Trwa ładowanie...

Jak prawidłowo zamrażać i rozmrażać produkty?

Owoce najlepiej włożyć do plastikowego pojemnika lub sztywnej przezroczystej torebce. Mięso zawińmy w folię aluminiową i przyklejmy karteczkę z informacją o dacie mrożenia.

d3ehoy6
d3ehoy6

Sezon na owoce w pełni, warto więc część z nich zamrozić, by posłużyły w zimie. Pamiętajmy jednak, że im więcej wody w produkcie, tym krótszy czas przechowywania w zamrażalniku.

Ważne jest też opakowanie, w którym będziemy przechowywać żywność. Owoce najlepiej włożyć do plastikowego pojemnika lub sztywnej przezroczystej torebce. Mięso zawińmy w folię aluminiową i przyklejmy karteczkę z informacją o dacie mrożenia.

Nigdy nie zamrażajmy raz rozmrożonych produktów. To bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Nie wrzucajmy też np. mięsa wyciągniętego z zamrażarki do gorącej wody. Najlepiej rozmrażać je stopniowo.

d3ehoy6
d3ehoy6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ehoy6
Więcej tematów