zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Jak wybrać dobrą patelnię?

WP | aktualizacja 2012-02-03 (13:17) 3 lata 2 miesiące 17 dni 15 godzin i 37 minut temu | 51 opinii
 
Jak wybrać dobrą patelnię?

To jeden z najważniejszych sprzętów kuchennych. Bez niego nie przyrządzimy jajecznicy, schabowego i wielu innych pyszności. Mowa oczywiście o patelni. A raczej o patelniach, bo ich wybór jest ogromny. Wśród nich znajdziemy takie za 30 zł, jak i za tysiąc zł i więcej. Do wyboru mamy patelnie z różnych materiałów i o różnych powłokach. Jak wybrać najlepszą?

Na co zwrócić uwagę, kupując  patelnię podpowiada Jacek Baryga, specjalista ds. handlowych, internetowego sklepu oferującego szeroką gamę sprzętu kuchennego pomocnicykuchenni.pl.  

- Czy można wybrać jedną, najlepszą patelnię, która zadowoli każde gusta?

- Raczej nie. Patelnię trzeba wybrać w zależności od potrzeb i zasobności portfela. Niektórzy zachwycają się patelniami teflonowymi, inni ceramicznymi, stalowymi, żeliwnymi czy też z powłoką „tytanową”. Różne są preferencje, ale każda patelnia ma nam służyć do tego samego celu - smażenia czy duszenia. Do wyboru mamy uniwersalne i specjalne, przeznaczone np. tylko do naleśników, jaj sadzonych czy patelnie grillowe.
 
- Czym się charakteryzują patelnie specjalne?

- Patelnie grillowe służą najczęściej do smażenia potraw. Dzięki żeberkom umieszczonym na dnie, smażone dania nie przypalają się, tak samo jak potrawy grillowane. Jednak dzięki wysokim brzegom taka patelnia nadaje się też do duszenia potraw. Z kolei patelnie do naleśników mają bardzo niską ściankę: 1 - 2 cm. Dzięki temu znacznie wygodniej przerzuca się naleśniki. Patelnie do jajek sadzonych mają w dnie wytłoczone wgłębienia. Dzięki nim jajko nie rozlewa się po całej patelni. Nadają się też świetnie do smażenia placków czy małych naleśników. Również patelnie uniwersalne mają swoją specyfikę. Generalnie zasada jest taka, że te z niskimi ściankami (do 5 cm) przeznaczone są do smażenia, a z wysokimi do duszenia.  

- Na rynku znajdziemy patelnie wykonane z różnych materiałów. Czym różnią się od siebie np. aluminiowe od żeliwnych?

- Patelnie aluminiowe najszybciej się nagrzewają. Służą do szybkiego obsmażenia potraw. Wadą jest to, że mimo nabijanych na dno wkładek metalowych, nie wszystkie nadają się na płyty indukcyjne. Trzeba też uważać, żeby ich nie przegrzać, bo wtedy odkształca się dno. Patelnie żeliwne - wszystko jedno, czy produkowane w Europie czy na Dalekim Wschodzie - będą nam służyć przez długie lata. Oczywiście pod warunkiem, że kupimy solidną i będziemy o nią dbać. Wadą patelni żeliwnej jest jej ciężar. Poza tym ma same plusy. Wprawdzie dość wolno się nagrzewa, ale kiedy już osiągnie wysoką temperaturę, możemy zmniejszyć płomień i spokojnie, powoli na niej smażyć. Z kolei patelnie stalowe nagrzewają się znacznie szybciej i nadają się do wszystkich rodzajów kuchenek. Można na nich przyrządzić niemal wszystko, najmniej jednak nadają się do smażenia naleśników. W przeciwieństwie do patelni żeliwnych, które są odporne na długie smażenie i wysokie temperatury, stalowych nie powinniśmy przegrzewać. Pewnym minusem jest też fakt, że nie każda patelnia „stalowa”, rzeczywiście jest wykonana z tego materiału. Jeśli nie będzie to prawdziwa stal, natychmiast dowiedzą się o tym posiadacze kuchenek indukcyjnych.  Za to patelnie stalowe można myć w zmywarkach, natomiast żeliwne już nie.  

