zaloguj | rejestruj
w przepisach
w przepisach
w całym serwisie

Podaj składniki, jakie masz w lodówce:

usuń
usuń
usuń
+ kolejny składnik anuluj

Galarety, czyli twórcza kuchnia

WP | aktualizacja 2009-06-10 (10:26) 5 lat 2 miesiące 22 dni 15 godzin i 1 minutę temu | 2 opinie
 
Galarety, czyli twórcza kuchnia

Ananasowe, pomarańczowe, brzoskwiniowe... Po prostu rozpływają się w ustach! Ich wersje warzywne i mięsne dosłownie urzekają różnorodnością smaków. I pomyśleć, że galarety mają tak wiele „twarzy".

Galareta to zagęszczony, zastygły wywar z nóżek cielęcych lub wieprzowych, skórek wieprzowych, drobiu lub głów i ości rybich, z dodatkiem warzyw i przypraw. Dobrze przygotowana po zastygnięciu powinna być klarowna i niezbyt twarda.

Mięsne, kolorowe, fantazyjne

Do mięs najlepiej nadaje się galareta z nóżek, kości i warzyw. Ma dużo substancji żelujących i krzepnie w sposób naturalny, bez dodatku żelatyny. Na galaretę z ryb można użyć głów, płetw, ogonów, ości, skóry z ryb oraz małych rybek. Do niej należy dodać żelatynę. Aby zrobić galaretę do potraw z drobiu, można wykorzystać mniej przydatne kawałki, takie jak skrzydełka i szyjki. Do wywaru z drobiu również dodaje się żelatynę.

Galaretę można też użyć do oblewania dań wchodzących w skład tzw. zimnego bufetu. Jeśli warstwa jest cienka, nadaje potrawie blasku i zapobiega jej wyschnięciu. Galaretkę można też wlać do formy tak, aby miała wysokość 1 cm, i po zastygnięciu pokroić w kostkę. Tak przygotowaną można przyozdabiać talerze z potrawami.

Dzięki temu, że w pierwszej fazie galarety mają płynną konsystencję, można nadać im przeróżne kształty. Możemy też urozmaicić naszą potrawę kolorami: wystarczy zabarwić potrawę karmelem gdy chcemy, aby miała kolor brązowy, sokiem z buraka w celu uzyskania barwy różowej, lub szpinakiem, kiedy zamierzamy uzyskać zielone danie.

Lekka mięsna przekąska

Na początek przygotujmy szynkę z ziołami. Przepis jest prosty. Nóżkę cielęcą należy umyć i oczyścić w ciepłej wodzie. Do garnka wlewamy zimną wodę i pół litra białego wina. Wkładamy nóżkę, 2 cebule, kilka gałązek tymianku i 2 ząbki czosnku.

Polub kuchnia.wp.pl na Facebooku

Oceń
tak 0 50,00%
nie 0 50,00%

Opinie (2)

Pozostało znaków: 4000

REGULAMIN

0
0
~Begun, the great intenret education has. 2012-01-22 (08:49) 2 lata 7 miesięcy 10 dni 16 godzin i 38 minut temu

Begun, the great intenret education has.

odpowiedz

0
0
~You're a real deep thinker. Thanks for sahring. 2012-01-20 (17:56) 2 lata 7 miesięcy 12 dni 7 godzin i 31 minut temu

You're a real deep thinker. Thanks for sahring.

odpowiedz

Bądź z nami na bieżąco


Kuchenne tematy
regulamin
Popularne przepisy
Makowiec, Mięso mielone, sernik na zimno, Śledzie w oleju, Naleśniki, Placuszki, Śledzie po kaszubsku, Rogaliki, Kurczak, Śledzie przepisy, Sałatka gyros, Knedle, Blok czekoladowy, Szarlotka, Barszcz czerwony, Desery, Dania z ziemniaków, Sałatka, Pierogi, Ciasta na zimno