Trwa ładowanie...

Eko-mięso produkowane lokalnie najważniejszym trendem kulinarnym w 2015 roku

Jak co roku - Amerykańskie Stowarzyszenie Restauratorów zapytało ponad 1300 szefów kuchni o najgorętsze obowiązujące trendy kulinarne.

Eko-mięso produkowane lokalnie najważniejszym trendem kulinarnym w 2015 rokuŹródło: Shutterstock
dlv6l3u
dlv6l3u

Numerem jeden, okazały się posiłki z wykorzystaniem produkowanego lokalnie mięsa wysokiej jakości. Niektórzy restauratorzy już dostosowali swoje menu do ogólnoświatowych trendów.

Mięso to podstawa

Najważniejszym trendem wskazanym przez szefów kuchni w raporcie "What’s Hot: 2015 Culinary Forecast" są posiłki na bazie mięsa produkowanego w ekologicznych, lokalnych hodowlach. Tego typu produkty przewyższają te pochodzące z masowych hodowli nie tylko wyjątkowymi walorami smakowymi i odżywczymi. Bardzo istotny jest tu również aspekt etyczny - coraz ważniejszy dla szerokiej rzeszy klientów restauracji: hodowle eko charakteryzują się zarówno odpowiednim traktowanie zwierząt, jak również niewielkim oddziaływaniem na środowisko naturalne. Jednym z przykładów jest eko-wołowina z Łąk Nadburzańskich, certyfikowana znakiem jakości QMP Polskiego Towarzystwa Producentów Bydła Mięsnego. Warszawscy restauratorzy już docenili ten produkt lokalny, jednym z jego prekursorów jest Restauracja Garden hotelu DoubleTree by Hilton, która specjalizuje się właśnie w daniach opartych na mięsie wołowym.

- Mięso jest podstawą diety wielu Polaków. Do tej pory podstawą były drób i wieprzowina - od kilku lat obserwujemy jednak powrót do mięsa wołowego. Niestety, świadomość tego, jak ważna jest wysoka jakość produktu, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również na nasze zdrowie, jest wciąż dość niska - mówi Szef Kuchni Andrzej Bryk.

Zdrowo, lokalnie i z myślą o środowisku

Raport amerykańskich restauratorów zwraca uwagę nie tylko na produkty mięsne. Według "What’s Hot", również warzywa, owoce, ryby i nabiał oferowane w restauracjach powinny pochodzić z lokalnych i ekologicznych produkcji. Niezwykle popularny trend "slow food" zwraca uwagę nie tylko na sposób przygotowania potraw, ale przede wszystkim na pochodzenie składników. Klienci restauracji mniej chętnie skłonni są wydawać pieniądze w miejscach, które nie są w stanie pochwalić się wiarygodnymi źródłami naturalnych składników. Klienci są bardzo wyczuleni na produkty nabiałowe takie jak jajka, preferując te od kur z chowu ekologicznego. Mniejszy nacisk kładziony jest wciąż na przyjazny środowisku odłów lub hodowlę ryb - ten aspekt wzbudza jednak coraz większe zainteresowanie tzw. "foodies", czego przykładem jest powstały niedawno na Placu Powstańców Warszawy, stołeczny Targ Rybny, organizowany co piątek.

dlv6l3u

Pamiętając o rodzinach z dziećmi

Trzecim wyróżniającym się trendem jest zwracanie uwagi przez restauratorów na rodziny z dziećmi. Rodzice, coraz bardziej wyczuleni na zdrowie swoich pociech - oczekują zdrowych, zrównoważonych posiłków dedykowanych najmłodszym w większości restauracji. Pełnowartościowe jedzenie dla dzieci, to kwestia, która uplasowała się bardzo wysoko w rankingu trendów kulinarnych 2015. Jednak nie tylko menu liczy się dla rodziców - odpowiednia infrastruktura zapewniona przez restaurację dla najmłodszych, ma znaczący wpływ na wybór miejsca na niedzielny obiad lub brunch.

dlv6l3u
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dlv6l3u
Więcej tematów