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 16 51,61%
nie 15 48,39%

Opinie (51)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

2
1
~kolo 2014-08-12 (22:53) 8 miesięcy 8 dni 6 godzin i 1 minutę temu

a jak ja ostatnio walnalem patelnie starej ale chodzila zadowolona chyba ze dwa dni

odpowiedz

0
0
~beata 2014-05-29 (07:38) 10 miesięcy 22 dni 21 godzin i 16 minut temu

ktos jeszcze ma te garnki bo wlasnie zastanawiam sie czy nie kupic

odpowiedz

1
2
~kubinia 2014-02-07 (14:57) 1 rok 2 miesiące 13 dni 13 godzin i 57 minut temu

ceramiczne polecam zawsze i wszystkim! z florentyny sa spoko, teraz w polo za 17 zeta można kupić, ja dałam dwa razy więcej ;/

odpowiedz

1
4
~bausen 2013-04-11 (22:05) 2 lata 9 dni 6 godzin i 49 minut temu

Mięso bez tłuszczu
"proszę mi pokazać mięso które nie wydziela tłuszczu". A zatem pokazuję (wymieniam). Filet z kurczaka, przed obrobka temrmiczną należy oczyścić z chrząstek i "białych" glutów (tłuszczu), taki filet jest niemal idealnie 'chudy", ~0% tłuszczu i ~20-25% bialka

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

0
0
~logika 2013-03-01 (23:54) 2 lata 1 miesiąc 19 dni 5 godzin i 1 minutę temu

Szukam patelni z
RATUJCIE potrzebna mi taka patelnia z powodu rączki. Wszystkie patelnie mają szerokie uchwyty co mocno utrudnia mi korzystanie z patelni. Kupiła sobie wczoraj patelnię ceramiczną firmy Elo, patelnia OK ale rączka jedyna z mozliwych do trzymania. Szukam żeliwnej z takim długim wąskim uchwytem. Może ktoś wie gdzie taką kupić lub zamówić?????

odpowiedz

0
0
~graphic design 2012-04-18 (15:48) 3 lata 2 dni 13 godzin i 6 minut temu

FIlzukVRyfJGDOPW
2Lxdxo Very neat post.Really looking forward to read more. Much obliged.

odpowiedz

0
0
~misia 2012-01-02 (19:00) 3 lata 3 miesiące 18 dni 9 godzin i 54 minuty temu

patelnia
a co to jest kuchenka indukcyjana ???, ja mam na gaz a piecyk na prunt. i co mam kupić indukcyja , to gdzie jo kupic , w leclerku będzie?/ to ona sama bedzie gotowała, a ja sobie odpoczne???

odpowiedz

0
0
~Kros 2012-01-02 (18:55) 3 lata 3 miesiące 18 dni 9 godzin i 59 minut temu

Do asdsd
Sram na muchę ;)

odpowiedz

1
1
~Kris 2012-01-02 (18:53) 3 lata 3 miesiące 18 dni 10 godzin i 1 minutę temu

Cygańskie zabielane
Jeśli ktoś zajmuje się profesjonalnie gotowaniem to wie że najlepsze patelnie to patelnie od cyganów. Nie przywiera, można smażyć bez tłuszczu, jest niesamowicie wytrzymała i można jej używać przez wiele lat w odróżnieniu od opisywanych "wynalazków".

odpowiedz

2
0
~free 2012-01-02 (18:52) 3 lata 3 miesiące 18 dni 10 godzin i 2 minuty temu

????
a dla mnie jest najlepsza PATELNIA mojej zoneczki ;]]]

odpowiedz

1
0
~thx 2012-01-02 (18:42) 3 lata 3 miesiące 18 dni 10 godzin i 12 minut temu

patelnia granitowa
Gdzie są patelnie z powłoką granitową? Czyżby autor tekstu nie znał takowych? A szkoda, bo sam mam dwie i bardzo sobie chwalę - jak na razie spisują się świetnie!

odpowiedz

1
2
~czosnek do wszystkiego 2012-01-02 (18:23) 3 lata 3 miesiące 18 dni 10 godzin i 31 minut temu

