Trwa ładowanie...
24-04-2015 12:22

Estragon - przyprawa i lekarstwo

To przyprawa ceniona za wspaniałe walory smakowe. Urozmaici dania z ryżu i warzyw, potrawy mięsne i rybne, a także desery. Wyróżnia się również wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi, dlatego warto go mieć nie tylko w kuchni, ale również domowej apteczce.

Estragon - przyprawa i lekarstwoŹródło: 123RF
d12n9ys
d12n9ys

Naturalne lekarstwo

W studiu "Pytania na śniadanie" zielarka w programie "Pytanie na śniadanie" Aldona Adamska-Szewczyk przedstawiła zastosowanie tego zioła na różnorakie dolegliwości i zdradziła, dlaczego nazywa estragon "zieloną solą".

Jak wykorzystać estragon w kuchni?

To idealny dodatek do pieczeni i masła ziołowego, a także sałatek owocowych. Warto dodawać go do zup, marynat i kiszonek. Świetnie komponuje się ze szparagami, białą kapustą, pieczarkami, marchewką, kalafiorem, pomidorami, wołowiną, wieprzowiną i drobiem. Dla lepszych walorów smakowych warto łączyć go z rozmarynem, miętą, kolendrą oraz bazylią. Taką mieszankę można wykorzystać również do przygotowania domowej oliwy smakowej. Estragon jest dodatkiem do wielu zimnych i gorących sosów.

Sos estragonowy

Składniki: *500 ml śmietany kremówki, 1/2 szklanki bulionu drobiowego, 2 cebule, olej, 2 łyżeczki musztardy (najlepiej dijon), sól, pieprz, estragon.
*
Przygotowanie
: Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać bulion, śmietanę, musztardę oraz estragon. Dusić do czasu zgęstnienia sosu. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie musztardą. Sos podawać do różnego rodzaju mięs np. filetów drobiowych lub polędwiczek wieprzowych. Sos jest bardzo delikatny i znakomicie podkreśla smak mięsa.

d12n9ys

tvp/mp/WP Kuchnia

d12n9ys
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d12n9ys
Więcej tematów