacobsow itp..Znacie Dallmayr prodomo z Lidla ?Pilem u znajomych ostatnio i troche szok,nie znalem wczesniej,a smakuje wybornie ibardzo aromatycznie.

odpowiedz

0
0
~BOB 2011-07-15 (14:03) 2 lata 9 miesięcy 9 dni 3 godziny i 38 minut temu

kawa najlepsza na
Najlepsza ale zarazem najdroższa LUWAK. Następna to kawa gotowana, cedzona itd. wg recepty Anthelme Brillat Savarin. Jest na prawdę mocna.

odpowiedz

0
0
~I feel so much haepipr now I understand… 2011-06-21 (20:52) 2 lata 10 miesięcy 2 dni 20 godzin i 49 minut temu

I feel so much haepipr now I understand all this. Thanks!

odpowiedz

0
0
~Touchdown! That's a rellay cool way of putting it! 2011-06-21 (18:06) 2 lata 10 miesięcy 2 dni 23 godziny i 35 minut temu

Touchdown! That's a rellay cool way of putting it!

odpowiedz

0
0
~Good to see a tlaent at work. I can’t match that. 2011-06-21 (01:35) 2 lata 10 miesięcy 3 dni 16 godzin i 6 minut temu

Good to see a tlaent at work. I can’t match that.

odpowiedz

0
0
~Superior thinking demonstrated above. Tahkns! 2011-06-21 (00:56) 2 lata 10 miesięcy 3 dni 16 godzin i 45 minut temu

Superior thinking demonstrated above. Tahkns!

odpowiedz

0
0
~kawiara 2009-08-26 (13:08) 4 lata 7 miesięcy 29 dni 4 godziny i 33 minuty temu

najlepsza kawa
Po bośniacku , w kawiarni w Mostarze (przy 40 stopniach Celsjusza upału)

odpowiedz

0
0
~agata 2009-08-26 (11:57) 4 lata 7 miesięcy 29 dni 5 godzin i 44 minuty temu

do kawosza
jak to nigdzie nie ma kawy po turecku!jedż doTurcji-podają tam pyszną kawkę po turecku..smacznego!

odpowiedz

0
0
~Ramirez 2009-04-30 (20:10) 4 lata 11 miesięcy 24 dni 21 godzin i 31 minut temu

cóż..
Wypadą autorkę tekstu wysłać do kawiarni, gdzie barista(z prawdziwego zdarzenia) powie o sekretach kawy.. Niestety artykuł jest kalka setek takich samych, gdzie dziennikarz pisze, by wyrobić literówkę.. Wszystko w jednym worku rodzaje, sposób przyrządzania, wszysko z błędami.. Sporo niedopisane, a mogło by być ciekawie.. Szkoda..

odpowiedz

0
0
~jenny 2009-04-30 (13:05) 4 lata 11 miesięcy 25 dni 4 godziny i 36 minut temu

he he
"Szanowny Autorze/Autorko tego artykulu. Pisz o tym, na czym sie znasz. A jesli dotykasz piorem materii kompletnie Ci obcej, to zadaj sobie minimum trudu i zbierz informacje nim zasiadziesz do pisania. A teraz sprostujmy bzdury, ktore pojawiaja sie w tym tekscie: 1) objetosc espresso to NIE 50 ml ale 25 ml 2) czas parzenia od 2-6 minut? To chyba czas PRZEpalenia kawy. Espresso parzy sie 25 sekund 3) Temperatura parzenia kawy to w zaleznosci od jej rodzaju 87-93 st Celsjusza 4) wszystkie kawy (cappuccino, itp.) przyrzadza sie na bazie espresso" Ależ bzdety...

odpowiedz

0
0
~kunadrzewna 2009-04-30 (12:27) 4 lata 11 miesięcy 25 dni 5 godzin i 14 minut temu

frappe?
Zapraszam do Grecji na frappe to moze sie Pan/i dowie jak sie ja naprawde przyrzadza.

odpowiedz

0
0
~jojo 2009-04-30 (12:03) 4 lata 11 miesięcy 25 dni 5 godzin i 38 minut temu

Ja powiem ja!!
Taka która wybiela zęby jak tym babom na zdjęciu :) hahahaha

odpowiedz

0
0
~kawosz 2009-04-30 (11:56) 4 lata 11 miesięcy 25 dni 5 godzin i 45 minut temu

a mnie się
wszędzie podają tylko kapucino, mate lacio i inne esepresy. Natomiast kawy "po turecku" nigdzie nie ma:(

odpowiedz

0
0
~Semifredo 2009-04-30 (11:47) 4 lata 11 miesięcy 25 dni 5 godzin i 54 minuty temu