Bank-kok
Jestem od niedawna w posiadaniu patelki drewnianej(tak to nie zart). Jest to produkt Japonsko -Wietnamski bardzo wysokiej jakosci. Przerobiony zostal z paletki do ping-ponga bardzo slynnego wielokrotnego mistrza Japonii.Patelnia jest pokryta stalowa blacha a nastepnie polerowana piaskiem i woda. Moge ja sprzedac za 10000 zl ale niechetnie bo jest wiele wiecej warta !

odpowiedz

0
2
~Miller 2012-01-02 (18:23) 3 lata 3 miesiące 18 dni 10 godzin i 31 minut temu

Monika Olejnik
ma dobrze naoliwioną patelnie, wchodzi ślisko kazdy czerwony członek... POlecam

odpowiedz

0
1
~misiek2008 2012-01-02 (18:23) 3 lata 3 miesiące 18 dni 10 godzin i 31 minut temu

Wielce mi ekspert
Niby czemu tytanowe patelnie mają kosztować od 900 zł wzwyż?? Radziłbym poczytać temu panu o tym metalu, to by się dowiedział że kosztuje on ok. 2 razy więcej od stali

odpowiedz

0
0
~inżynier materiałoznawca 2012-01-02 (18:21) 3 lata 3 miesiące 18 dni 10 godzin i 33 minuty temu

tragedia
pytanie do autora: czy stal może być nieprawdziwa i czy aluminium to nie przypadkiem metal - autor pisze o nabijaniu na dno patelni metalowych wkladek.

odpowiedz

0
0
~anusia74 2012-01-02 (18:15) 3 lata 3 miesiące 18 dni 10 godzin i 39 minut temu

Patelnie
Według mnie najlepsze patelnie to produkty francuskiej firmy deBuyer. Mam ich patelnie aluminiową z powłoką teflonową - 5 warstw teflonu odpornego na uszkodzenia, stalową do smażenia uniwersalną, stalową głęboką do duszenia ze specjalnej niebieskiej stali ale hitem jest stalowa patelnia do naleśników. Wszystkie naleśniki, placki na niej smażona mają rewelacyjny smak, są chrupkie i ładnie wyglądają. Kupiłam je wszystkie u jednego sprzedawcy na A.... i wszystkim polecam!

odpowiedz

1
2
~w 2012-01-02 (18:08) 3 lata 3 miesiące 18 dni 10 godzin i 46 minut temu

patelnia
bardzo udane sa patelnie ze szkla zaroodpornego , mam taka jz chyba 23 lata i jak wymyje ciagle jak nowa tylko troszeczunko porysowana bo lubie z niej jadac widelcem.Mozna ja wlozyc do piekarnika ,bo raczka z plastyku ,zeby sie nie opazyc jest automatycznie odczepiana.To produkcja made in France . Jak by mi ja ktos ukradl to bym go ZABIL !

odpowiedz

0
0
~lion 2012-01-02 (18:01) 3 lata 3 miesiące 18 dni 10 godzin i 53 minuty temu

zobacz
Wykorzystaj swój czas i komputer i dorabiaj dzięki internetowi przeczytaj wiecej na www.dorabiajteraz.zafriko.pl

odpowiedz

0
2
~annabel 2012-01-02 (17:58) 3 lata 3 miesiące 18 dni 10 godzin i 56 minut temu

lepszy od patelni jest parowar, a do tego 10 razy zdrowszy.

odpowiedz

0
0
~cain 2012-01-02 (17:56) 3 lata 3 miesiące 18 dni 10 godzin i 58 minut temu

tak jak pisze
w przepisie wiadomo faworków nie bedzie sie robiło na masle pizzy na smalcu jajka sadzonego na oleju

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Kuchenne tematy
regulamin
Popularne przepisy
Kurczak, Knedle, Dania z ziemniaków, Pierogi, Szarlotka, Ciasta na zimno, Mięso mielone, Śledzie przepisy, sernik na zimno, Blok czekoladowy, Makowiec, Barszcz czerwony, Śledzie po kaszubsku, Sałatka, Placuszki, Naleśniki, Rogaliki, Sałatka gyros, Śledzie w oleju, Desery