zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Jak wybrać dobrą patelnię?

WP | aktualizacja 2012-02-03 (13:17) 2 lata 8 miesięcy 18 dni 12 godzin i 42 minuty temu | 64 opinie
 
Jak wybrać dobrą patelnię?

To jeden z najważniejszych sprzętów kuchennych. Bez niego nie przyrządzimy jajecznicy, schabowego i wielu innych pyszności. Mowa oczywiście o patelni. A raczej o patelniach, bo ich wybór jest ogromny. Wśród nich znajdziemy takie za 30 zł, jak i za tysiąc zł i więcej. Do wyboru mamy patelnie z różnych materiałów i o różnych powłokach. Jak wybrać najlepszą?

Na co zwrócić uwagę, kupując  patelnię podpowiada Jacek Baryga, specjalista ds. handlowych, internetowego sklepu oferującego szeroką gamę sprzętu kuchennego pomocnicykuchenni.pl.  

- Czy można wybrać jedną, najlepszą patelnię, która zadowoli każde gusta?

- Raczej nie. Patelnię trzeba wybrać w zależności od potrzeb i zasobności portfela. Niektórzy zachwycają się patelniami teflonowymi, inni ceramicznymi, stalowymi, żeliwnymi czy też z powłoką „tytanową”. Różne są preferencje, ale każda patelnia ma nam służyć do tego samego celu - smażenia czy duszenia. Do wyboru mamy uniwersalne i specjalne, przeznaczone np. tylko do naleśników, jaj sadzonych czy patelnie grillowe.
 
- Czym się charakteryzują patelnie specjalne?

- Patelnie grillowe służą najczęściej do smażenia potraw. Dzięki żeberkom umieszczonym na dnie, smażone dania nie przypalają się, tak samo jak potrawy grillowane. Jednak dzięki wysokim brzegom taka patelnia nadaje się też do duszenia potraw. Z kolei patelnie do naleśników mają bardzo niską ściankę: 1 - 2 cm. Dzięki temu znacznie wygodniej przerzuca się naleśniki. Patelnie do jajek sadzonych mają w dnie wytłoczone wgłębienia. Dzięki nim jajko nie rozlewa się po całej patelni. Nadają się też świetnie do smażenia placków czy małych naleśników. Również patelnie uniwersalne mają swoją specyfikę. Generalnie zasada jest taka, że te z niskimi ściankami (do 5 cm) przeznaczone są do smażenia, a z wysokimi do duszenia.  

- Na rynku znajdziemy patelnie wykonane z różnych materiałów. Czym różnią się od siebie np. aluminiowe od żeliwnych?

- Patelnie aluminiowe najszybciej się nagrzewają. Służą do szybkiego obsmażenia potraw. Wadą jest to, że mimo nabijanych na dno wkładek metalowych, nie wszystkie nadają się na płyty indukcyjne. Trzeba też uważać, żeby ich nie przegrzać, bo wtedy odkształca się dno. Patelnie żeliwne - wszystko jedno, czy produkowane w Europie czy na Dalekim Wschodzie - będą nam służyć przez długie lata. Oczywiście pod warunkiem, że kupimy solidną i będziemy o nią dbać. Wadą patelni żeliwnej jest jej ciężar. Poza tym ma same plusy. Wprawdzie dość wolno się nagrzewa, ale kiedy już osiągnie wysoką temperaturę, możemy zmniejszyć płomień i spokojnie, powoli na niej smażyć. Z kolei patelnie stalowe nagrzewają się znacznie szybciej i nadają się do wszystkich rodzajów kuchenek. Można na nich przyrządzić niemal wszystko, najmniej jednak nadają się do smażenia naleśników. W przeciwieństwie do patelni żeliwnych, które są odporne na długie smażenie i wysokie temperatury, stalowych nie powinniśmy przegrzewać. Pewnym minusem jest też fakt, że nie każda patelnia „stalowa”, rzeczywiście jest wykonana z tego materiału. Jeśli nie będzie to prawdziwa stal, natychmiast dowiedzą się o tym posiadacze kuchenek indukcyjnych.  Za to patelnie stalowe można myć w zmywarkach, natomiast żeliwne już nie.  

