Trwa ładowanie...
16-12-2015 09:26

Gotowanie na ekranie: krokiety ziemniaczane, trufle daktylowe i zapiekane marchewki

Krokiety z kapustą i pieczarkami to niewątpliwie jeden z ulubionych świątecznych przysmaków. Najlepiej smakują podane z barszczem. Doskonałą alternatywą dla tradycyjnych krokietów będzie danie zwycięzcy 4. edycji programu "MasterChef". Damian Kordas podzielił się pomysłem na ziołowe krokiety ziemniaczane a’la ruskie.

d3ehoy6
d3ehoy6

Damian Kordas został najmłodszym zwycięzcą programu "MasterChef" w Europie. 22-letni student weterynarii wraz z jurorką Anną Starmach zaprezentowali ciekawe przepisy na przedświąteczne dania. W ich menu znalazły się trufle daktylowe, marchewki zapiekane z ciastem filo i orzechami oraz ziołowe krokiety ruskie.

Krokiety a'la ruskie według przepisu Kordasa mogą być smaczną alternatywą dla tradycyjnych krokietów z kapustą i grzybami. Zobaczcie przepis.

Składniki:

500g ugotowanych ziemniaków 100g bryndzy 100g białego sera Natka pietruszki Natka koperku Sól, pieprz 50g ziaren słonecznika 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek bułki tartej

Przygotowanie:

Ziemniaki przepuść przez praskę, połącz z serami, słonecznikiem, posiekanym koperkiem i pietruszką, farsz dopraw do smaku. Z masy ziemniaczanej lep małe krokieciki, obtaczaj je w mące, jajku i bułce tartej. Smaż w głębokim tłuszczu.

d3ehoy6
d3ehoy6
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ehoy6
Więcej tematów