podobno tylko kawa
jest zdrowa i dobrze wpływa na zdrowie

odpowiedz

0
0
~Jon 2009-04-30 (11:34) 4 lata 11 miesięcy 25 dni 6 godzin i 7 minut temu

Mnostwo razacych bledow
Szanowny Autorze/Autorko tego artykulu. Pisz o tym, na czym sie znasz. A jesli dotykasz piorem materii kompletnie Ci obcej, to zadaj sobie minimum trudu i zbierz informacje nim zasiadziesz do pisania. A teraz sprostujmy bzdury, ktore pojawiaja sie w tym tekscie: 1) objetosc espresso to NIE 50 ml ale 25 ml 2) czas parzenia od 2-6 minut? To chyba czas PRZEpalenia kawy. Espresso parzy sie 25 sekund 3) Temperatura parzenia kawy to w zaleznosci od jej rodzaju 87-93 st Celsjusza 4) wszystkie kawy (cappuccino, itp.) przyrzadza sie na bazie espresso Pozdrawiam

odpowiedz

0
0
~osservatore 2009-04-30 (11:15) 4 lata 11 miesięcy 25 dni 6 godzin i 26 minut temu

te rady to
tylko kawa z ekspresu ciśnieniowego min. 15 bar albo z maszynki Moka jest godna polecenia. Więc te wszelkie rady o temperaturze wody i czasie zaparzania to jakieś dyrdymały. Polecanie tze polskiej kawy po turecku to było dobre w głębokiej komunie a nie teraz. No i zapomnieliście dodac , że wszelkie kawy z dodatkiem mleka (capucino, Latte itd.) pije się tylko rano, w zasadzie na śniadanie, później już espresso a wieczorem polecam cafe coretto - czyli espresso z dodatkiem naparstka alkoholu (koniak, whisky).

odpowiedz

0
0
~Barista 2009-04-30 (11:12) 4 lata 11 miesięcy 25 dni 6 godzin i 29 minut temu

Poprawki
W artykule nie ma słowa na temat róznicy miedzy arabiką i robusta oprócz tego ze to inne rodzaje. Otóż arabika to kawa szlachetna która rosnie tylko w okreslonych warunkach i wymaga okreslonej opieki dlatego jest drozsza, Arabika jest uważana za gatunek kawy lepszej jakościowo od drugiego "wielkiego" gatunku, robusty. Zawiera mniej kofeiny niż robusta. Palenia ziarna kawowego dokonuje się bezpośrednio przed sprzedażą. Podczas prażenia powstają w nasionach substancje nadające im charakterystyczny smak. DLatego wazne zeby kawa była swieza. Plantacje robusty, w przeciwieństwie do arabiki, opierają się na olbrzymich powierzchniach i są mniej wrażliwe na choroby i szkodniki, robusta ma też bardziej gorzki smak od arabiki. Robusta jest uważana za gatunek gorszej jakości od arabiki i przez to stosuje się ją głównie w mieszankach jako wypełniacz. Używa się jej także do produkcji kaw rozpuszczalnych oraz w mieszankach espresso dla uzyskania charakterystycznej kremowej pianki, tzw. "crema". Tak naprawdę najlepsze kawy to mieszanki róznych kaw (Costa Rica, Etiopia, Brazylia itd) bo kazda kawa ma swój nie powatazalny smak ale jedna np moze miec mała kwasowość a inna cudowny aromat wiec sie je miesza. Nie zgadzam sie tez z tym co jest napisane o mieleniu. Kawa do maszyny expresso nie moze byc zmielona bardzej od tej która pijemy noramlnie zaparzajac! Wrecz przeciwnie powinna byc zmielona grubiej (ale nie za grubo) jesli wrzucimy zwykła zmielona kawe do expresu i nacisniemy stepelkiem zeby sie ubiła woda bedzie przelatywała przez kawe za wolno i ja spali!!!

odpowiedz

0
0
~anax 2009-04-30 (11:00) 4 lata 11 miesięcy 25 dni 6 godzin i 41 minut temu

a ja nie
Poranna kawa coś okropnego..... mój żołądek wysiada wtedy na cały dzień. Nie rozumiem jak można ciągle pić kawę, tylko się jest bardziej ociężałym..

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Kuchenne tematy
regulamin
Popularne przepisy
Śledzie przepisy, Naleśniki, sernik na zimno, Placuszki, Barszcz czerwony, Dania z ziemniaków, Blok czekoladowy, Makowiec, Śledzie po kaszubsku, Mięso mielone, Pierogi, Kurczak, Sałatka gyros, Desery, Knedle, Sałatka, Szarlotka, Śledzie w oleju, Ciasta na zimno, Rogaliki