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 13 44,83%
nie 16 55,17%

Opinie (64)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~kolo 2014-08-12 (22:53) 2 miesiące 9 dni 3 godziny i 6 minut temu

a jak ja ostatnio walnalem patelnie starej ale chodzila zadowolona chyba ze dwa dni

odpowiedz

0
0
~Kornell 2014-05-29 (07:40) 4 miesiące 22 dni 18 godzin i 19 minut temu

no my mamy w domu te garnki Philipiaka kupiłem żonie bo tak na nie chorowała i z tego co wiem sprawuja się tak jak należy:)

odpowiedz

pokaż 2 ukryte odpowiedzi

0
0
~beata 2014-05-29 (07:38) 4 miesiące 22 dni 18 godzin i 21 minut temu

ktos jeszcze ma te garnki bo wlasnie zastanawiam sie czy nie kupic

odpowiedz

1
0
~gość 2014-03-24 (22:26) 6 miesięcy 27 dni 3 godziny i 33 minuty temu

Osobiście używam patelni firmy Philipiak. Ma groszkowe dno, które pozwala na smażenie z minimalną ilością tłuszczu. Dodatkowo pokrywę patelni można używać jako podstawkę do patelni. także jeśli chcemy smażyć smacznie, w miarę zdrowo i praktycznie polecam Philipiaka :)

odpowiedz

1
1
~kubinia 2014-02-07 (14:57) 8 miesięcy 14 dni 11 godzin i 2 minuty temu

ceramiczne polecam zawsze i wszystkim! z florentyny sa spoko, teraz w polo za 17 zeta można kupić, ja dałam dwa razy więcej ;/

odpowiedz

1
3
~bausen 2013-04-11 (22:05) 1 rok 6 miesięcy 10 dni 3 godziny i 54 minuty temu

Mięso bez tłuszczu
"proszę mi pokazać mięso które nie wydziela tłuszczu". A zatem pokazuję (wymieniam). Filet z kurczaka, przed obrobka temrmiczną należy oczyścić z chrząstek i "białych" glutów (tłuszczu), taki filet jest niemal idealnie 'chudy", ~0% tłuszczu i ~20-25% bialka

odpowiedz

pokaż 1 ukrytą odpowiedź

0
0
~sami55 2013-11-06 (17:54) 11 miesięcy 15 dni 8 godzin i 5 minut temu

specjalna patelnia
Moją najlepszą patelnią jest ta do naleśników :) http://www.emalia.pl/product/show/364132/naczynie-kuchenne-patelnia-olkuska-tradycja-do-nalesnikow-sr-24-cm-emalia-olkusz-patelnie Kosztuje okolo 40 zł, ale warto wydać, aby ułatwić sobie życie :P

odpowiedz

0
0
~-m-o-n-i-k-a 2013-08-21 (09:40) 1 rok 2 miesiące 16 godzin i 19 minut temu

patelnia
Witam, Ja polecam wszystkim patelnie TEFAL: http://www.solo24.pl/product-pol-66586-Patelnia-TEFAL-A04240-Enjoy-26-cm-grilowa-czarna.html Łatwa w umyciu, nic nie przywiera idealna dla każdej Pani domu!

odpowiedz

1
0
~olek 2013-08-15 (07:55) 1 rok 2 miesiące 6 dni 18 godzin i 4 minuty temu

Silit - silargan
Ja używam patelni (silargan) firmy silit. Nie do zdarcia! A jaki aromat wydobywa się z potraw przyrządzanych na tej patelni?! Tego się nie zapomina.

odpowiedz

1
0
~tobiasz 2013-06-05 (18:40) 1 rok 4 miesiące 16 dni 7 godzin i 19 minut temu

naprawdę dobra patelnia?
jestem kucharzem z mojego doświadczenia to patelnie stalowe bez powłoki, jeżeli z powłoką to tylko francuskie patelnie lecreuset . Ja kupowałem na Polskiej stronie www.lecreuset.com.pl ceny nie małe ale za dożywotnią gwarancję się płaci. Co z tego, ze tefal kosztuje 200zł jak wystarcza na rok

odpowiedz

0
0
~logika 2013-03-01 (23:54) 1 rok 7 miesięcy 20 dni 2 godziny i 5 minut temu

Szukam patelni z
RATUJCIE potrzebna mi taka patelnia z powodu rączki. Wszystkie patelnie mają szerokie uchwyty co mocno utrudnia mi korzystanie z patelni. Kupiła sobie wczoraj patelnię ceramiczną firmy Elo, patelnia OK ale rączka jedyna z mozliwych do trzymania. Szukam żeliwnej z takim długim wąskim uchwytem. Może ktoś wie gdzie taką kupić lub zamówić?????

