Trwa ładowanie...

Jak zrobić gazowane owoce?

Musujące i mocno gazowane. Takich przysmaków nie powstydziłby się najlepszych mistrz kuchni molekularnej. To również świetny pomysł na przekonanie dzieci, aby jadły więcej tych zdrowych produktów. Oto, jak zrobić gazowane owoce.

Jak zrobić gazowane owoce?Źródło: 123RF
d3z9xz0
d3z9xz0

Musujące i mocno gazowane. Takich przysmaków nie powstydziłby się najlepszych mistrz kuchni molekularnej. To również świetny pomysł na przekonanie dzieci, aby jadły więcej tych zdrowych produktów i propozycja nietypowej przekąski dla gości. Oto, jak zrobić gazowane owoce.

Gazowane owoce powstają w procesie sublimacji. Do ich przygotowania będą potrzebne przede wszystkim ulubione smakołyki - np. winogrona, kiwi lub pomarańcze, duży pojemnik (najlepiej styropianowy), mała drewniana deska, suchy lód oraz bawełniana ściereczka. Owoce należy umieścić na suchym lodzie w postaci granulatu (aby uniknąć całkowitego zamarznięcia należy je położyć na drewnianej desce do krojenia) i włożyć do pojemnika. Następnie trzeba przykryć pojemnik ręcznikiem lub ściereczką i odstawić na około 45 minut. Gdy suchy lód zmieni się gaz, dwutlenek węgla przeniknie do wody zawartej w owocach, które tuż po rozgryzieniu będą sprawiały wrażenie mocno nagazowanych.

Na podstawie sploid.gizmodo.com/mp/WP Kuchnia

d3z9xz0
d3z9xz0
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3z9xz0
Więcej tematów