zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Galarety, czyli twórcza kuchnia

WP | aktualizacja 2009-06-10 (10:26) 5 lat 4 miesiące 9 dni 23 godziny i 39 minut temu | 2 opinie
 
Galarety, czyli twórcza kuchnia

Ananasowe, pomarańczowe, brzoskwiniowe... Po prostu rozpływają się w ustach! Ich wersje warzywne i mięsne dosłownie urzekają różnorodnością smaków. I pomyśleć, że galarety mają tak wiele „twarzy".

Galareta to zagęszczony, zastygły wywar z nóżek cielęcych lub wieprzowych, skórek wieprzowych, drobiu lub głów i ości rybich, z dodatkiem warzyw i przypraw. Dobrze przygotowana po zastygnięciu powinna być klarowna i niezbyt twarda.

Mięsne, kolorowe, fantazyjne

Do mięs najlepiej nadaje się galareta z nóżek, kości i warzyw. Ma dużo substancji żelujących i krzepnie w sposób naturalny, bez dodatku żelatyny. Na galaretę z ryb można użyć głów, płetw, ogonów, ości, skóry z ryb oraz małych rybek. Do niej należy dodać żelatynę. Aby zrobić galaretę do potraw z drobiu, można wykorzystać mniej przydatne kawałki, takie jak skrzydełka i szyjki. Do wywaru z drobiu również dodaje się żelatynę.

Galaretę można też użyć do oblewania dań wchodzących w skład tzw. zimnego bufetu. Jeśli warstwa jest cienka, nadaje potrawie blasku i zapobiega jej wyschnięciu. Galaretkę można też wlać do formy tak, aby miała wysokość 1 cm, i po zastygnięciu pokroić w kostkę. Tak przygotowaną można przyozdabiać talerze z potrawami.

Dzięki temu, że w pierwszej fazie galarety mają płynną konsystencję, można nadać im przeróżne kształty. Możemy też urozmaicić naszą potrawę kolorami: wystarczy zabarwić potrawę karmelem gdy chcemy, aby miała kolor brązowy, sokiem z buraka w celu uzyskania barwy różowej, lub szpinakiem, kiedy zamierzamy uzyskać zielone danie.

Lekka mięsna przekąska

Na początek przygotujmy szynkę z ziołami. Przepis jest prosty. Nóżkę cielęcą należy umyć i oczyścić w ciepłej wodzie. Do garnka wlewamy zimną wodę i pół litra białego wina. Wkładamy nóżkę, 2 cebule, kilka gałązek tymianku i 2 ząbki czosnku.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 0 50,00%
nie 0 50,00%

Opinie (2)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~Begun, the great intenret education has. 2012-01-22 (08:49) 2 lata 8 miesięcy 28 dni 1 godzinę i 16 minut temu

Begun, the great intenret education has.

odpowiedz

0
0
~You're a real deep thinker. Thanks for sahring. 2012-01-20 (17:56) 2 lata 8 miesięcy 29 dni 16 godzin i 9 minut temu

You're a real deep thinker. Thanks for sahring.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Kuchenne tematy
regulamin
Popularne przepisy
Śledzie po kaszubsku, Kurczak, Makowiec, sernik na zimno, Sałatka, Szarlotka, Placuszki, Rogaliki, Mięso mielone, Desery, Barszcz czerwony, Pierogi, Sałatka gyros, Blok czekoladowy, Śledzie przepisy, Ciasta na zimno, Śledzie w oleju, Naleśniki, Knedle, Dania z ziemniaków