odpowiedz

0
0
~Memowit 2013-02-19 (12:16) 1 rok 8 miesięcy 2 dni 13 godzin i 43 minuty temu

patelnia
Ja preferuje ten rodzaj patelni http://www.solo24.pl/product-pol-66586-Patelnia-TEFAL-A04240-Enjoy-26-cm-grilowa-czarna.html

odpowiedz

0
0
~Memowit 2013-02-19 (12:15) 1 rok 8 miesięcy 2 dni 13 godzin i 44 minuty temu

patelnia
Witam, ja ostatnio praktykuje ten model patelni i jestem naprawde zachwycona :) http://www.solo24.pl/product-pol-66586-Patelnia-TEFAL-A04240-Enjoy-26-cm-grilowa-czarna.html

odpowiedz

0
0
~KSAWERY 2012-12-05 (14:06) 1 rok 10 miesięcy 16 dni 11 godzin i 53 minuty temu

PATELNIA SILIT
używam patelni marki silit od dwóch miesięcy jak na razie jestem zadowolona ,ale za krótko ją mam by móc oceniać ,może ktoś z użytkówników posiada taką patelnie i podzieli się swoimi opiniami,zaznaczam ,że mam patelnie firmy silit seria vision

odpowiedz

0
0
~graphic design 2012-04-18 (15:48) 2 lata 6 miesięcy 3 dni 10 godzin i 11 minut temu

FIlzukVRyfJGDOPW
2Lxdxo Very neat post.Really looking forward to read more. Much obliged.

odpowiedz

0
0
~Chcesz moją cnotkę? 2012-01-05 (16:00) 2 lata 9 miesięcy 16 dni 9 godzin i 59 minut temu

ela
UWAGA NA NACIĄGANIE ! Dziewczyna ze strony www.maja18.pl śliczna jak mało która zachęcające fotki na stronie pisze że chce 100 za spotkanie, ale dopiero przez telefon mówi, że nie złotych tylko EURO!

odpowiedz

0
0
~kasia 2012-01-05 (14:44) 2 lata 9 miesięcy 16 dni 11 godzin i 15 minut temu

Jak się odżywiasz
Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi, ale waga wracała. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj www.idealna-figura.eu

odpowiedz

0
0
~misia 2012-01-02 (19:00) 2 lata 9 miesięcy 19 dni 6 godzin i 59 minut temu

patelnia
a co to jest kuchenka indukcyjana ???, ja mam na gaz a piecyk na prunt. i co mam kupić indukcyja , to gdzie jo kupic , w leclerku będzie?/ to ona sama bedzie gotowała, a ja sobie odpoczne???

odpowiedz

0
0
~Kros 2012-01-02 (18:55) 2 lata 9 miesięcy 19 dni 7 godzin i 4 minuty temu

Do asdsd
Sram na muchę ;)

odpowiedz

0
0
~Kris 2012-01-02 (18:53) 2 lata 9 miesięcy 19 dni 7 godzin i 6 minut temu

Cygańskie zabielane
Jeśli ktoś zajmuje się profesjonalnie gotowaniem to wie że najlepsze patelnie to patelnie od cyganów. Nie przywiera, można smażyć bez tłuszczu, jest niesamowicie wytrzymała i można jej używać przez wiele lat w odróżnieniu od opisywanych "wynalazków".

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Kuchenne tematy
regulamin
Popularne przepisy
Desery, Sałatka, Rogaliki, Kurczak, Knedle, Barszcz czerwony, Placuszki, sernik na zimno, Makowiec, Naleśniki, Sałatka gyros, Śledzie w oleju, Dania z ziemniaków, Ciasta na zimno, Mięso mielone, Blok czekoladowy, Śledzie po kaszubsku, Pierogi, Śledzie przepisy, Szarlotka