Trwa ładowanie...

Idealne sznycle, jabłkowa konfitura i ciasteczka z malinami

Pyszne menu na pożegnanie lata.

d44xeep
d44xeep

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski na przekór obecnej aurze pogodowej przygotował potrawy kojarzące się nam z latem. Na stole pojawiła się konfitura z jabłek, ananasa i imbiru, fasolka z wędzonym tofu, sznycle z kurkami i szpinakiem, a na deser - maślane ciasteczka z kremem mascarpone, malinami i jeżynami.

Składniki na sznycle z kurkami i szpinakiem

600 g cielęciny np. udziec
2 jajka
2 łyżki mleka
Bułka tarta do panierowania
Klarowane masło do smażenia
Dodatki:
2 łyżki masła
1 cebulka
4 ząbki czosnku
300 g kurek
200 g świeżego szpinaku
Sól i pieprz

Sposób przygotowania: Mięso pokroić na cztery kawałki. Każdy z kawałków przekroić wzdłuż lecz nie do końca tak, aby były połączone dolną częścią. Rozklepać bardzo cienko. Przyprawić sola i pieprzem. Zanurzyć w rozbełtanym jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni na klarowanym maśle. Na osobnej patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać posiekany czosnek i kurki. Podsmażyć je kilka minut i dodać szpinak. Całość razem poddusić przez kilka minut, aż szpinak straci połowę objętości. Doprawić solą i pieprzem. Sznycle podawać z kurkami i szpinakiem.

d44xeep
d44xeep
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d44xeep
Więcej tematów