Trwa ładowanie...
24-04-2015 08:32

Gotowanie na ekranie: królik duszony w warzywach

Jak oczarować gości, przyrządzając dietetyczne danie? To jest możliwe! Jerzy Sobieniak w studiu programu "Pytanie na śniadanie" przygotował królika duszonego w warzywach. Taki obiad niewątpliwie podbije podniebienia nie tylko tych, którzy chcą dbać o linię.

d1eyz28
d1eyz28

Jak oczarować gości, przyrządzając dietetyczne danie? Jerzy Sobieniak w studiu programu "Pytanie na śniadanie" przygotował królika duszonego w warzywach. Taki obiad niewątpliwie podbije podniebienia nie tylko tych, którzy chcą dbać o linię.

Składniki na 4 porcje: 4 tylne udźce królika, 120 g brokułów, 1 papryka czerwona, 1 czerwona cebula, 1 biała cebula, 80 g selera naciowego, 100 g marchewki, 100g kalafiora, 40 g selera, 4 ząbki czosnku, pieprz do smaku, kolendra, owoc jałowca, kmin rzymski. Wywar: 0,5 l wody, 1 marchew, 1/4 selera, 4 gałązki natki pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, czosnek.

Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania wywaru. Do małego rondelka wrzucamy warzywa i przyprawy, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Odstawiamy na bok. Udźce królika myjemy pod wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kładziemy na dno naczynia żaroodpornego. Cebulę,paprykę, marchew i seler kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Oprószamy kolendrą, kminem i owocem jałowca. Zalewamy wcześniej przygotowanym i odcedzonym wywarem, a następnie dusimy około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Co jakiś czas sprawdzamy, czy mięso jest miękkie. 20 minut przed końcem dorzucamy kalafior i brokuły.

d1eyz28
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1eyz28
Więcej tematów